Sanchez Amsterdam pokrstili album a vyrážajú na turné.

Mohlo by sa zdať, že gbelská kapela Sanchez Amsterdam je na slovenskej hudobnej scéne nováčikom. Táto formácia však funguje po kope už niekoľko rokov a starému názvu The Reflex dali zbohom po odchode speváčky Veroniky, čím naštartovali úplne novú etapu svojho fungovania.

Svoj žáner samotní členovia prezentujú ako alternative electronica rock, ktorý je na Slovensku zriedkavejší a práve oni si trúfajú byť priekopníkmi tohto štýlu v našich končinách. O tom všetkom, aj o pripravovanom turné sme sa porozprávali so samotnými členmi kapely.

SA-TITUL-foto-Ondrej-Irs? a

Ahojte chalani. Na úvod sa nám krátko predstavte. Kto všetko je Sanchez Amsterdam?
Jakub: Sanchez Amsterdam sa skladá čisto z chlapskej ligy. Sme štyria chalani takmer v rovnakom veku. Na tom však veľmi nezáleží, pretože sa poznáme už od malička, keď sme ešte navštevovali Základnú umeleckú školu. Takže si viete predstaviť, aká je to už dlhá doba. Spoločných príbehov už čo – to máme nazbieraných. Aby som sa vrátil k zostave tak fungujeme v zložení: Dávid Maniaček– spev , basová gitara, Braňo Kocák– gitara, Jakub Valachovič– klávesy, elektronika, vokál, Ivan Javorčík– bicie.

Prečo „Sanchez Amsterdam“?
Braňo: Chceli sme predovšetkým niečo „zahraničné“, čo sa ale bude rovnako vyslovovať aj v slovenčine a bude zároveň aj mierne rebelantské a mladé. Po dlhšom zvažovaní nám napadol tento názov. Pokiaľ ide o kreatívnu prácu, čo hudba bezpochyby je, by človek nemal byť obmedzovaný. Toto všetko Amsterdam spĺňa: vyhľadávajú ho mladí ľudia, je to uvoľnené miesto, kde je dovolené skrátka všetko a tak by to malo byť aj v muzike. Toto nás absolútne vystihuje.

Hráte skvelú rockovú hudbu s prvkami elektroniky. Išli ste týmto smerom hneď od začiatku, alebo sa váš žáner časom transformoval?
Ivan: Hrávali sme skôr veci ladené do funk- rocku až popu. S tým sme prakticky aj začínali. Vždy si radi dáme „džemku“ v skúšobni, ladenú na tento štýl. Postupom času, keď už sme hrávali bez speváčky, sme sa našli v štýle, ktorý hráme teraz. A baví nás to.

Kto skladá a textuje? Je niekto z vás, kto má najtvorivejšieho ducha, či všetci spoločne?
Dávid: Keďže spievam, texty som si zobral na starosti ja. Niekedy pasuje hudba do textu, inokedy naopak. Je to veľmi individuálne. Veľa krát končí pesnička neúspechom a nikto si na song do týždňa už ani nespomenie. To svedčí o tom, že sme nechceli na album dať každú prvoplánovú blbosť a skutočne si chceme zakladať na tom, aby sme prinášali kvalitnú hudbu. Každá pesnička má teda svoj špecifický príbeh.

Ako to je s albumom nezastavíš. Už ste ho pokrstili?
Ivan: Na albume sa nachádza 12 piesní plus jeden radio edit. Celkovo je teda na albume 13 songov. Sú tu songy o láske, o ženách , o nenávisti, o Bohu, o ľudských vlastnostiach, o ľudoch ktorých sme stratili… Myslím, že každý si tu nájde to svoje. Album sme už pokrstili 20. Februára u nás v DK Gbely. Na krst prišlo cez 300 ludí, akcia bola bombová a užili sme si to. Krstnými otcami boli chlapi z randal factory – Jimi Cimbala, Zoli Tóth a Peťo Mikušek. Týmto dátumom je album už v predaji, aj tričká samolepky atď. Toto všetko si môžete objednať na našej fanpage (www.facebook.com/sachezamsterdam1), alebo zvoliť jednoduchú cestu – prísť na ktorýkoľvek koncert v rámci chystaného turné a zakúpiť si to tam.

A čo teda turné? Kde všade vás bude možné vidieť a počuť?
Jakub: Práve teraz vyrážame na svoje NEZASTAVÍŠ TOUR 2015, budete nás môcť vidieť v mestách:
13. 3. – BRATISLAVA – British Rock Stars
20. 3. – NÁMESTOVO – Barón Pub
21. 3. – BANSKÁ BYSTRICA – Tirish Pub
24. 3. – NITRA – Frankie Rock Club
28. 3. – DUBNICA NAD VÁHOM– Pivný Bar Korma
10. 4. – POVAŽSKÁ BYSTRICA– B2
11. 4. – DOLNÝ KUBÍN – Piváreň Dolný Kubín
17. 4. – BARDEJOV – Rock Cafe
18. 4. – PREŠOV – Wave club

Všetky novinky, ako aj udalosti na koncerty Sanchez Amsterdam môžete sledovať na našom facebookovom profile, alebo priamo na udalosti – https://www.facebook.com/events/939517119392955/.

Zdroj: Matúš Jaško, Randal Group production