SEPTEMBROVÝ HUDOBNÝ PRIEVAN V A4.

V septembri sa môžete v A4 – priestore súčasnej kultúry tešiť na viacero koncertov predstavení, ponúkajúcich rôzne podoby živej a inšpiratívnej súčasnej hudby. V Bratislave zahrá elektronik a gitarista Kevin Drumm, o prepojenie obrazovej zložky a hudby sa postarajú pražsko-bratislavské zoskupenia Stratocluster a Experimantal Ensemble Bratislava. V ponuke je aj uvedenie novej slovenskej video opery Miroslava Tótha a vystúpenie americkej legendy Negativland.

Chicagský hudobník Kevin Drumm, ktorý vystúpi 12.9., patrí už od 90. rokov k prominentom svetovej experimentálnej scény. Drummova výrazová paleta siaha od drsnejších polôh dronu, noisu či metalu až po sústredené ambientné sondy skúmajúce hranice vnímania. Domácu scénu dôstojne zastúpi analógový zvukobijca Tobiáš Potočný známy ako RBNX, člen kolektívu elektronických hudobníkov Urbsounds.

sequence-tyc_main-01-still009-1

Hneď 14.9. sa bratislavskému publiku predstavia s novým spoločným programom EXPERIMENTAL ENSEMBLE BRATISLAVA a pražský súbor STRATOCLUSTER. EXPERIMENTAL ENSEMBLE vznikol v roku 2014 ako zoskupenie mladých ľudí s chuťou experimentovať v rozmedzí súčasnej hudby a zabávať sa na umeleckej úrovni. V roku 2015 bol prezentovaný ich prvý projekt grafických partitúr Adamčiakana v Kultúrnom centre ZORA v Ružinove a následne na rádiu Devín v rámci Noci hudby 2015.

STRATOCLUSTER sa venuje prevažne multimediálnej improvizácii a interpretácii otvorených partitúr. Predviedli svetové premiéry skladateľov Samuela Vriezena, Lucie Vítkovej a Iana Mikysku. Svoj debutový album vydali na značke Signals From Arkaim, kazetu jabka hrušky meotary na labelu Meteorismo.

stratocluster2

Po prvýkrát počas 34-ročného pôsobenia amerického zoskupenia Negativland budeme mať možnosť 23.9. vidieť jedinečné audio-vizuálne verzie obľúbených skladieb, ktoré neboli nikdy predtým hrané na verejnosti. Predstavenie Negativland, ktorí sa preslávili parodickými kolážmi známych songov, radikálnou spoločenskou kritikou aj súdnymi spormi s rockermi U2, bude obohatené o elektronického hudobníka známeho pod prezývkou Wobbly, ako aj o „live videá“ umelca Steeva Hiseho. Všetky tieto prvky s využitím ich vlastných zvukotvorných zariadení, sľubujú neobvyklý vizuálny aj akustický zážitok.

Ako posledná v mesiaci sa predstaví 30.9. psychedelicko-inštitucionálna video opera v jednom dejstve od Miroslava Tótha pod názvom Tyč. Nové dielo zobrazuje príbeh zamestnanca Samča, ktorého osud má byť vďaka prokrastičnej chybe spečatený. Ale minister sa rozhodne inak… „Tyč“ je vytváraná ako forma vždy premenlivého diela, ktorá pri novom naštudovaní zmení dramaturgický obsah a jej podoba záleží od miesta a média realizácie. Podtext sci-fi vo video opere sa prelína so známou realitou inštitucionálneho hierarchického usporiadania. A kde je za tým všetkým opera? V návratoch zhudobnenia cyklických procesov odvolávania a vymenovania.

the_blackwood_incident

https://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Drumm
https://www.facebook.com/ExperimentalEnsemble
https://www.facebook.com/stratocluster
https://www.negativland.com
https://miro2toth.wixsite.com/home/opera-1

Koncerty organizuje A4 – priestor súčasnej kultúry ï Karpatská 2, Bratislava
https://www.a4.sk ï promo@a4.sk ï +421 905 562 208

Zdroj: A4