Šedá zóna je hlasom mnohých matiek, ktorý doteraz nebolo počuť

Autorský dokumentárny film režisérky Daniely Meressa Rusnokovej s názvom Šedá zóna prináša osobný a autentický pohľad na málo diskutovanú tému predčasných pôrodov a záchrany vysoko nezrelých novorodencov. Osobný príbeh jednej matky, ktorá balansuje na hranici svojich síl, osvetľuje neviditeľné príbehy mnohých rodín s predčasne narodenými deťmi, deťmi so zdravotným znevýhodnením, ale aj príbehy otcov a matiek bežných rodín, ktorých rodičovstvo postavilo pred výzvy ako izolácia, vyhorenie, či existenciálny stres. Diváci mali možnosť vidieť film na festivale Cinematik, kde zvíťazil v súťažnej sekcii slovenských dokumentárnych filmov a už čoskoro, 24. októbra, ho môžu vidieť na festivale Jeden svet v Bratislave, v súťažnej sekcii „Slovensko a Česko za ľudské práva“.

Film Šedá zóna prostredníctvom experimentálno-esejistického filmového rozprávania v prvej osobe hovorí o tabuizovaných témach, ktoré v kontexte materstva a rodičovstva bežne verejne nevyslovujeme. Hlboko poetická a odvážne úprimná výpoveď matky je hlasom mnohých rodičov, ktorí čelia hraniciam vlastnej obetavosti a prechádzajú „vysokou školou materstva“. Vďaka vlastným deťom a výzvam nachádzajú hlbšiu múdrosť a hoci milujú svoje deti, hľadajú spôsob, ako nestratiť samých seba. Film prináša ťaživé momenty boja o život dieťaťa a kvalitu života celej jeho rodiny, avšak prehovára cez obrazy láskyplného domova tak, že z kina diváci odídu „zaskočení“ nádejou, nehou a pochopením. 

„Názov Šedá zóna sme prevzali z medicínskeho termínu pre špecifické obdobie prematurity (detí narodených medzi 22-25 týždňom tehotenstva). Symbolicky vyjadruje aj existenciu na hrane – fyzickej, psychickej, sociálnej a často aj finančnej, v ktorej sa rodiny ocitajú. Film hovorí hlasom mamy a jej detí o zázraku života a záchrany extrémne nezrelých novorodencov, a zároveň ukazuje výzvy prežitia v nie celkom pripravenej a akceptujúcej spoločnosti,“ hovorí režisérka Daniela Meressa Rusnoková. 

Monika Fričová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením dodáva: „Šedá zóna je jedinečná a odvážna výpoveď, ktorá zobrazuje dopady nedostatočnej podpory pre rodiny detí so zdravotným znevýhodnením na Slovensku. Film by si mal pozrieť každý, kto chce porozumieť ich problémom, vrátane kompetentných, ktorí rozhodujú o ne/poskytovaní služieb a podpory pre tieto rodiny.“

Ako zdôrazňuje autorka filmu: „Všetci túžime po zdravých deťoch, život je však nepredvídateľný. Je dôležité prijať túto realitu a hľadať spôsoby, ako ju zvládnuť – nielen v rodinách, ale aj na úrovni celej spoločnosti. Ide o dlhodobo zanedbávanú tému. Žiaľ, mnohé matky vyčerpané neúnosnou situáciou, nemajú možnosť a silu vyjsť na námestia, a tak sú spoločnosťou prehliadané a komunitou nepochopené. Scenár k filmu vznikol na základe mnohých skutočných príbehov.“

Vo vybraných kinách aj s diskusiou

Film Šedá zóna bude možné vidieť v kine Lumière v Bratislave  24. októbra o 18:00 na festivale Jeden svet. Po projekcii bude nasledovať panelová diskusia s odborníkmi z rôznych oblastí. Diskusia otvorí témy, ako sú možnosti štátnej podpory, raná starostlivosť o predčasne narodené deti a deti so zdravotným znevýhodnením, paliatívna starostlivosť, či starostlivosť o osirelých rodičov, duševné zdravie matiek. Medzi diskutujúcimi budú napríklad Erika Tichá z Centra včasnej intervencie Bratislava, Lucia Kubíny z občianskeho združenia Tanana, Vladislav Matej z Nadácie na podporu sociálnych zmien Socia, Anna Symington-Maar z inkluzívnej školy a škôlky Rozmanita, Marek Roháček z organizácie Návrat a Monika Fričová. 

V októbri bude Šedá zóna uvedená v medzinárodnej premiére v súťažnej sekcii „První světla“ prestížneho Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava – najväčšieho festivalu autorských dokumentov v strednej a východnej Európe. Po festivalovom uvedení mieri film do kinodistribúcie so spoločnosťou Film Expanded. Pri vybraných projekciách sú plánované ďalšie diskusie s odborníkmi. 

Film vznikol vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Literárneho fondu, Fulbright Slovakia a v koprodukcii so Slovenskou televíziou a rozhlasom, Punkchart Films a Meressa Company. Producentom filmu je občianske združenie Žudro pod vedením Jany Belišovej, ktorá v minulosti produkovala dokumentárne snímky Cigarety a pesničky (2010, r. M. Šulík, J. Bučka Kovalčíková), Zvonky šťastia (2012, r. M. Šulík, J. Bučka Kovalčíková) a Ťažká duša (2017, r. M. Šulík). 

TS