Rozhlasoví symfonici otvoria novú sezónu v spoločnosti fenomenálneho huslistu!

V poradí už 84. koncertná sezóna Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) sľubuje podľa slov svojho hlavného dirigenta Maria Košika zaujímavú dramaturgiu reflektujúcu programové trendy moderných hudobných telies. Sezóna sa začne netradične, mimoriadnym koncertom na Bratislavských hudobných slávnostiach (BHS) 1. októbra 2012 o 19:30. Ozdobou koncertu, ktorý sa koná v Medzinárodný deň hudby, bude vystúpenie fenomenálneho ruského huslistu Eugena Ugorského, ktorý sa bratislavskému publiku predstaví po prvý raz.

Na 48. ročníku BHS odznie v svetovej premiére dielo mladého slovenského skladateľa Petra Grolla. Okrem komponovania orchestrálnej a komornej hudby sa venuje aj scénickej hudbe a hudbe k baletom. Je tiež držiteľom divadelného ocenenia DOSKY za najlepšiu hudbu sezóny k inscenáciám Tiso (Divadlo Aréna) a 4MEN (Balet SND). Okrem Grollovho Adagia SOSR uvedie aj dve nosné diela americkej hudby. Okrem pre slovenské publikum málo známej, zato skvelej 1. symfónie Charlesa Ivesa, bude SOSR pod taktovkou Maria Košika sprevádzať Eugena Ugorského v husľovom koncerte Samuela Barbera.

Tento neobyčajne nadaný 22-ročný ruský huslista, ktorého predstavil Valery Gergiev na Moskovskom veľkonočnom festivale, keď mal len 15 rokov, sa prostredníctvom svojho učiteľa hlási k odkazu ruskej školy vynikajúcich huslistov. Je to zjavné vďaka príznačnému bohatému temnému zvuku, ktorý ho vyčleňuje spomedzi mnohých jeho súčasníkov.

Rodák z Petrohradu, ako päťročný sa s rodičmi presťahoval do USA. Ako šesťročný začal študovať hru na husle u Vesny Gruppmanovej. Vo veku 8 rokov debutoval so Symfonickým orchestrom San Diega. Počas svojej doterajšej kariéry absolvoval vystúpenia s najvýznamnejšími orchestrami západnej Európy. Koncertoval v Rusku, Kanade, USA, Južnej Amerike, Austrálii a na Ďalekom východe, spolupracoval so špičkovými dirigentmi ako sú Valery Gergiev, Hans Graf, Andrej Borejko, Roberto Minczuk, Yannick Nezet-Seguin, Kirill Karabits, Vasilij Petrenko a Robin Ticciati.

Bratislavskému publiku sa predstaví po prvý raz. „Pre SOSR je skutočnou cťou, že svoju 83. koncertnú sezónu otvorí v spoločnosti sólistu svetových kvalít“, povedal Mario Košik.

Do novej sezóny vstupuje SOSR aj s niekoľkými novinkami. Tou najvýznamnejšou je nové webové sídlo orchestra na adrese www.sosr.sk.

Nová webová stránka vznikla v interných kapacitách RTVS. Web je postavený na báze open-source technológií, čím sa významne znížili náklady na jeho realizáciu. Okrem informácií o aktivitách SOSR časom prinesie i multimediálny obsah z bohatého hudobného archívu tohto najstaršieho profesionálneho orchestra na Slovensku.

Zmenou prešiel aj systém predaja vstupeniek na abonentné koncerty SOSR. Milovníci vážnej hudby si budú môcť zaobstarať vstupenky v internetovom predpredaji už s niekoľkomesačným predstihom.

„Verím, že modernejšou komunikáciou sa nám podarí osloviť aj nové, mladšie publikum. Je našim veľkým prianím, aby poslucháči prichádzali na naše koncerty so zvedavosťou, s túžbou spoznať niečo nové a odchádzali s tým najlepším zážitkom,“ dodáva Košik.

Pozrite si video z vystúpenia Eugena Ugorského – Sonáta č. 3 d mol, Op. 108 Johannesa Brahmsa: https://www.intermusica.co.uk/film-popup/52116

Zdroj: Rozhlas a televízia Slovenska
Foto: Sussie Ahlburg