S nomináciami na Grammy a Brit Awards príde na Colours of Ostrava speváčka St. Vincent a s exkluzívnou zostavou sa predvedie skladateľ Avishai Cohen.

Jednou z hlavných hviezd tohtoročného festivalu Colours of Ostrava bude americká pesničkárka a gitaristka St. Vincent, ktorá patrí k najväčším svetovým menám súčasného rockového pesničkárstva.

Na festival príde so svojim štvrtým, rovnomenným albumom, ktorý vzbudil veľký ohlas medzi hudobnými publicistami po celom svete. Za najlepší album minulého roku ju ocenili napríklad hudobný časopis New Musical Express aj denník The Guardian. “Triumf požehnaný množstvom fantastických piesní, nápadov a zvukov,” napísali.

St. Vincent

Magazín Rolling Stone označil St. Vincent za “najrozumnejšiu indie-rockovú hviezdu svojej generácie.” Tento názor podčiarkli aktuálne nominácie na Grammy a Brit Awards. “Všeobecne je St. Vincent oceňovaná pre svoju originalitu, novátorstvo, vizionárstvo aj strhujúcu pódiovú show, čo sme na vlastné oči videli minulý rok na španielskom festivale Primavera,” doplňuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Prezývku St. Vincent si tridsaťtriročná Annie Clark dala podľa nemocnice, kde zomrel básnik Dylan Thomas. Obdivuje Kate Bush, prirovnávajú ju k Davidovi Bowiemu a na gitaru vraj hraje ako Jimi Hendrix 21. storočia, aj napriek tomu od svojho debutu Marry Me z roku 2007 vytvára celkom nové pravidlá rockového pesničkárstva. Jej obdivuhodná gitarová hra, pri ktorej využíva veľa efektov, má školský základ: tri roky študovala na akadémii Berklee College of Music a zručne ovláda aj viacero ďalších nástrojov. St. Vincent doprevádzala Sufjana Stevensa, The Polyphonic Spree, pred tromi rokmi natočila s Davidom Byrnem autorsky rovnocenný a dobre prijatý album Love This Giant a jej skladby zazneli taktiež vo filmoch série Twilight Saga. Svojimi vokálmi prispela aj na posledný album To Be Kind skupiny Swans. Keď bola minulý rok v apríli hudobná skupina Nirvana uvedená do Rock’n’rollovej siene slávy, ostatní dvaja členovia sa rozhodli nahradiť Kurta Cobaina hlasmi troch speváčok: St. Vincet spievala skladbu Lithium.

https://www.youtube.com/watch?v=mOHvCIPPKH0

Okrem St. Vincent pribudli do programu medzinárodného hudobného festivalu, ktorý tento rok prebehne od 16. do 19. júla opäť v úchvatnom industriálnom prostredí Dolných Vítkovic v Ostrave, ďalšie zaujímavé mená najrôznejších žánrov:

Pakistánsky Faiz Ali Faiz, najväčší žijúci spevák qawwali považovaný za nástupcu fenomenálneho Nusrata Fateh Ali Khana, ponúkne na Colours of Ostrava jedno zo svojich povestných extatických vystúpení.

https://www.youtube.com/watch?v=-80MvoZ5oNc

Izraelský kontrabasista, spevák a skladateľ Avishai Cohen privezie do Ostravy exkluzívnu zostavu pod názvom Avishai Cohen’s New York Division.

France.Paris.09/2013.Avishai Cohen.Basse.bass.Israel.

Okrem “zlatoprstého” klaviristu Nitaia Hershkovitsa a nezastavitelného bubeníka Daniela Doreho ho bude doprevádzať taktiež vynikajúci americký jazzový gitarista Kurt Rosenwinkel (Brad Mehldau, Joshua Redman), argentínsky trumpetista Diego Urcola a americký trumpetista Steve Davis (Chick Corea, Wynton Marsalis).

Tohtoročný Colours taktiež privíta zásadné meno súčasného avantgardného popu – kanadského pesničkára a huslistu Owena Palletta.  Mixom electro ambientu, pop house aj drum’n’bassu rozžiari areál rakúska formácia Klangkarussell, ktorá sa preslávila hitom Sonnentnz. Svoje intímne, krehké a éterické balady privedie do Ostravy brazílska speváčka a klaviristka Dillon, žijúca v súčasnej dobe v Berlíne. Belgická skupina Oscar And The Wolf vedená spevákom a skladateľom Maxom Colombiom zaujala hitom Princes a delikátnou dreampopovou zmesou elektroniky, soulu a R&B. Poľskú electro-popovú scénu zastúpi fenomén súčasnej mladej scény, formácia The Dumplings. Náložou funky, soulu a jazzu roztancuje návštevníkov francúzka kapela Electro Deluxe.

Tohtoročný Colours taktiež privíta zásadné meno súčasného avantgardného popu – kanadského pesničkára a huslistu Owena Palletta s noblesným americkým spevákom Jamesom Copleyom. Z kanadského Quebecu príde živelné akustické trio Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs s famóznym dupajúcim huslistom, ktorého rytmické dupanie je unikátnou súčasťou quebeckej tradičnej hudby. Osemčlenná skupina Abavuki z juhoafrického Kapského mesta ponúkne neuveriteľnú smršť v podaní bubeníkov, dychárov a troch hráčov na marimby.

Festival Colours of Ostrava ponúkne štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria Mika, Caribou, José Gonzáles, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Roni Size & Reprazent, Black Strobe, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields a NO Blues.

V súčasnosti je k dispozícii limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 71,24 € v sieti Eventim, cena platí pre prvých 4000 kusov alebo do 28. februára 2015. V predpredaji je taktiež aj ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR