Shylock Milana Kňažka dostal pozvanie do Užhorodu, Bruselu a do Luxemburgu.

Monodráma Shylock Milana Kňažka bude v najbližších dňoch hosťovať v Užhorode, Bruseli a Luxemburgu. Úspešnú inscenáciu o antisemitizme a prehnanej politickej korektnosti odohrá pražské Divadlo Na Jezerce pri príležitosti pripomenutia si stého výročia vzniku Československa.

Súčasťou programu sú aj diskusie, stretnutia so zástupcami diplomatického zboru, študentami a krajanmi. Milan Kňažko získal vlani za rolu v hre kanadského dramatika Marka Leiren-Younga prestížne divadelné ocenenie Thália. Tohto roku, 24. marca 2018 ju v Zlatej kapličke v Prahe odovzdá aktuálnemu laureátovi. Inscenácia mala premiéru 27. apríla 2016 v Divadle Na Jezerce.

„Shylocka som od premiéry hral už vyše štyridsaťkrát, z toho viac ako tretinu predstavení sme uviedli mimo Prahy. To, že je o hru taký záujem znamená, že je stále aktuálna. A to nie len u nás, v kontexte našich spoločensko-politických udalostí, ale aj v iných krajinách; jej téma je dnes mimoriadne zrozumiteľná aj v zahraničí,” povedal Milan Kňažko, ktorý v marci 2017 prevzal Cenu Thálie za mimoriadny herecký koncert v monodráme režiséra Radka Balaša Shylock a tak sa stal vo viac ako 20 ročnej histórii najvyššieho divadelného ocenenia v Česku jediným slovenským laureátom v kategórii činohra. Na Cenu Thálie bol nominovaný aj pred desiatimi rokmi za rolu Picassa z rovnomennej inscenácie pražského Divadla Ungelt.

Prvá zastávka bude viesť do Užhorodu, kde inscenáciu Shylock uvedú v Divadle Bavka v piatok 16. marca 2018 v rámci Českých a slovenských dní v Zakarpatsku, pri príležitosti stého výročia vzniku Československa a 50. výročia Pražskej jari. Ide o spoločnú iniciatívu českého a slovenského konzulátu v Užhorode a Ľvove. Uskutoční sa aj beseda so študentami a projekcia filmov Dobří holubi se vracejí (r. Dušan Klein, 1988), v ktorom Milan Kňažko stvárnil hlavnú rolu, Miloša Lexu a Papilio (r. Jiří Svoboda, 1986).

V utorok 10. apríla 2018 uvedie monodrámu Shylock známe divadlo Marni v Bruseli pre tamojšiu českú a slovenskú komunitu. Rovnako ide o pripomenutie si stého výročia vzniku Československa. V Bruseli čaká Milana Kňažka aj stretnutie so slovenským veľvyslancom Stanislavom Vallom. Na druhý deň, v stredu 11. apríla 2018 bude Milan Kňažko hrať Shylocka v Luxemburgu.

Na Slovensku mohli diváci toto výnimočné dramatické dielo vidieť v októbri 2016 na Festivale Astorka v Bratislave, v septembri 2017 na Medzinárodnom festivale divadla jedného herca Sám na javisku v Trenčíne a vlani v októbri na Višegrádskych dňoch v Košiciach. Monodráma bola aj na programe obdobnej prehliadky Divadlo jednoho herce v českom Chebe, taktiež v októbri 2017. Inscenáciu minulý rok s úspechom uviedli aj vo Viedni.

Slovenský herec Milan Kňažko hráva v Bratislave aj v Štúdiu L+S a na jeseň 2017 mal premiéru v divadle GunaGU, Vilam Klimáček pre neho napísal hru LÁSKA & TERPENTÍN (VERNISÁŽ).

Zdroj: TS