Slovenskí filmári predstavili na Art Film Feste pripravované snímky!

Aké slovenské filmy čakajú kiná v najbližšom roku? Odpoveď na to dal dnešný Panel pripravovaných hraných slovenských filmov, ktorý sa konal v rámci Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach. Tvorcovia na ňom prezentovali dvanásť domácich snímok, ktoré sú vo výrobe, vo vývoji alebo v postprodukcii. Takmer všetky sú hrané, štatistiku mieša jediný animovaný film. 
Panel sa na Art Film Feste konal druhý raz a bol súčasťou podujatia FORUM. Jeho zámerom je predovšetkým podpora propagácie, koprodukcie, festivalovej prezentácie a predaja slovenských filmov na medzinárodnom trhu.
„Sú tam po prvý raz aj dva študentské projekty, čo je veľmi dobré, lebo študenti si môžu túto platformu vyskúšať,“ povedala Alexandra Strelková zo Slovenského filmového ústavu, ktoré podujatie organizuje. Medzi chystanými filmami je napríklad dlhoočakávaný titul Zázrak v réžii Juraja Lehotského alebo Pištoľ od Petra Krištúfka. „Tých filmov, ktoré sú na Slovensku vo výrobe, je, samozrejme, omnoho viac. Ale viaceré sa nám sem nepodarilo dostať aj preto, že tvorcovia na nich práve aktívne pracujú,“ vysvetlila Strelková. Podľa nej však výber aj tak poskytol prehľad o tom, aký typ filmov, žánrov aj tém sa tvorí. „Je dôležité, aby sme si ako filmári medzi sebou povedali, kto čo robí, a zároveň je dobré, že sa verejnosti predstaví, čo sa na Slovensku vyrába,“ pokračovala Strelková. 
Či je tento rok na filmy silnejší ako minulé, sa však podľa nej nedá povedať. „Je to zavádzajúce, i keď ja si myslím, že kvalita filmov rastie. Aj v lepších kinematografiách sú aj silnejšie, aj slabšie roky,“ vysvetlila. 
„O strednej a východnej Európe sa hovorí, že odtiaľto prichádzajú len drámy. Ale teraz sa objavili nové žánrové pokusy. Na paneli bola prezentovaná komédia, nejaké drámy, ale myslím, že postupne začnú filmári skúšať aj nové žánre,“ uzavrela Strelková.
Panel bol otvorený slovenským i zahraničným hosťom festivalu. 
artfilmfest



Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET