Slovensko-nórsky Spev boduje v európskom rebríčku a už tento víkend mieri na pódiá v Žiline a Banskej Bystrici

Album Spev v podaní slovensko-nórskeho zoskupenia Building Bridges, ktorého ústrednou postavou je violončelista Jozef Lupták, sa v októbrovom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) prepracoval až na štvrtú priečku v Top 20, čo je najvyššie postavenie nahrávky zo Slovenska v tomto kalendárnom roku. Album, ktorý vyšiel pod značkou festivalu Konvergencie a „krstný koncert“ mal na tohtoročnej Pohode, je podmanivým prepojením rôznych žánrov, poetík a vplyvov zo severskej aj slovenskej ľudovej hudby, ale aj pôvodných skladieb členov zoskupenia.

Čo na tento úspech hovoria samotní autori albumu? „Veľmi som sa potešil tejto správe, keď som sa ju dozvedel, bolo to pre mňa naozaj nečakané, že takto krásne ocenili náš album. Je to veľmi príjemné a máme z toho radosť,” hovorí Jozef Lupták. Zároveň však dodáva, že ide o dlhodobý projekt, ktorý netvoria len samotní hudobníci, ale celý tím ľudí, ktorí sú „skrytí“ za pódiom. „Je to celý produkčný tím – dá sa povedať, že takú komplexnú prácu som dávno nezažil, ak vôbec niekedy, a preto to má pre mňa špeciálnu hodnotu,” dodáva Lupták.

Na albume spolupracovali po hudobnej stránke okrem J. Luptáka aj speváčky Åsne Valland Nordli z Nórska a Gabriela Kováčiková zo Slovenska, hráč na hardangerské husle Nils Økland, akordeonista a bandoneonista Boris Lenko, klarinetista Branislav Dugovič a kontrabasista Róbert Ragan. Účasť na tvorbe albumu si pochvaľuje aj nórsky hudobník Nils Økland, ktorý skonštatoval, že to bola preňho úžasná skúsenosť – zoznámiť sa s rôznymi hudobníkmi, ktorí boli súčasťou projektu a pracovať s nimi.

„Bolo pre mňa veľmi prínosné dozvedieť sa viac aj o slovenskom folklóre a spoznať nádherné skladby hudobníkov, ktorí hrajú v našom projekte,” dodáva v reakcii na úspech albumu Økland. Rovnako si pochvaľoval aj spoluprácu s producentom Danielom Salontayom a zvukovým inžinierom Audunom Strypem, ktorý v minulosti pracoval aj na nahrávkach pre hudobné vydavateľstvo ECM.

Podľa Jozefa Luptáka „obrovský podiel na tom, že my sme mali slobodu tvoriť a starať sa naozaj len o hudbu a kreovať tento album spoločne, má realizačný tím, s ktorým sme vlastne spolu tvorili až takú komunitu.“ Do tohto tímu patria predovšetkým ľudia z festivalu Konvergencie, projektová manažérka Lea Majerčáková, autorka vizuálu CD a LP Zuzana Číčelová, dramaturg Andrej Šuba, či Mária Hejtmánková a Alexander Čerevka, ktorí sa starajú o promo celého projektu a nahrávky v spolupráci so Slnko Records.

Samotné nahrávanie albumu sa uskutočnilo 17. – 20. marca 2024 v Empírovom divadle v Hlohovci. Hudobný projekt Building Bridges si budú môcť vypočuť naživo aj návštevníci mimobratislavského pokračovania festivalu Konvergencie počas tohto víkendu, konkrétne na koncerte v žilinskej Novej synagóge 4. októbra a v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici 6. októbra.  

Do rebríčka WMCE hlasuje každý mesiac 43 rozhlasových redaktorov z 25 európskych krajín a v tomto roku sa v TOP 20 umiestnili napríklad aj nahrávky skupiny Hrdza (album Čo mi je, to mi je na 6. mieste v januári a 13. mieste vo februári), SOLE so speváčkou Júliou Kozákovou (album ELOS na 19. mieste v marci a 12. mieste v apríli), či medzinárodného zoskupenia Alma Pannonia pod vedením Erika Rothensteina (album Transylvanian Dances na 17. mieste v máji). Okrem toho viac nahrávok zo Slovenska skončilo tesne za bránami TOP 20. Ani cesta albumu Spev na vrchol rebríčka nebola celkom jednoduchá – októbrovej 4. priečke predchádzalo 30. miesto v auguste a 54. priečka v septembri. Toto umiestnenie je vyrovnaním historických rekordov skupiny Hrdza, ktorá sa s albumami Neskrotený a 22 umiestnila takisto na štvrtom mieste rebríčka WMCE v apríli 2019 a októbri 2021. V minulosti v tomto rebríčku bodoval aj iný úspešný slovensko-nórsky projekt Angrusori, ktorý s albumom Live at Tou získal aj Radio_Head Award v kategórii World Music a Folk za rok 2021.

KONCERTY BUILDING BRIDGES
04.10. Konvergencie Žilina, Nová Synagóga (+ Modlitby a sny): https://bit.ly/BuildingBridgesZA
06.10. Konvergencia Banská Bystrica, Evanjelický kostol (+ Dohnányi & Brahms): https://bit.ly/BuildingBridgesBB

O projekte Bulding Bridges: https://www.konvergencie.sk/spev/
Building Bridges – Spev (CD / LP / digital): https://konvergencie.bandcamp.com/album/spev
Building Bridges – Spev (stream): https://rukahore.ffm.to/buildingbridges_spev
Viac o rebríčku World Music Charts Europe: https://www.wmce.de/

Text: Vladimír Potančok
Foto: Jarma Uhliková