SKÅR (NO) (James Welburn solo project), BIOS (SK), AVA DJs (CZ) vo Fuge!

Na jesennom festivale NEXT v bratislavskej A4 sa James Welburn postaral o jeden z najvýraznejších momentov. Tentoraz sa vracia bez bubeníka a s celkom novým materiálom a pod pseudonymom SKÅR vystúpi vo Fuge už túto nedeľu. Chrbát mu budú kryť BIOS Jozefa Tušana a Borisa Sirku, a AVA Djs v zostave Snediggen Snurssla a Sun Drugs.

Úvodná selekcia a následný koncert sa budú odohrávať na dvore klubu. Afterparty od 22:00 prebehne vnútri.

SKÅR (NO)

SKÅR je ďalším z projektov producenta a basgitaristu Jamesa Welburna usadeného v nórskom Lillehammeri. V Bratislave sme ho mohli stihnúť napríklad na minuloročnom NEXTe s jeho živou verziou sólovky Hold (vydanej u vplyvného labelu Miasmah) alebo s formáciou Transmit Tonyho Bucka (inak bubeník The Necks).

01 James Welburn

James Welburn v SKÅR rozvíja svoj recept tlakovanie búriacich noise-drones, ktoré vo svých sólových vystúpení piluje niekoľko posledných rokov. Zo surového primitívneho noiseu charakteristického pre staršie koncerty sa postupne prepracoval do rafinovaných hlukových náletov tak, ako sme to zažili na Hold (kde bicie nahral práve Tony Buck). SKÅR sa ale zaobíde bez rytmiky a primárne ťaží z elektrizujúceho napätia a hypnotičnosti (mo)hutných drones poskladaných z vrstiev deformovaných samplov Jamesové basgitary.

Ďalšie odporúčané počúvanie:
Ukážka z Hold: https://soundcloud.com/miasmah/06-hold?in=miasmah/sets/james-welburn-hold
Starší solo noise set: https://www.youtube.com/watch?v=ClxCfCP7sqA

James Welburn spolupracoval s umelcami ako Tony Buck (AU), Svarte Greiner (NO), Alexander Rishaug (NO), Andrea Belfi (IT), Juliana Venter(SA), Brage Tørmænen (NO), Magda Mayas (DE) Brendan Dougherty (US), Blue Soup Group (RU) and Nico Lippolis (IT)

BIOS (SK)

BIOS je dvojčlenná zostava vizuálnych umelcov v zložení Boris Sirka a Jozef Tušan. Ich živé vystúpenia sú charakteristické audiovizuálnym site specific live act-om a žánrovo sa prikláňajú k postupom analógového komponovania starej školy industrial music a k súčasnej drone scéne. Príležitostný spev kombinuje blackmetalové vokály s recitáciou. Táto hudobná „osnova“ je sprevádzaná autorskou videoprojekciou, ktorá uzatvára temný kruh vrstiev a hlukových plôch.

AVA DJs (CZ)

https://www.mixcloud.com/AVAntyry/mindwarp-mix/
https://www.mixcloud.com/Exitab/panorama-exitab-mix005-sky-to-speak/
https://www.mixcloud.com/skytospeak/a-mixtape-for-cosmic-travels/

SKÅR (NO) (James Welburn solo project), BIOS (SK), AVA DJs (CZ)
Bratislava, Fuga
neděla 17.7.
DJs 16:00
koncert 19:30

Bios_James_1

Pořádá Lucia Šimková a AVA kolektiv.