SKUPINA ICONITO ODŠTARTOVALA SVOJE 10. VÝROČIE NOVINKOU  “PREPÁČ”!

Skupina Iconito po úspešnom roku s folklórno-popovým projektom KORENE prináša po dlhom čase fresh mainstream novinku “Prepáč” / https://youtu.be/WkYqf-2UFZk /. Klip sa postupne pripravuje a uzrie hudobné video platformy už začiatkom novembra, no skladba je už na všetkých streamoch https://rukahore.ffm.to/iconito_prepac , kvôli jednej z najvýznamejších hudobných udalostí, pri ktorej Iconito odštartuje oslavy k príležitosti ich 10. roku pôsobenia v hudbe.

Iconito oslavuje tento rok, už 10 rokov na slovenskej hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti sa kapela rozhodla, že to poriadne oslávi a začínajú už 8. novembra špeciálnym koncertom, na ktorom budú účinkovať aj zaujímaví hostia, ktorých kapela počas svojho pôsobenia stretla. Singel “Prepáč“/ https://youtu.be/WkYqf-2UFZk /  je tak úplnou novinkou, ktorá tam zaznie v rámci ich výročných osláv, no pripravuje sa aj videoklip, ktorý by mal byť vonku začiatkom novembra, takže tesne pred ich veľkým koncertom v ich rodnom meste Michalovce.

“PREPÁČ” ako prvá oslavná skladba

Song “Prepáč” vyšiel už na všetkých digitálnych platformách, keďže okrem ich výročia sa spája aj s finálovým večerom 40. ročníka Košického Zlatého Pokladu v spolupráci so Slovenským rozhlasom. Práve túto súťaž kapela vyhrala  v roku 2014, čiže presne pred 10-timi rokmi. Slovenský rozhlas a rádio Regina oslovilo viacerých slovenských umelcov, ktorí sú historicky spätí s touto súťažou, aby pripravili nové skladby, ktoré zaznejú nielen v ich éteri pred 40-tym ročníkom. Iconito je momentálne po úspešných predstaveniach s projektom Korene vo Východnej a na EĽRO v štúdiu, kde pripravujú nový album.

“Pieseň Prepáč je prvá zo singlov nového albumu, ktorý veríme, že vyjde začiatkom budúceho roka. Aby sme sa čo najviac tematický priblížili k našej víťaznej skladbe Dva svety, ktorá vyhrala Košický Zlatý Poklad pred desiatimi rokmi. Spracovali sme rovnaký námet, no uchopili sme to úplne nanovo. Naša kapela prešla mnohými zmenami, posunuli sme sa autorsky, produkčne, zvukovo. Skladbou Prepáč chceme ukázať, kam nás to za 10 rokov odvialo. Odohráme ju aj počas galavečera Košického Zlatého Pokladu 26.10, kde mám tú česť byť tento rok aj porotcom a zaznie aj v Michalovciach 8.11.”, prezradil frontman skupiny Iconito, Kristián Dufinec.

Slovenský rozhlas dlhodobo podporuje pôvodnú slovenskú populárnu hudbu a jubilejný 40. ročník Košického zlatého pokladu vytvorí jedinečný priestor aj pre známych hudobníkov. A to sa v nesúťažnej časti eventu predstavia s novinkami, ktoré založili práve pre tento 40. ročník : skupina Iconito – víťaz 30. ročníka, Zuzana Mikulcová  – 2. miesto 30.ročníka, Tomáš Buranovský – víťaz 26. ročníka a skupina Mukatado – 2. miesto 19. ročníka. Kapela Iconito si tak okrem spomienok na ich víťazstvo odnesie po 10 rokoch aj hudobný krst skladby na udalosti, ktorá ich spojila.

“Vedieť povedať prepáč je dnes umením v každom jednom ohľade a smere. Nevedia ho povedať ľudia malí, veľkí ani dospelí, nehovoriac o politikoch a im podobným… a pritom je to len slovo. Avšak v mužskom a ženskom princípe môže znamenať oveľa viac. Môže znamenať: “mám ťa rád”, “záleží mi na tebe”, “udobrime sa”, “takto som to nemyslel”. Nikdy nespravíme nič tak, aby toto slovo alebo tento skutok vymizol úplne – to sa nedá, pretože nám dáva aspoň pocítiť, že nie sme neomylní … naučiť sa ho vedome používať môže však znamenať oveľa viac ako dôsledok toho, prečo ho hovoríme. Môžeme ho povedať na milión spôsobov a pre každého môže znamenať niečo iné. Dôležité je vedieť sebareflektívne vyhodnotiť, kedy ho treba úprimne povedať. V najbežnejšom prípade sú aj takéto situácie: ráno vstaneme zlou nohou a prvý kto nám príde do rany je náš partner/partnerka/rodič/kolega či kamarát. Jedno dve, tri slovká. A už to ide… našu zlú náladu si odnesú častokrát tí, ktorí sú k nám najbližšie. Začať môžeme už dnes, každý sám od seba. Prepáčte, že som sa rozpísal, má to byť viac o hudbe…” ukončuje úsmevne Kristián Dufinec.

https://rukahore.ffm.to/iconito_prepac
Kapela ICONITO (@iconito_sk_band) • Fotky a videá na Instagrame
Iconito | Facebook

Autormi piesne sú:
Hudba – Kristián Dufinec
Text – Kristián Dufinec
Hudobná produkcia – Peter Jakab, Kristián Dufinec, Martin Bertič, Martin Rusnák, Marek Hrdinský, Silvester Michalenko, Pavol Bačkay, Ján Talpaš, Marián Vojtko
ISRC: SKBD12400101

 

Zdroj: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ KREA PRODUCTION
FOTO: Iconito