Slovenské národné divadlo v lete na obrazovkách TA3!

Dokumenty pod názvom Zo zákulisia SND priblížia divákom televízie TA3 prípravu činoherných, baletných a operných predstavení očami ich tvorcov a súčasne predstavia ich protagonistov – popredných umelcov SND.

Spravodajská televízia TA3 začne vysielať dokumenty SND už na začiatku leta. Každý týždeň sa tak priaznivci divadla môžu dozvedieť o rôznych inscenáciách SND prostredníctvom zaujímavých výpovedí režisérov, hercov, scénografov a ďalších tvorcov.

V premiérovej časti 4. júla 2011 bude režisér Rastislav Ballek pútavo rozprávať o Doskami ocenenej inscenácii HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkoti a pomerkováňá. Ballek používa v tejto inscenácii netradičné divadelné postupy: „Človek je zvedavý na niečo, čo je rizikové a neznáme. Podstatná je jeho zvedavosť a vzrušenie z nečakaného a nepoznaného,“ hovorí režisér.

V dokumentárnej sérii Zo zákulisia SND sa diváci stretnú aj so skvelým Robertom Rothom, ktorý bude tentoraz analyzovať postavu Ivanova v dráme ruského velikána Čechova a dramaturg Miro Dacho sa zasa pozrie na toto dielo z pohľadu histórie, psychológie, estetiky a ďalších súvislostí.

V zákulisí SND stretnú diváci aj obľúbenú herečku Táňu Pauhofovú, ktorá porozpráva  o Stelle – postave, ktorú stvárňuje v dráme Konečná stanica túžba alebo napríklad scénografa Juraja Fábryho, ktorý divákov zavedie až ku kulisám jedného z najkrajších romantických baletov Giselle. V dokumentoch Zo zákulisia SND nebudú chýbať ďalší tvorcovia a umelci všetkých troch súborov Slovenského národného divadla.

Sériu dokumentárnych filmov, autorom námetu ktorých je Ondrej Šoth, nakrútila dvojica tvorcov novovzniknutého audiovizuálneho oddelenia SND – Anton Faraonov a Vas Sevastyanov: „Sú určené pre náročnejšieho diváka, ktorého divadlo zaujíma hlbšie. V rozhovoroch s režisérmi, dramaturgmi, choreografmi, ale aj hercami a interpretmi, sa snažíme priblížiť pohnútky tvorcov, odhaliť súvislosti naštudovania diela, proces prípravy,  historické aj umelecké zázemie tvorby. Rozhovory prelíname s atraktívnymi zábermi z konkrétnych predstavení, aby mali tak diváci komplexnejšiu informáciu o inscenáciách SND“, hovorí Anton Faraonov.

Premiéra série dokumentov Zo zákulisia SND bude zaradená do vysielania na TA3  v pondelok 4. júla 2011 o 21:30 hod., repríza v sobotu o 14:30 hod.

 
Zdroj: SND
Publikoval: Redakcia GREGI.NET