SIMA MARTAUSOVÁ & BAND nenútené pesničkárstvo jednej obyčajnej dievčiny v Zrkadláči

Speváčka a divadelná herečka Sima Martausová sa momentálne teší veľkej popularite. Dôkazom je aj jej minuloročné koncertné turné, ktoré bolo vypredané po celom Slovensku. Sima na sklonku roka nahrala očakávaný tretí album pod názvom Na pravom poludní a časť z neho zakotvila do nového koncertného repertoáru. V priestoroch DK Zrkadlový háj predstaví svoju známu tvorbu, ale aj dosiaľ nevydané pesničky.

Všetko odštartovalo víťazstvo v hudobnej súťaži Gospel Talent, kde štvorčlennú porotu Sima Martausová jednomyseľne presvedčila svojim zamatovým hlasom a prirodzeným vystupovaním. Speváčka tak dostala možnosť nahrať autorské skladby a tie sa dostali do pozornosti mnohých ľudí z hudobnej brandže. Všimol si ju aj hudobný manažér Jozef Šebo, známy zo spolupráce s Jankou Kirschner.

Okrem zastupovania ju zoznámil aj s kapelou v zložení Igor Igor „Ajdži“ Sabo (bicie), gitaristi Martin Zajko a Pišta Lengyel, Martin Gašpar (basa) a Martin Wittgruber (klávesy, akordeón), s ktorou Sima spolupracuje dodnes. Simonin svieži pesničkársky pohľad opreli muzikanti skúsenosťami a rutinným, no pestrým aranžérstvom.  Sima sa začala cítiť v ich spoločnosti až tak uvoľnene, že o tom napísala aj skladbu Päť chlapov v kapele. Speváčka o tom viac prezradila: “ Chlapci z kapely moje pesničky pekne obliekli do hudby, ktorú majú prirodzene v sebe. Nikdy som nepremýšľala, či je tento krok zlomový, jediné, čo viem, je to, že tohto kroku neľutujem, pretože chlapci sú nielen skvelí hudobníci, ale tiež skvelí ľudia. Cítim sa medzi nimi super. Sú vtipní, pekní, dobrí, gentlemani, učia ma vychutnávať si dobrú hudbu, dobré jedlo. Asi každá žena by sa s nimi cítila takto dobre„. V roku 2013 nahrala s kapelou svoj druhý album Dobrý deň, to som ja, ktorý mal obrovský úspech a bol ocenený dvojnásobnou platinovou platňou. V tom istom období začala speváčka spolupracovať s Radošínskym naivným divadlom, kde pôsobí dodnes. Sima Martausová zaujala verejnosť práve svojou neobyčajnou obyčajnosťou, na vzbudenie pozornosti nepotrebovala žiadny špeciálny imidž, iba svoju šarmantnú dievčenskosť. Jej koncerty sú dotvorené až rodinnou atmosférou idúc cez humor, prirodzenosť a bezprostrednú komunikáciu. Medzi ňou a publikom funguje akási zvláštna chémia, preto poslucháči jej piesní za ňou chodia zas a znova. Niečo podobné dodnes zažíva Jarek Nohavica, alebo Janka Kirschner, ku ktorej ju média tak radi prirovnávajú. Do priestorov DK Zrkadlový hHáj príde Sima Martausová tesne po krátkom anglickom koncertnom výlete v Manchestri a v Londýne, kde bude ako hudobný hosť Jana Krausa.

Po odohraní petržalského koncertu (19.03.2015 o 19:00) ju zase čaká viedenské dobrodružstvo. Simona prezradila novinárom aj o novom koncertnom repertoári: „Ja by som ľuďom najradšej zaspievala všetky nové piesne hneď, keď ich napíšem. Je ich zatiaľ stále dosť. Ale koncert by bol potom asi veľmi dlhý…A chceme zahrať hlavne obľúbené piesne z albumu Dobrý deň, to som ja, piesne z nového albumu Na pravom poludní, o ktoré nás diváci na koncertoch žiadajú. Na úplné novinky možno nezvýši čas… ale uvidíme. Možno sa to tam nejak pomestí…” Sima sa už teraz na svojich fanúšikov veľmi teší a odkazuje im: “ Všetko, čo sa mi v živote deje – je pre mňa veľký dar. Každú vytvorenú pesničku, každého človeka a každého hudobníka, ktorého som na tejto svojej „ceste hudbou“ stretla si veľmi vážim. Mám radosť z toho, že môžem tvoriť, spievať a deliť sa o svoje pocity s vami. A ďakujem vám za to, že pri mne stojíte a robíte mi radosť tým, že ste„.

SIMA MARTAUSOVÁ & BAND
DK Zrkadlový Háj
19. 03. 2015 – 19:00
Vstupné: 12 €

SIMA MARTAUSOVA poster

Zdroj: KZP