SESTRY CELESTE A CARMEL BUCKINGHAM VYDÁVAJÚ SPOLOČNÚ KNIŽKU – The Lost Princess (Stratená princezná)

Talentované a úspešné sestry Celeste a Carmel Buckingham bodujú už niekoľko rokov v Európe i v zámorí so svojimi vlastnými sólovými speváckymi kariérami. Aby toho nebolo málo, v týchto dňoch navyše vychádza ich výnimočný spoločný projekt. Na prekvapenie fanúšikov však tento raz nejde o projekt hudobný – talentované sestry sa podpísali pod spoločnú knižnú prvotinu.

Stratená princezná vychádza už v tretej reedícii

Na slovenský knižný trh vstupuje unikátna publikácia. Ide o detskú knihu The Lost Princess (Stratená princezná), ktorej autorkami sú sestry Celeste a Carmel Buckingham. Unikátnosť projektu spočíva v tom, že hoci vychádza dnes, keď majú Celeste 21 a Carmel 18 rokov, dievčatá ju napísali už dávno, ako 11 a 8 – ročné. V prvom vydaní kniha vyšla v roku 2007. Druhej reedície sa dočkala v roku 2014 a jej tretie vydanie prichádza na pulty práve v týchto dňoch.

„The Lost Princess je séria dobrodružstiev, ktoré vznikali postupne v priebehu dvoch rokov. Časť z nich bola nahratá, časť napísaná na počítači a časť zaznamenaná na papier. Prvé vydanie bolo pri tom iba malou časťou celého príbehu,“ vysvetľujú speváčky dôvod, prečo sa rozhodli prísť s reedíciou knižky. Nápad vydať príbeh opäť prišiel pred dvoma rokmi, keď spoločne triedili svoje staré kresby a texty a uprostred nich znovuobjavili odložený materiál k tejto knižke. Obe sa zhodli, že zozbierajú zvyšnú nevydanú časť príbehu a rozprávku dopíšu.

Dve dobré víly jednej rozprávky

„Dievčatá začali tvoriť príbehy od útleho malička. Najskôr si obe čítali veľa knižiek. Náš dom bol vždy doslova plný kníh. Čítali si stále, aj keď sme boli na cestách, takže knižky sme mali všade!“ spomína na detstvo svojich dvoch dcér mama Zarin Buckingham, ktorá sa stala ich hlavnou pomocníčkou, aby mohli príbehu o stratenej princeznej vdýchnuť život. „Cez týždeň sme im čítali rozprávky na dobrú noc, a cez víkend pred spaním namiesto čítania vymýšľali svoje vlastné príbehy. Za vreckové, ktoré dostávali, si vždy kúpili krásne poznámkové zošity, ktoré nosili všade so sebou, aby si mali kam zapisovať svoje nápady. Zrazu sa z toho stalo ich obľúbené hobby!“ hľadá Zarin Buckingham v spomienkach okamih, kedy si všimla, že jej deti majú k písaniu oveľa silnejší vzťah než k akýmkoľvek iným hrám. Ich tvorivý talent sa napokon rozhodla podporiť a dala mu podobu rozprávkovej knižky. Na pomoc si prizvala učiteľku dievčat zo školy Georginu Soar, ktorá priložila ruku k dielu po vizuálnej stránke a nailustrovala k rozprávke obrázky.

Knižka pre deti napísaná deťmi 

Príbeh o stratenej princeznej je unikátny predovšetkým vďaka tomu, že je knižkou pre deti, ktorú napísali deti. „Tento konkrétny príbeh začala písať Carmel a Celeste jej ho pomohla dokončiť. Pamätám si tiež, že jej pomáhala, aby sa niektoré verše rýmovali,“ spomína Zarin Buckingham.

„Pre Celeste i pre Carmel je dnes tento príbeh symbolom veľmi dôležitého okamihu v ich živote, ktorý napokon rozhodol o tom, že ich láska ku kreativite a písaniu by mohla byť viac než len hobby či hra,“ dodáva.  Dnes, s odstupom rokov, kedy obe sestry pracujú na svojich speváckych kariérach, vydanie knižky, ktorú napísali v detstve, vnímajú ako symbolický návrat k štartovaciemu bodu svojej kreatívnej cesty. „Ich hudba by dnes možno ani neexistovala, keby sa už také maličké nerozhodli rozvíjať svoju záľubu v písaní,“ premýšľa Zarin Buckingham.

Rozprávková pomôcka na rozvíjanie angličtiny

Ako sestry prezrádzajú, rozprávku pôvodne napísali v anglickom jazyku, v ktorom spoločne doma komunikujú. Keď ich mama začala pripravovať jej vydanie vo forme knižky, rozhodla sa zvýšiť pridanú hodnotu pre čitateľov tým, že ju nechá preložiť aj do slovenského jazyka. Výsledkom sú slovenská i anglická verzia príbehu v jedinej knižke. „Stratená princezná je určená pre deti na Slovensku, preto sme sa rozhodli vydať ju dvojjazyčne. Môžu si ju čítať v slovenčine a anglická verzia môže byť skvelá učebná pomôcka, ak sa učia angličtinu. Zároveň je určená rodičom a starým rodičom, ktorí ju môžu deťom a vnúčatám čítať aj ak nevedia anglicky,vysvetľuje Zarin Buckingham.

Vráti sa Stratená princezná po štvrtýkrát?

Napriek tomu, že Stratená princezná v týchto dňoch ožíva už vo svojom treťom vydaní, Celeste a Carmel majú vraj v zásobe ešte niekoľko jej dobrodružstiev, ktoré sa rozhodli odložiť do zásuvky, a vrátiť sa k nim neskôr, aby mohli príbehu o stratenej princeznej opäť vdýchnuť život. Ako prezrádzajú Stratená princezná nie je ani zďaleka jediným príbehom, ktorý vzišiel z ich pera. „Ktovie, možno jedného dňa sa rozhodnú vydať ďalšie zo svojich odložených príbehov a rozprávok, keď príde ich čas. Možno dokonca spoja písanie so spevom a jedného dňa spolu s ďalšou reedíciou vyjde aj titulná pieseň k Stratenej princeznej,“ uzatvára Zarin Buckingham.

Kniha The Lost Princess (Stratená princezná) vychádza vo vydavateľstve Buckingham Entertainment Group a je v predaji na Rukahore.sk:  www.shop.rukahore.sk/buckingham/kniha-stratena-princezna

Celeste a Carmel Buckingham hovoria o knihe The Lost Princess…

„Pamätám si, že keď sme boli deti, veľmi veľa sme cestovali. Často sme chodili do Ameriky. Bola to pre nás veľká zábava a dobrodružstvo – spoznávali sme všetky tie krásne nové mestá a objavovali nové miesta. Všetko, čo som videla, som si kreslila a všetky tie nové zážitky som si zapisovala. Odmalička som veľmi rada písala, takže kamkoľvek sme šli, písala som o tých miestach a zážitkoch a tak mnohé z nich skončili ako časť príbehu.“

Carmel Buckingham

„Odjakživa sme so sestrou veľmi rady písali. Myslím si, že táto knižka nebude naším posledným knižným projektom. Ja píšem už teraz svoju vlastnú knižku a Carmel má veľký talent na písanie poviedok. Bolo by skvelé, keby ich raz vydala všetky v jednej knižke.“

Celeste Buckingham
Viac info: 
www.celestebuckingham.com
www.facebook.com/CelesteBuckinghamOfficial 
www.facebook.com/CarmelParadiseband
www.rukahore.sk

ANOTÁCIA – The Lost Princess (Stratená princezná)

Pútavá rozprávka o oddanosti rodine, priateľstve a dobrodružstve je určená deťom v každom veku. Príbeh vyzdvihuje silu čestnosti, hodnotu bystrosti a dôležitosť lásky, a ukazuje ich na pozadí putovania stratenej princeznej Blossom a priateľov, ktorých na svojej ceste stretáva.

Dej knižky sa dotýka tém rozdielnosti, tolerancie,  sily a poctivosti – a to všetko jemným a zmysluplným jazykom, ktorému môžu porozumieť len deti. Ako Blossom a jej priatelia rastú a učia sa na svojich dobrodružstvách, takisto rastie a učí sa i čitateľ prostredníctvom vzrušujúcich epizód a rozprávkových príbehov, ktoré prirodzene pripomínajú situácie z reálneho života.

Skutočná moc knihy spočíva v tom, že bola napísaná deťmi pre deti a vďaka nadčasovosti príbehu má zmysel vrátiť sa k nej po druhý, tretí či štvrtýkrát.

Sestry Celeste a Carmel Buckingham vytvorili príbeh spoločne vo veku 11 a 8 rokov a je možné, že jedného dňa sa dočkáme jeho pokračovania – postavy aj ich príbehy totiž rastú spolu s nimi.

Zdroj: SOUL FOR SHOW