Slovenské múzeá s bohatou ponukou aj počas Vianoc.

Nočné prehliadky vo vianočnom Bojnickom zámku, výstava o predvianočných a vianočných zvykoch a  unikátnych betlehemov v Martine, predstavenie Vianočný zázrak na hrade Červený Kameň či viaceré zaujímavé expozície na Bratislavskom hrade – Slovenské národné múzeum pripravilo pre návštevníkov po celom Slovensku zaujímavý program aj počas vianočných prázdnin.

Zázračné Vianoce a Traja králi na Bojnickom zámku, podujatie počas ktorého návštevníci v zámockých komnatách objavia nádherne vyzdobené vianočné stromčeky, ukážky stolovania i tradičné vianočné zvyky. Bojnický zámok premenený na zázračný svet s príjemnou vôňou ihličia, plný trblietavých svetiel a tajomnej atmosféry očakávaných prekvapení pripravil pre návštevníkov aj možnosť nočnej prehliadky zámku (28. a 30. decembra).

Výstava Za hviezdou (Od Kataríny do Troch kráľov) v SNM v Martine priblíži tradície, ktoré sprevádzali našich predkov v predvianočnom i povianočnom období. Toto obdobie v sebe ukrývalo nielen prípravu na jeden z najdôležitejších sviatkov roka, ale bolo aj obdobím mágie a ľudových zvykov, z ktorých mnohé pretrvali až do súčasnosti.

Rozľahlé priestory Bratislavského hradu v sebe ukrývajú hneď niekoľko zaujímavých výstav. Umenie a príroda stredovekej Európy ponúka jedinečnú možnosť pozrieť sa na ne očami vtedajších umelcov. Návštevníkmi obľúbená expozícia Ako sa meral čas približuje rozdielny pohľad a predstavy o čase a jeho vnímaní rozličnými kultúrami v rôznych obdobiach. Zbierka ponúka možnosť prezrieť si vzácne kalendáre z 14. a 15. storočia, vysvetlí pôvod vzniku kalendárov, ale aj cestovné Slnečné hodiny či Glóbus hviezdnej oblohy z roku 1603. V múzeu Bratislavského hradu prebiehajú aj výstavy Na počiatku bolo Slovo… RUSKÉ IKONY, Zrkadlo s pamäťou či unikátna výstava vzácnych pokladov Archívne klenoty.

Lákadlom pre návštevníkov je aj nedávno otvorená výstava 120 rokov Slovenského národného múzea, ktorá v sídelnej budove na Vajanského nábreží v Bratislave ponúka nahliadnutie do bohatej histórie a zbierok múzeí po celom Slovensku. Výstava približuje nielen vývoj múzea, ale prezentuje aj najhodnotnejšie zbierkové predmety a  artefakty, medzi nimi aj herbár lietajúceho mnícha Cypriána, generálsku čiapku M. R. Štefánika či imitácie pracovní archeológa či prírodovedca.

Vianoce sú obdobím prekvapení, radosti, pokoja a zázrakov. O tom, že zázraky sa predsa len dejú sa budú môcť presvedčiť návštevníci veľkého hradu v Malých Karpatoch, hradu Červený Kameň od 27. do 30. decembra počas scénického predstavenia Vianoce na hrade s podtitulom Vianočný zázrak.

Väčšina múzeí Slovenského národného múzea bude počas vianočných sviatkov pre verejnosť otvorená, okrem vianočných sviatkov (24. a 25. decembra 2013) a Nového roka (1. január 2014). Detailné informácie o jednotlivých múzeách sú uvedené na webe SNM  www.snm.sk.

Zdroj: SNM