Something for John Cage: Vernisáž diel Milana Adamčiaka!

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravil 5. septembra 2012 o 19.00 hod. v bratislavskej design factory vernisáž diel muzikológa, intermediálneho umelca a slovenského predstaviteľa hnutia Fluxus Milana Adamčiaka.

Výstava MILAN ADAMČIAK: SOMETHING for John Cage voľne dopĺňa súbor akcií, koncertov a výstav konajúcich sa pri príležitosti nedožitej storočnice Johna Cagea (1912–1992) – skladateľa aleatorickej experimentálnej hudby, muzikológa, radikálneho tvorcu, ktorý svojimi kompozíciami aktivizoval hnutie Fluxus a svojimi myšlienkami zásadne ovplyvnil umenie a spoločnosť 2. polovice 20. storočia. Mnohí si Milana Adamčiaka (1946) spájajú s Cageom pre jeho umelecké stratégie a aktivity v oblasti tzv. novej hudby a fluxových tendencií, ktoré na Slovensku rezonovali od polovice 60. rokov. On sám už v rannej fáze svojho umeleckého účinkovania inklinoval k intermediálnej tvorbe, pričom ťažisko jeho diela tvoria experimentálna poézia, grafické partitúry, vlastnoručne zhotovené zvukové objekty, inštalácie, súkromné i verejné akcie prepájajúce viaceré oblasti umenia.

Výstava MILAN ADAMČIAK: SOMETHING for John Cage v kurátorskej koncepcii Michala Murina a Kataríny Trnovskej sa uskutoční od 5. – 23. 9. v priestoroch design factory na Bottovej ul. v Bratislave.

Súčasťou vernisáže v rámci festivalu Konvergencie bude aj vystúpenie súborov VENI ensemble a studEND.doc pod vedením Daniela Mateja, na ktorom v design factory zaznejú diela Johna Cagea a Milana Adamčiaka. Súčasťou koncertu bude aj premiéra nového diela Milana Adamčiaka RARAGA, ktoré na violončelách zahrajú M. Adamčiak spolu s umeleckým riaditeľom Konvergencií Jozefom Luptákom. Vstup na podujatie je voľný. Koncert s názvom CAGE – 100 years after, usporiadaný občianskymi združeniami Konvergencie, InMusic a Medzinárodnou spoločnosťou pre súčasnú hudbu – Slovenská sekcia ISCM v deň Cageových nedožitých narodenín, sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a v spolupráci so Slovenskou národnou galériou ako súčasť oslavy 100. výročia narodenia Johna Cagea. Celý projekt CAGE – 100 years after začína koncertom z cyklu Hudba dneška v SNG v Átriu Esterházyho paláca (Nám. Ľ. Štúra) o 16.00 hod.

Festival Konvergencie (17. – 23. 9. 2012) bude pokračovať vystúpením renomovaného súboru The Hilliard Ensemble (MORIMUR), otváracím koncertom so súborom Quasars Ensemble a dielami Albrechta a Hindemitha, ponúkne tiež atraktívne sólové recitály (Nora Skuta, Jozef Lupták, Ronald Šebesta, Benjamin Schmid, Yuval Gotlibovich, Boris Lenko), ale aj neobvyklý literárno-hudobný projekt Silvestra Lavríka Dúverná zmlúva, čiže hľadanie politickej vôle… či prvé živé uvedenie legendárneho albumu Zelená pošta Pavla Hammela a Mariána Vargu.

Viac informácií na  www.konvergencie.sk

Svojimi otvorenými a nekonvenčnými postojmi Cage ovplyvnil generácie umelcov po celom svete. Piateho septembra 2012 uplynie 100 rokov od jeho narodenia. Tretím koncertom zo série Hudba dneška v Slovenskej národnej galérii sa pripojíme ku ‚cageovskej storočnici’ , ktorú bude oslavovať celý kultúrny svet. Oslavy ‚nedožitého okrúhleho jubilea‛ prirodzene zatienia 20. výročie jeho nedožitej osemdesiatky. Pre bratislavské publikum má však 12. august 1992, deň Cageovho úmrtia, trochu ‚mrazivú príchuť’: John Cage umrel len niekoľko týždňov po prvej navšteve Bratislavy v rámci festivalu VEČERY NOVEJ HUDBY. Cageovský deň sa v Bratislave zavŕši mimoriadnym koncertom festivalu Konvergencie, v rámci ktorého sa uskutoční aj vernisáž výstavy ‚SOMETHING for Cage’ jedného z mála Cageových ozajstných nasledovníkov na Slovensku, Milana Adamčiaka“. Daniel Matej

PROGRAM

Milan Adamčiak (1946) –  Poonsoirée pre ľubovoľné obsadenie
– ­ N. N. pre dve violončelá (2012)
–  Configurazione dei due elementi pre ľubovoľné obsadenie
–  Rotor pre ľubovoľné obsadenie

John Cage (1912–1992) – Music for Four pre klarinet, husle, violu a violončelo (1984–1987)
– 4’33” pre ľubovoľné obsadenie (1952)
– Four6 pre štyroch hráčov (1992)

INTERPRETI:
VENI ensemble
, studEND.doc, Daniel Matej – umelecký vedúci, dirigovanie
Milan Paľa
– husle, Ronald Šebesta – klarinet, Jozef Lupták – violončelo

Milan ADAMČIAK – po štúdiách hry na violončele na žilinskom konzervatóriu absolvoval hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Dvadsať rokov pôsobil na Ústave hudobnej vedy SAV, kde skúmal vzťah hudby a vizuálneho umenia v 20. storočí. Okrem priekopníkov umenia akcie na Slovensku, často a rád spolupracoval s mladšou generáciou umelcov, ktorú čiastočne formoval aj počas pôsobenia na VŠMU v Bratislave. Spolu s Petrom Machajdíkom a Michalom Murinom založil v roku 1989 súbor Transmusic comp., stál tiež pri zrode Spoločnosti pre nekonvenčnú hudbu (SNEH), ktorá v Bratislave organizovala Festival intermediálnej tvorby (1991, 1992). Bol kurátorom výstavy Partitúry (1992), ktorá predstavila dielo Johna Cagea v Slovenskej národnej galérii. Posledné roky spolupracuje s Michalom Murinom na dlhodobom projekte Altruismus as Artruismus a inventarizácii svojho diela. Od roku 2010 žije a tvorí v okolí Banskej Belej.

Kompletné profily účinkujúcich sú dostupné na www.konvergencie.sk

Zdroj: Konvergencie