Son Lux si zamilovala aj Lorde, ich nezaraditeľný pop zaznie v Bratislave aj v Košiciach!

Skladbou Easy na seba nielen strhli pozornosť, ale získali na svoju stranu aj popovú hviezdu Lorde. Tá spolu s projektom Son Lux Ryana Lotta pripravila novú verziu singla a hrala ju na koncertoch po celom svete. Son Lux však nie je kapelou, ktorá by ťažila len z jednej piesne a jednej spolupráce. Vytvorila si vlastný zvuk, ktorý balansuje medzi inteligentným popom a experimentami a zároveň vytvára vlastný rukopis podčiarknutý charizmatickým hlasom.

Presvedčiť sa o tom budete môcť v stredu 10. októbra v košickej Tabačke a vo štvrtok 11. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC), kde Son Lux predstavia tohtoročný album Brighter Wounds. Kým v slovenskej metropole pôjde o sólo akciu, na východe bude koncert súčasťou multižánrového festivalu Moonride. Vstupenky na košický koncert sa predávajú v sieti TooToot za 17 eur, prvých 100 lístkov na ich bratislavské vystúpenie si môžete kúpiť na Predpredaj.sk za 16 eur, následne budú vstupenky o 3 eurá drahšie.

Son Lux vznikli ako sólový projekt Ryana Lotta, klasicky trénovaného hudobníka z Colorada už pred desiatimi rokmi. Postupne prešli od post-rockových kompozícií cez introvertné klavírne skladby až k pulzujúcim a prepracovaným skladbám dneška. Cítiť z nich tak premyslenosť a tiež to, že Lott je mimoriadne zručným muzikantom, ktorý sa vytrénoval prácou na filmovej hudbe, skladaním pre reklamy alebo spoluprácou s Woodkidom, členmi Arcade Fire alebo Sufjanom Stevensom. S posledným menovaným má dokonca spoločný bočný projekt nazvaný Sisyphus.

Trvalo však nejaký čas, kým sa z dvoch ďalších členov, gitaristu Rafiqa Bhatiu a bubeníka Iana Changa stal nielen koncertný sprievod, ale tiež sila poháňajúca Lotta v skladaní nových skladieb. Brighter Wounds z roku 2018 je tak druhou „kapelovou“ nahrávkou, ktorá charakteristický zvuk stavia z klávesov, gitary, bicích a hlasu. Tieto komponenty však v Son Lux nevyužívajú úplne štandardne. Z ich súhry vzniká živá elektronická hudba s chytľavými melódiami a experimentálnym korením. Dalo by sa to nazvať nezaraditeľným popom.

Napriek tomu, že album Brighter Wounds je spoločným dielom trojice, vyčnieva z neho hlavne nálada speváka. Vyrovnáva sa na ňom najmä s troma udalosťami – narodením syna, úmrtím blízkeho človeka a životom v Spojených štátoch pod Donaldom Trumpom. „Je to ako život v meste, kde sa vám smog lepí na nohy,“ vysvetľuje Lott v rozhovore pre Bandcamp Daily. „To je vzduch, ktorý dýchame, kým tvoríme. Všetko je ním pošpinené.“ Odčleniť osobný život a politickú situáciu od tvorby by bolo podľa neho pokrytecké, a tak sa všetky tieto témy prelínajú aj na novinke.

Na Slovensku si Son Lux zahrali pred niekoľkými rokmi v rámci festivalu Electronic Beats v Bratislave. Napriek intímnym témam, ktoré sa objavujú v nových skladbách, je naživo táto trojica ako zviera, ktoré má blízko k tomu, aby sa odtrhlo z reťaze. Súhra a chémia medzi trojicou funguje dokonale a klávesy speváka, naklonené smerom k publiku zase ukazujú, že aj keď sa Son Lux neboja syntetiky, ide vždy hlavne o živý koncertný zážitok.

FB eventy:

Bratislava: www.facebook.com/events/230773504167219/

Košice: www.facebook.com/events/158789181483778/

Linky na predpredaj:

Bratislava: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/son-lux-bratislava/

Košice: https://tootoot.fm/en/events/5ad7047bd9cf721348f2e3cd

Zdroj: TS