Slunovrat: David Stypka – Píšu o tom, co prožívám.

David Stypka patří v současné době mezi nejtalentovanější písničkářské objevy tohoto roku. Rodák z Frýdku – Místku vydal překvapivě skvěle znějící desku s názvem Jericho. Svým osobitým hudebním projevem zaujal hudební kritiky i širokou veřejnost. Rozhněvaný, mladý, zpívající básník jistě zaujme i návštěvníky nového festivalu písničkářů a populárních interpretů Slunovrat.

Jaký máte vztah k písničkářství? Vaše tvorba se o tento styl dost opírá, kde berete inspiraci?
Moje definice písničkáře je taková, že je to člověk, který skládá svou hudbu i texty a ty jsou v nějakém ohledu osobní výpovědí. U mě je tedy zdroj inspirace jasný. Píšu o tom, co prožívám a řeším. Snažím se ten vnitřní pohyb v písni nějak zaznamenat. 

Máte nějaké hudební vzory z tuzemských nebo zahraničních písničkářů?
Mnoho. Mám rád Vlastu Redla – pro jeho nádhernou obrazotvornost a schopnost vtáhnout do děje a atmosféry. Karla Plíhala – pro jeho nádhernou křehkou poetiku. Eddieho Veddera z Pearl Jam pro jeho schopnost pojmenovat věci a civilně je zazpívat tak, že vás mrazí. 

Jaké písně na hudebním festivalu písničkářů zazní?
Budeme hrát převážně písničky z poslední desky. Téměř všechny jsou o strachu, respektive o tom, jak mu nepodlehnout. A ano, mám pocit, že jsou poměrně dost „písničkářské“ ve smyslu výše uvedené definice. Ve smyslu běžné definice možná ne tolik, protože je to občas docela nářez. :)  

Co byste vzkázal návštěvníkům nového hudebního festivalu Slunovrat?
Aby si to užili. Program je úžasně poskládaný, stačí mít uši a srdce otevřené a nemohou neodejít o kousek bohatší.

Zdroj: Nikol  PoselováŘeditelka festivalu Slunovrat