Slovák Aleš Tvrdý zaujal v silnej medzinárodnej konkurencii fotografov!

Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) zaradila ako najúspešnejšiu fotografiu za mesiac august na svoju titulnú stránku fotografiu zo Slovenska nafotenú slovenským cestovateľom a nadšencom fotografie Alešom Tvrdým.

Cestovateľ Aleš Tvrdý cestuje po celom svete a zážitky zo svojich ciest, cestovateľské postrehy a rady zdieľa prostredníctvom svojho blogu Photoandtravelling.

„Fotografia vznikla celkom náhodou, neplánovane, v okolí obce Abramová,“ hovorí Aleš Tvrdý o vzniku výslednej fotografie.

„Na svojej poslednej ceste po Slovensku som si naplánoval fotenie Bojnického zámku v noci a počas východu slnka. Cestou späť domov som zabudol odbočiť správnym smerom a dostal som sa tak na inú cestu. Po chvíli som v diaľke zazrel malý kostolík, ktorý ma hneď zaujal, rozhodol som sa na toto miesto vrátiť a nafotiť ho. Keď som však z toho miesta odchádzal, tak som sa chcel ešte pomotať po okolí. Robím to rád, najmä takto zavčasu ráno, keď je všade prázdno a príroda sa prebúdza do nového dňa. Zaparkoval som teda auto na okraji cesty, lebo som videl, ako ranná hmla bojuje so silnejúcimi slnečnými lúčmi. Hľadal som však ešte niečo, čo by silu slnka zjemnilo a trošku zdramatizovalo mdlú, bledomodrú oblohu. A tak som našiel tento strom, ktorý tam mlčky stál ako komparzista, ktorého nikto nenajal,“ objasňuje Aleš Tvrdý.

Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) združuje vyše 50 000 fotografov z celej Európy, označenie fotky Aleša Tvrdého ako Fotka mesiaca august FEP 2018 je pre Slovensko v silnej medzinárodnej konkurencii fotografov pozitívnou reklamou. „Fotoaparát je neodmysliteľnou súčasťou mojich ciest po svete aj po Slovensku, fotografovanie je mojou vášňou. Zo zaradenia mojej fotografie ako Fotky mesiaca august FEP 2018 mám veľkú radosť. Na fotografiu v Abramovej som použil Nikon D850 a Nikkor 24-70mm. Kvalitná fototechnika je potešením každého, aj amatérskeho fotografa, a som rád že fotka dobre vyšla,“ dodáva na záver cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý.

***

Aleš Tvrdý

Nadšený cestovateľ a amatérsky fotograf, autor blogu https://alestvrdy1.blog.sme.sk/ a autor webovej stránky https://www.photoandtraveling.com/, kde pravideľne zdieľa svoje cestovateľské zážitky a skúsenosti. Nedmysliteľným sprievodcom na jeho cestách je fotoaparát Nikon.

Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) združuje vyše 50 000 fotografov z celej Európy. Jej cieľom je nielen ochraňovať práva fotografov spolu s národnými a medzinárodnými organizáciami, ale najmä spropagovať toto náročné a zaznávané povolanie. Viac na stránke https://www.europeanphotographers.eu/

Zdroj: TS
Foto: Aleš Tvrdý