Slovenské železnice odmietli kampaň k novému Šulíkovmu film CIGÁN kvôli rasovému ladeniu!

Údajne kvôli rasovému ladeniu odmietla Železničná spoločnosť Slovensko kampaň k novému filmu Martina Šulíka CIGÁN vo svojich vlakoch. Spoločnosť Garfield film, ktorá snímku distribuuje v slovenských kinách mala pritom objednaný a potvrdený prenájom mediálneho priestoru v mesiaci júl. Presne v tomto čase bude CIGÁN súťažiť ako jediný zástupca slovenskej a aj českej kinematografie na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.


„Železniciam sme už dodali 3000 kusov oficiálneho plagátu filmu, na ktorom je úplne nevinná fotografia mladého rómskeho páru a stručný text, preto nerozumiem ich postoju. Je to paradoxné, pretože práve tento film poukazuje na rasovú neznášanlivosť,“ konštatuje distribútorka filmu Denisa Biermannová zo spoločnosti Garfield Film. Železničný dopravca odmietnutie kampane vo vlakoch zdôvodnil v emaili nasledovne: “Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. považuje, že uvedená kampaň môže byť na Slovensku vnímaná s rasovým ladením a má za to, že využitie mediálneho priestoru vo vlakoch nie je určené na takéto účely. Nesúhlasíme s realizáciou uvedenej kampane podľa obsahu a formy z dôvodu, že reklama vystupuje proti dobrému vkusu a smeruje proti záujmom prenajímateľa.“

Presne ten istý plagát však podľa distribútorky bude súčasťou niekoľkotýždňovej mediálnej kampane filmu na Slovensku a v Čechách. Najnovší film Martina Šulíka CIGÁN je príbehom 15-ročného chlapca žijúceho v rómskej osade na východnom Slovensku, ktorý sa snaží prekročiť hranice rómskej osady a jej zaužívaných stereotypov. Rozpráva aj o tom, ako sa „Bieli“ a Rómovia navzájom nepoznajú. „Ako dokazuje aj táto udalosť, film vznikol naozaj v správnom čase a na správnom mieste,“ dodáva Denisa Biermannová.

Cigan

Zdroj: GARFIELD FILM
Publikoval: Redakcia GREGI.NET