Slovenský jazz má skutočnú cenu – Cena Esprit – predstavenie nominácií!

Už šiesty rok organizuje portál Jazz.sk ocenenia ESPRIT za najlepší slovenský jazzový album roka. O víťazoch rozhoduje odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Slávnostný večer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných sa uskutoční 30. apríla 2018 v Divadle Aréna v Bratislave.

Do ankety ESPRIT sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2017. Aktuálne bolo nominovaných šestnásť nahrávok:

AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža – Ad Fontes

Bashavel – Hoorhay

Brass Concept – Brass Concept

Brigita Szelidová – Duets

GrooveHub – Glasses & Hats

Cha Bud – Nice To Eat You

Juraj Griglák & Company – Live feat. Bobby Sparks, Poogie Bell, Chris Hemingway

Ľubomír Gašpar – Cimbal Project

Ľuboš Šrámek, Nikolaj Nikitin – Altar

Ludo Kotlár Trio – Hangin‘

Róbert Ragan Jr. Project – Turns

Sisa Michalidesová – Chloe

Ščevlíková & Zajaček – Feel It

Thebenbound – Thebenbound

Valér Miko Trio – Random Coincidences

Valér Miko: Project Gaia – In the Nature

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty za najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných európskych hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Do kresiel poroty tento rok zasadli:

Frank Bolder – dramaturg festivalu North Sea Jazz (Holandsko), Martyna Markowska – dramaturg Katowice Jazz Art Festival (Poľsko), Johann Kneihs – jazzový redaktor ORF Ö1 (Rakúsko), Bércesi Barbara – dramaturg jazzových koncertov MUPA (Maďarsko), Peter Polanský – marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko), Viktor Zappner – jazzový producent a promotér (Tasmánia), Vilém Spilka – riaditeľ a dramaturg JazzFestBrno (Česko), Matej Šálek – dramaturg koncertného cyklu City Sounds of Bratislava, Ján Babič – riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival, Ján Sklenár – redaktor Rádio Devín, Peter Baláž – redaktor portálu jazz.sk

Slávnostný večer s odovzdávaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla 2018Divadle Aréna v Bratislave. Počas neho odohrajú živé koncerty traja z nominovaných interpretov:

Sisa Michalidesová – Chloe

Ľuboš Šrámek a Nikolaj Nikitin

Ľubomír Gašpar Cimbal Project 

Živý prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v rádiu Devín. Koncert a slávnostná ceremónia bude zaznamenaná a odvysielaná televíziou RTVS. Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s r.o.
Vstupenky na podujatie sú už v predpredaji: https://www.ticketportal.sk/Event/ESPRIT_udelovanie_cien_za_jazz_s_koncertom

Sošky ocenení pre Esprit pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvoril v tomto roku významný slovenský sochár Juraj Čutek. 

„Ľudský rozmer džezu, jeho farebnosť a improvizácia sú pre mňa najinšpiratívnejšie. Mám pocit, že tak ako vzniká džezová skladba, vzniká aj moje výtvarné dielo. Jeho zrodu vždy predchádza nápad, koncept, projekt, ale až konfrontácia s materiálom, mojim vnútrom a energiou kozmu vytvorí konečný produkt.“   

Slávnostná ceremónia je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day, ktoré združujú jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Pre priaznivcov jazzu predstavuje ocenenie ESPRIT jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojim hlasovaním podporu a uznanie interprétom tohto žánru na Slovensku.
Ocenenie Esprit za rok 2017 je šiestym ročníkom podujatia, pričom držiteľom ocenenia za rok 2016 je zoskupenie  Lukáš Oravec Quartet za album Ali. Laureátmi ceny sú tiež skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová (2016), basgitarista Juraj Griglák (2014), trubkár Lukáš Oravec (2013) a gitarista Michal Bugala (2012).

Hlavnou myšlienkou ankety Esprit – udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma 11-členná medzinárodná odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Cieľom realizátorov ankety Esprit je z odovzdávania ocenení vytvoriť pravidelnú udalosť, ktorá tak raz ročne vytvorí priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojenú s vysoko hodnotným programom aktuálneho držiteľa ceny – koncertom so skladbami z oceneného albumu.

Zdroj: TS