SOZA 20-ty krát ocenila slovenských hudobných autorov, ceny si odniesli Hex, Tásler, Ďurica, Buckingham, Peteraj a Rytmus!

Ceny SOZA oslávili 20 rokov! Ocenenie Slovenského ochranného zväzu autorského si odniesli stálice ako skupina HEX, textár Kamil Peteraj či spevák a skladateľ Ivan Tásler. Na stupni víťazov po roku opäť stál aj obľúbený Adam Ďurica.  Tento rok sa dočkal  raper Rytmus a Celeste Buckingham sa zas teší z ceny rádia Europa 2. Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Michal Novinski a do Zlatej knihy SOZA zapísali in memoriam Mariána Kochanského a Dušana Martinčeka. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika si tento rok odniesol skladateľ, klavirista a dirigent Igor Bázlik! 

 V Mestskom Divadle Pavla Országha Hviezdoslava sa stretla špička slovenského hudobného priemyslu. SOZA totiž jubilejný 20-ty krát odovzdávala výročné ceny. Niektoré mená sa opakovali podobne ako v minulých ročníkoch, no konali sa aj prekvapenia. K prekvapujúcim momentom patrila cena pre kapelu HEX. Jej pieseň „Keď sme sami“ bola najhranejšou v roku 2014 a aj v roku 2016. Cenu za skupinu prišiel prevziať syn gitaristu a textára Martina „Fefe“ Žúžiho – Sebastian.

Cenu preberám ja, pretože moj ocino a Ďuďo prísť nemohli, lebo hrajú koncert. V ich mene ďakujem všetkým fanúšikom, že pieseň ju počúvali a rádiám, že ju hrali. Takže som na svojho ocina veľmi pyšný a dúfam, že sa HEXu bude ešte naďalej dariť,“ povedal Sebastian Žúži.

Najúspešnejším skladateľom sa opäť stal Ivan Tásler, ktorý si odniesol už 10. cenu SOZA.

„Ďakujem najmä fanúšikom, bez nich by to nebolo. Kapele IMT Smile, tú loajálnosť, ktorú teraz v kapele máme, si veľmi vážim. Ďakujem rodičom, ktorí ma vymysleli. A ďakujem manželke, ktorá mi dala istotu, pokoj a tú najväčšiu inšpiráciu a lásku,“ ďakoval  Ivan Tásler.

Najlepším textárom je dlhodobo Kamil Peteraj. Adam Ďurica stál vlani na stupňoch víťazov po prvý raz, tentokrát si prevzal cenu pre mladého autora.

„Veľmi pekne ďakujem za túto cenu. Keď som začínal, tak som si len tak púšťal pesničky, napríklad Mekyho alebo Ivanove Táslerove. A zdalo sa mi nedosiahnuteľné, patriť medzi týchto ľudí. A aj keď ešte nie som taký frajer, dnes si to o to viac vážim, lebo sen sa stáva pomaly skutočnosťou,“ vyznal sa Adam Ďurica.

Aj tento ročník Cien SOZA ukázal, že tvorba pre deti sa oplatí. Najpredávanejším audiovizuálnym nosičom roka 2016 je „Fíha Tralala – Bumbarasa“. Na stupne víťazov sa postavila aj sympatická Celeste Buckingham, ktorá si odniesla „Cenu Rádia Europa 2“. Na slávnostnom odovzdávaní cien dostali tento rok priestor rôznorodé hudobné žánre a po prvýkrát zaznel aj rap! Vystúpil Patrik „Rytmus“ Vrbovský, ktorý sa s albumom Krstný otec“ postaral o najpredávanejšie CD.

„Chcel by som poďakovať SOZE a všetkým ľuďom, ktorí pracovali na tomto albume. A najviac by som chcel poďakovať všetkým tým, ktorí si kúpili tento album,“ povedal Patrik „Rytmus“ Vrbovský.

Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získalo opäť Rádio SiTy. Honorárne ceny sa ušli vynikajúcim slovenským skladateľom. Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Michal Novinski a do Zlatej knihy SOZA zapísali in memoriam Mariána Kochanského a Dušana Martinčeka. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo dostal skladateľ, klavirista a dirigent Igor Bázlik.

„Ja som si v živote nemyslel, že by som takúto cenu mohol získať. Mám v SOZE do tri tisíc nahlášok a všetky sa hrávali. Táto cena je pre mňa zhodnotením života,“ vyznal sa skladateľ Igor Bázlik

„Udeľovanie ocenení za hudbu, či za umenie vôbec, ja osobne vnímam aj ako prijemné stretnutie priateľov. Ako propagáciu kultúry a kultúrnosti. A taký tento večer aj bol. Víťazom cien SOZA za rok 2016 úprimne blahoželám, slovenským poslucháčom prajem veľa kvalitnej hudby, ktorá ich bude baviť,“ uzavrel Mgr. art. Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA.

ŠTATISTICKÉ CENY

  1. Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel 
    Ivan Tásler
  2. Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel
    Kamil Peteraj
  3. Cena SOZA za najhranejšiu skladbu
    „Nie sme sami“
  4. Cena SOZA za zvukový nosič
    Krstný otec
  5. Cena SOZA za audiovizuálny nosič
    Fíha Tralala – Bumbarasa
  6. Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní
    Rádio SiTy
  7. Cena SOZA pre mladého autora
    Adam Ďurica

HONORÁRNE CENY 

  1. Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí
    Michal Novinski
  2. Zápis do Zlatej knihy SOZA
    Marián Kochanský, Dušan Martinček
  3. Veľká cena SOZA
    Igor Bázlik

Cena Rádia Europa 2
Celeste Buckingham

Všetky informácie nájdete na stránke www.soza.sk.

Zdroj: TS
Foto: Oles Cheresko