Rock in Vienna 2016: Rammstein, Iggy Pop a Iron Maiden za jeden víkend.

Metal-rockový festival z Rakúska načal vlani slušnú tradíciu oslavy tvrdej hudby. Po kapelách ako Muse, Metallica či Kiss aj teraz preberajú headlinerskú štafetu legendy. O značnú dávku energie sa na Rock in Vienna postará Rammstein, Apocalyptica, Iggy Pop, Mando Diao, ale aj Nightwish či dokonca Iron Maiden.

Na takúto kombináciu si treba pripraviť baterky. Veľa energie totiž bude potrebovať každý, kto chce od 3. do 5. júna zažiť festival Rock in Vienna neďaleko centra Viedne na ostrove Donauinsel v susednom Rakúsku. Tak ako vlani, aj teraz zostáva festival trojdňový, no začína sa od piatka a končí v nedeľu.

V piatok bude Rock in Vienna patriť japonskej metalovej trojici Babymetal, americkým trash-metalistom Anthrax, elektronickému heavy metalu v podobe Pain a prídu aj zástupcovia nemeckého neo-rocku Eisbrecher.

Hlavným ťahákom by hneď v prvý deň mali byť Slayer, Apocalyptica a Rammstein. Posledná spomínaná šestica je známa hlavne spektakulárnymi ohňovými efektmi počas svojich šou. Inak to nebude ani rakúskom ostrove Donauinsel.

Rammstein_Bryan_Adams_009-V2_CMYK

Kapela pripravuje nový materiál až na rok 2017, no ešte predtým sa so svetom podelila o nahrávku a DVD Rammstein in Amerika. Nejde však len o záznam z koncertu v newyorskom Madison Square Garden z roku 2010, ale aj o dokument o 22 rokov fungujúcej rockovej formácii.

Sobotňajší program obohatí hlavne švédska a britská scéna. Z Göteborgu pochádza kapela Graveyard reprezentujúca hard rock a neskôr ich doplní aj indie a po novom aj synth-rocková formácia Mando Diao z Borlänge. Z Veľkej Británie sa Rakúšanom príde pripomenúť kapela The Subways, ktorú už aj Slováci mohli vidieť naživo. Sekundovať im v rámci krajiny svojho pôvodu bude trojica Biffy Clyro.

Slayer2014a_c_Tim_Tronckoe

Pozornosť headlinera sa v tento deň ujde Iggymu Popovi. Americký punk-rockový velikán len pred dvomi týždňami vydal svoju najnovšiu, v poradí už 17-tu, nahrávku Post Pop Depression. Na počine, ktorý vznikal štyri roky, sa producentsky podieľali aj Joshua Homme a Dean Fertita, členovia skupiny Queens of the Stone Age, spolu s bubeníkom kapely Arctic Monkeys Mattom Heldersom. Prostredníctvom svojich najnovších deviatich piesní chcel podľa vlastných slov zabudnúť: “Chcel som byť voľný. Aby som mohol byť voľný, potreboval som zabudnúť. A na zabúdanie som potreboval hudbu.” Sám pritom toto zabúdanie považuje za svoju najlepšiu tvorbu.

Festival uzatvoria metalisti priamo z Londýna – The Wild Lies, The Raven Age a Dragonforce. Do line-upu sa v nedeľu zmestia aj Američania Shinedown a Tremonti. Na Rock in Vienna sa vráti francúzska heavy metalová kapela Gojira a doplní ich ešte import z Nemecka – medieval rock v podobe In Extremo, power metal od Powerwolf a trash metaloví Kreator.

Nightwish_ABC_julkkakuva

Nedeľné vyvrcholenie bude patriť okrem fínskych Nightwish aj legende Iron Maiden, ktorí prinesú svoju novú štúdiovku The Book of Souls. Na nový materiál britskej šestice čakali fanúšikovia od roku 2013, no medzitým sa musel frontman Bruce Dickinson podrobiť liečbe z nádorového ochorenia. Teraz sú však všetci pripravení predviesť sa fanúšikom v plnej forme. Preto zahrnuli aj rakúsky Rock in Vienna medzi zastávky svojho dlho očakávaného The Book of Souls World Tour.

V súčasnosti sú k dispozícii v sieti Eventim.sk trojdňové vstupenky za 181,40 € a taktiež aj jednodenné vstupenky za 91,40 €.

Festival Rock In Vienna sa uskutoční od 3. do 5. júna 2016 v jedinečnom prostredí na ostrove Donauinsel v susednom Rakúsku. Hlavnými hviezdami Rock In Vienna sú Rammstein, Iggy Pop, Iron Maiden, Slayer, Mando Diao, Apocalyptica a Nightwish.

2016_03_15_rock_in_vienna

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR