Slovensko verzus prípad Olega Sencova.

Tri organizácie – filmový portál Kinečko, Amnesty International Slovensko, Nová Cvernovka – pozývajú na mimoriadny večer, ktorým chcú upozorniť na viac ako naliehavý prípad ukrajinského režiséra Olega Sencova. Ten už vyše 70 dní drží v ruskom väzení protestnú hladovku. Na jeho podporu sa ozývajú tak ľudsko-právne organizácie ako aj osobnosti svetovej kinematografie a médiá. V utorok 7. augusta 2018 o 18.00 hod. uvedú organizátori v Novej Cvernovke dokument o jeho prípade Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov; diskusiu po ňom bude viesť dokumentarista, ktorý dlhodobo sleduje situáciu na Ukrajine, Juraj Mravec.

Oleg Sencov svojím činom (vytrvalou protestnou hladovkou) vytvoril príbeh, ktorý má rovnako ako dobrý film silu zasiahnuť ľudí a meniť spoločnosť. Príbeh o tom, že strach v demokratickej spoločnosti nezvíťazí nad slobodou prejavu, pravdou a spravodlivosťou. Na to, aby sa tak stalo, sa však tento príbeh musí dostať k širokej verejnosti, prekročiť hranice našej cinefilnej komunity a prehovoriť aj k štátnym predstaviteľom, ktorí zastupujú naše občianske postoje a hodnoty v medzinárodnom kontexte, ako aj v medzinárodnej diskusii o budúcnosti neprávom odsúdeného Olega Sencova a jeho spoluväzňov,“ vysvetlila šéfredaktorka Kinečka Eva Križková dôvody, prečo sa rozhodla podujatie iniciovať. Sumu, ktorú organizátori vyzbierajú vo forme dobrovoľného vstupného, odovzdajú rodine Olega Sencova. Okrem príspevku budú môcť návštevníci podpísať na mieste aj petíciu.     

Partnerov vo svojom snažení našla redakcia filmového portálu v slovenskej Amnesty International Slovensko, najväčšej ľudsko-právnej mimovládnej organizácii na svete, korá sa vo svojich aktivitách odvoláva na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. „Oleg Sencov sa previnil len tým, že využil svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania sa, napriek tomu je obvinený z teroristických útokov a nezákonného používania strelných zbraní. Vyhlásil hladovku podmienenú prepustením všetkých ukrajinských politických väzňov v Ruskej federácii, medzi nimi aj jeho spoluobvinený Aleksandr Kolchenko, ktorý si odpykával 10-ročný trest, tatársky obranca ľudských práv z Krymu Emir-Usein Kuku, ktorý čelí až 25 rokom vo väzení, a Stanislav Klyhk, ktorý bol odsúdený na 20 rokov. Oleg nemal stráviť ani jeden deň vo väzení a jeho boj za spravodlivosť nesmie byť márny,“ povedala Kamila Gunišová, vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko.

Do moderovania debaty sa púšťam ako kolega Olega Sencova, ktorý konflikt na Ukrajine starostlivo sleduje od jeho vypuknutia v roku 2013. Pozývam ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka a pani Millu Verbitsku, predsedkyňu Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy. V rámci diskusie sa budem sústrediť na otázky:  Je Krym Ukrajina, alebo Rusko? Môže Rusko po anexií Krymu so svojimi nedobrovoľne “novo/nadobudnutými občanmi” v rámci normalizácie nakladať ako s nevoľníkmi? Aký postoj by mala zaujať Slovenská republika?,” priblížil koncept diskusie Juraj Mravec, absolvent ateliéru kamery na VŠMU v Bratislave. Jeho debutový film MIR VAM nakrútil práve na Ukrajine a aktuálne dokončuje film o Iraku.

V utorok pôjde o výnimočné benefičné uvedenie estónsko-poľsko-českého dokumentu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov na Slovensku. Základnú os filmu tvorí priebeh procesu s ukrajinským režisérom, ktorý sa počas udalostí na Ukrajine aktívne zapojil do občianskych procesov a netajil sa tým, že neuznáva ruskú anexiu Krymu. V máji 2014 ho zadržali ruské bezpečnostné orgány, následne ho okrem iného obvinili z prípravy teroristických útokov a za údajné členstvo v ukrajinskom nacionalistickom hnutí Pravý sektor. Dôkazy budili od začiatku pochybnosti a postupy ruskej strany vyvolali vlnu medzinárodných protestov. Aj napriek tomu uznal ruský súd Olega Sencova vinným a odsúdil ho na 20 rokov väzenia. Dokument režíroval, podpísal sa pod scenár a kameru Askold Kurov, filmár rodený v Uzbekistane žije od roku 1991 v Rusku.

Podporu filmárovi – kolegovi vyjadrili aj významné osobnosti svetovej kinematografie: Nikita Michalkov, Agnieszka Holland, Wim Wenders, Ken Loach, Mike Leigh a Pedro Almodóvar. Na stranu Olega Sencova sa postavili aj prestížne filmárske organizácie, ako napríklad EFA (European Film Academy) a jednotlivé filmové akadémie európskych štátov. K protestom sa pridala aj Slovenská filmová a televízna akadémia. Ešte na konci mája na situáciu zareagoval aj slovenský režisér, člen Európskej filmovej akadémie Robert Kirchhoff. Otvorený list adresoval ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a predsedovi Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov Miroslavovi Lajčákovi a veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Alexejovi Leonidovičovi Fedotovovi. “Sme týmito okolnosťami hlboko znepokojení a preto vás vyzývame, aby ste sa postarali o jeho bezpečnosť a aby bol okamžite a bezpodmienečne prepustený!,” píše sa v závere výzvy Nenechajte Olega zomrieť!, ktorú spolu s režisérom podpísalo 22 slovenských osobností. Vo štvrtok 26. júla 2018 sa konalo pred ruskou ambasádou v Bratislave protestné zhromaždenie, prišli naň desiatky ľudí, aby sa pridali k celosvetovej výzve na prepustenie režiséra.  

Amnesty International Slovensko definovala požiadavky v prípade Oleg Sencov do troch bodov: 1, okamžite prepustiť Olega Sencova; 2, zabezpečiť, aby lekárska starostlivosť poskytovaná Olegovi Sencovovi bola v súlade s lekárskou etikou, a že nebude vykonané nútené kŕmenie, ktoré by mohlo predstavovať mučenie; 3, plne rešpektovať a chrániť právo na slobodu prejavu.

Link na prípad a petíciu: https://pripady.amnesty.sk/pripad/sentsov
Trailer k filmu: https://www.youtube.com/watch?v=87ddv6gl7C0)
EFA: https://www.europeanfilmacademy.org/Free-Oleg-Sentsov.465.0.html
www.kinecko.com

 

Zdroj: TS