Sázavafest 2013 predstavuje hlavného headlinera.

Festival, který má tradici. Festival, který má jedinečnou atmosféru. Festival, který bude letos ještě více fresh. Sázavafest 2013, který se koná od 1. do 3. srpna 2013, se přesunul do krásného zámeckého lesoparku městečka Světlá nad Sázavou. Budeme se tak těšit na všechny návštěvníky v jedinečném prostředí plném zeleně u řeky Sázavy. Představujeme hlavního headlinera i další interprety, kteří se představí na čtyřech scénách.

HEADLINERS

V roce 2007 se dala dohromady pětice talentovaných muzikantů z britského Leedsu. Svoji kariéru odstartovali úspěšným hitem That Boy That Girl. Svůj název si vybrali podle ohnivé koule z videohry Street Fighter. Před vydáním desky Music for an Accelerated Culture byli považováni za jednu z nejžhavějších světových kapel bez debutového alba. Na svědomí už totiž měli tři singly a řadu remixů, přičemž mezi nejznámější patří „The Prayer“ od Bloc Party, „Atlantis To Interzone“ od Klaxons a „No More Eatin“, jehož autorem je přední londýnský raper Plan B.

Podobně jako Arctic Monkeys nebo Enter Shikari využili internet k rozšíření svých skladeb mezi stávající fanoušky (především weby Myspace a YouTube). Časopis NME o nich napsal: „Je to nejúžasnější, nejnepředstavitelnější a nejnezničitelnější nová kapela na světě. Zní to, jako by Prodigy dělali děti opřené o rozbitý hrací automat.“ Za rok 2007 byli v rámci BT Digital Music Awards nominováni na nejlepšího umělce v kategorii „electronic/DJ“. Sázavafest 2013 přivítá první srpnový víkend ve Světlé nad Sázavou kapelu HADOUKEN!

https://www.youtube.com/watch?v=x1W6p42uKQg

Tým Sázavafestu si dal jasné heslo – hledat nové a fresh talenty. Jedny takové jsme objevili. Dali se dohromady v roce 2009 v Londýně. Jsou dva a celý svět jim říká novodobí Hurts. Za svoji krátkou kariéru už dobyli celou západní Evropu a teď se chystají také do České republiky. V únoru 2010 vystřelili tihle dva kluci do britské top 10 singlem Gold In The Fire, čímž okouzlili přední světové umělce, pro které dělali produkci jejich hitů a i remixy – jmenujme například Ellie Goulding, Kelis, Lady Gaga, Marina & The Diamonds, Kylie Monogue nebo Jamiroquai. Jejich druhé album Around The Sun bylo hudebními kritiky hodnoceno jako jedno z nejlepších alb roku 2011. U řeky Sázava se na začátku srpna představí Andrew Armstrong a Ra Black alias britští MONARCHY.

FALCO tribute band – členové původní kapely rakouské pěvecké legendy FALCO letos poprvé zavítají do České republiky, aby připomněli období roku 1998, kdy kultovní FALCO v Dominikánské republice zahynul. Zazní jeho největší hity v originálním znění. Společně tak může celý zámecký lesopark ve Světlé nad Sázavou zpívat v mrazivé atmosféře hity jako „Out Of The Dark“, „Rock Me Amadeus“, „Naked“, „Der Kommissar“, „Jeanny“, „Vienna Calling“ nebo baladické „Coming Home“. Jejich heslo zní „FALCO žije!“ a podle toho také show vypadá. Stoprocentně živé vystoupení nenechá nikoho chladným. O vaše pocity i emoce se bude starat široký hudební a produkční tým, který potřebuje k odbavení live show mixpult s 32 kanály – to skutečně bude stát za to! Letošní ročník patří vzpomínce na tuto velkou osobnost hudebních dějin.

JASPER FORKS aka U96 – jeden z nejuznávanějších DJů a producentů od devadesátých let do současnosti přijal pozvání na na DANCE STAGE, která je tu také letos připravena přivézt největší hvězdy klubové scény. Alex Christensen se zapsal do povědomí fanoušků elektroniky především v devadesátých letech jako U96. Jeho kariéra tímto projektem neskončila – naopak. Produkoval hity pro významné eurodancové projekty jako ATC, Right Said Fred, Rollergirl, Prince Ital Joe & Marky Mark nebo R’n’G. Na začátku milénia vytvořil projekt ALEX C feat. YASMIN K a zatím jeho posledním projektem, na který získal inspiraci u ságy Twilight, je JASPER FORKS. Právě pod tímto jménem přijíždí Alex Christensen zahrát první srpnový víkend do taneční haly Sázavafestu.

DUB FX – je australský umělec, vlastním jménem Benjamin Stanford, který se vypracoval z ulice až na pódia světových festivalů. Proslulý je především hudbou, kterou staví na vlastním hlase, který nahrává do svých efektových pedálů. Ty vydávají nahrané zvuky pojící se ve smyčky a vytváří neuvěřitelný zvuk doplněný jeho charismatickým hlasem, který pohltí celé publikum – toto je improvizace na maximum. Jeho produkce je natolik úspěšná, že si sám Benjamin dovolil založit vlastní label Convoy Unltd. DUB FX, který opakovaně přivedl do euforie české publikum, když vyprodal pražské koncerty, si libuje v otázkách společenského významu, nejvíce se tyto myšlenky odrazily v písni „Gates Society“, která je volně založena na životě filozofa Sokrata. Jeho show, kterou zahraje na letošním Sázavafestu, stojí rozhodně za podívání i za poslech.

VYSTUPUJÍCÍ ZAHRANIČNÍ UMĚLCI:

Jména vystupujících zahraničních umělců jsme postupně odkrývali. Návštěvníci Sázavafestu 2013 si tak užijí interprety různých žánrů i národností. Těšíme se na britskou partu HADOUKEN!, australského performera DUB FX, dvojku z Londýna MONARCHY, vzpomínku na Falca v podání kapely FALCO Tribute Band s původními členy, kultovního producenta EDM z devadesátých let Alexe Christensena alias JASPER FORKSE, francouzské LYRE LE TEMPS, kteří minulý rok tak pobláznili festivalový svět nebo britskou kapelu SCARLET SOHO, kteří doprovází na evropské tour známé Kosheen.

HADOUKEN! /uk/
DUB FX /aus/
MONARCHY /uk/
FALCO TRIBUTE BAND /at/
JASPER FORKS (U96) /de/
LYRE LE TEMPS /fr/
SCARLET SOHO /uk/
NO NAME /sk/
PAULA & KAROL /pl/
MR.DERO & KLUMZY TUNG /uk-at/
THOMAS AZIER /nl/
MAÏA VIDAL /usa-fr/
GASMAC GILMORE /at/
STONEFACE & TERMINAL /de/
PETER BIČ PROJECT /sk/
CELESTE BUCKINGHAM /sk/
PYERO /cro/
BILLY BARMAN /sk/
KiTEALiKE /de/
THE CELLMATES /sk/
SERGIO DELGADO /por/
ALL SOUNDS ALLOWED /pl/
NEMJUCI /hu/
PETTY JOY /at/
TURBO /hu/
BEAT SPLITTERZ /de/
HELDORADO /pl/
GRAND MEXICAN WARLOCK /hu/
POLEMIC /sk/

VYSTUPUJÍCÍ DOMÁCÍ UMĚLCI:

Mezi domácími umělci se také letos objeví řada hvězd i objevů. Skvělou atmosféru určitě navodí KRYŠTOF, MANDRAGE, PORTLESS nebo TATA BOJS, kteří slaví pětadvacáté výročí. Objevujeme také talenty, a tak na Sázavafestu zazpívá sympatická LUCIE ŠORALOVÁ. Na taneční stage zaujme určitě DJane LUCCA, MICHAEL C, oblíbený DJ BASSLICKER nebo talentovaný ÉPOQUE NOIR se svojí live show.

BLUE EFFECT
BLUE ROCKET
BOY FROM SUNDAY SCHOOL
CIRCUS PONORKA
CLIPPERS
DJ BASSLICKER
DJ MICHAEL C
DRUMCICLE
ÉPOQUE NOIR
ESTER KOČIČKOVÁ
FUGAZ
GLANC
HROMOSVOD
CHARLIE STRAIGHT
JAM DC
JERRY DEEJAY
JIŘÍ SCHMITZER
KAMILA HÜBSCH
KAREL HYNEK
KITTCHEN
KOBLÍŽCI – objev Českého Slavíka
KOLÁČ DEEJAY
KRYŠTOF
KUBA ALEXA
LUCCA
LUCIE ŠORALOVÁ – tip festivalu
LUKÁŠ PAVLÁSEK
LUNO
MADAME BUTTERFLY
MANDRAGE
MARTIN HAŠEK (patron Sázavafestu)
MICHAEL VIKTOŘÍK
MIKAEL VAN DIKEEN
NATURAL
NICELAND
NIKOL POSELOVÁ TRIO
OLIVER McGILLICK
PANKIX
PORTLESS
PROWIZORIUM
RYBIČKY 48
SEVEN
STO ZVÍŘAT
TATA BOJS
THE LININGS
TOMAS-Z
UDG
VISACÍ ZÁMEK
VLADIMÍR MIŠÍK & ČDG
VOKOBERE
VYPSANÁ FIXA
WOHNOUT
XINDL X
ZAKÁZANÝ OVOCE
ZELENINA
ZTRACENI V PŘEKLADU

Letos už podruhé dostává Sázavafest své multižánrovosti, a tak představuje opět úspěšnou taneční halu v produkci labelu Dance Mania. Také zde uvádíme první jména, která postupně přibývají k projektu JASPER FORKS alias U96. Je nám ctí, že pozvání přijal talentovaný chorvatský DJ a producent PYERO, kterého do nebes chválí a jeho produkci „Olé“ nebo „Bura“ hrají taková jména jako Calvin Harris, Fedde Le Grand, Chuckie nebo Deniz Koyu. Za mixážním pultem se představí také portugalská hvězda SERGIO DELGADO nebo němečtí tahouni labelu Euphonic STONEFACE & TERMINAL. Představíme také nového českého DJe a producenta ÉPOQUE NOIR, který minulý rok okouzlil dance hall svým live setem s kytaristou TOMAS-Z. Momentálně se tento DJ prosazuje s novinkou „In Peace“. Z domácích zástupců EDM musíme zmínit čerstvou maminku DJane LUCCA, která se představí ve svém speciálním „mateřském“ setu.

JEŠTĚ JEDNA STAGE NA FESTIVALU:

Říkali jsme si, že by byla škoda, aby nebyla DANCE STAGE využitá přes den. Proto se pořadatelé festivalu domluvili s projektem SKUTECNALIGA.CZ, který pro návštěvníky připraví každé odpoledne SAMOSEBOU.CZ STAGE, na které budou vystupovat kapely zařazené do projektu Skutečná Liga. Více informací najdete na www.skutecnaliga.cz

VSTUPENKY a STANOVÉ MĚSTEČKO:

Od 1. června byla cena vstupenek na celý festival nastavena na 850,- Kč. Produkční tým festivalu se rozhodl dát potencionálním návštěvníkům jeden z mnoha dárků – zavést akci 3+1 vstupenku zdarma. Cena vstupenky je konečná včetně všech poplatků prodejní sítě Ticketprotal. V prodeji jsou také vstupenky do Stanového městečka v ceně 250,- Kč na osobu, také v síti Ticketportal. A máme ještě další benefit, zejména pro studenty. ISIC slaví tento rok 60 let, a proto festival pokračuje v pravidelné spolupráci okořeněné spoustou výhod. Držitelé karty ISIC získají slevy na vstupenky 60+60 Kč. Více informací a nákup vstupenek na www.ticketportal.cz.

Festival Sázavafest vytvořil zbrusu nový produkční tým, který je plný nápadů, myšlenek a inspirací. Ty vám nabídne v rámci letního festivalu Sázavafest s pořadovým číslem 13. Nový pořadatelský tým slibuje spoustu novinek a překvapení, které bude festival postupně odhalovat. „Všichni věříme, že třináctka pro nás bude
šťastným číslem a navážeme tak na předešlé ročníky, kdy jsme dovezli do České republiky nepřeberné množství hvězd jako Moby, Sister Bliss (Faithless), Sky (Morcheeba), Hurts, Paul Oakenfold, Kosheen, The Subways, Fun Lovin‘ Criminals, Alphaville nebo Nouvelle Vague.“, říká ředitel Sázavafestu Pavel Kloupar. „Jsme rádi, že se osvědčila také taneční hala, v jejíž realizaci chceme nadále pokračovat. Rozhodně tím ale nechceme ubírat prostor klasickým kytarovkám, které na festivalu vždycky měli a i nadále budou mít své místo“, uzavírá Pavel Kloupar.

Zdroj: Sázavafest