SOZA ocenila slovenských hudobných autorov, najviac cien si odniesol Ivan Tásler!

Slovenská hudobná scéna sa dočkala ocenení! Na galavečere v Divadle Aréna odovzdával ocenenia Slovenský ochranný zväz autorský. SOZA obnovila odovzdávanie cien po dvoch rokoch a tak si víťazi odniesli ceny za roky 2011 a 2012. Najviac, až tri ocenenia, získal spevák a skladateľ Ivan Tásler. Z Veľkej ceny SOZA za celoživotné dielo sa tešili Gabriel Jonáš a Miroslav Žbirka!

Príjemná atmosféra, kvalitná domáca tvorba a prestížne ocenenia! Tak vyzeralo slávnostné odovzdávanie cien SOZA za roky 2011 a 2012 v bratislavskom Divadle Aréna. Slovenský ochranný zväz autorský obnovil odovzdávanie cien po dvoch rokoch a nový riaditeľ Anton Popovič ho prezentoval ako atraktívny galavečer! Akciu moderoval Peter Lipa, ktorý postupne uviedol 18 cien a množstvo hudobných vstupov. Víťazi sa tešili z bronzovej plastiky s názvom Eurydika, ktorej autorkou je akademická sochárka Jana Brisudová. Najviac ocenení si odniesol spevák a skladateľ Ivan Tásler. Líder skupiny IMT Smile získal cenu za najhranejšiu skladbu 2011, cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2012 a spolu s manželkou Annou Tásler Onderkovou aj ocenenie za najhranejšiu skladbu 2012.

DSC_2270

„Ja si veľmi vážim dar, ktorý som dostal do vienka. Že môžem skladať piesne, ktoré sú úspešné. Že tie piesne robia radosť ľuďom aj mne. Je to pre mňa zázrak, že ľuďom sa páčia skladby, ktoré ja zložím.“ Tešil sa z cien Ivan Tásler.

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel putovala v rokoch 2011 aj 2012 do rúk skladateľa Kamila Peteraja, ktorý má na konte texty pre Mariku Gombitovú, Miroslava Žbirku či skupinu Modus.

DSC_2188

„Cena ma veľmi teší, pretože je to pre mňa taký indikátor toho, že veci, ktoré vznikali v priebehu rokov, stále žijú. Vždy sa v rôznych médiách objaví nejaká pesnička a to je vždy dobrá satisfakcia pre autora.“ Dodal ocenený Kamil Peteraj.

Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2011 si odniesol Marián Kachút, tvorca hitov Zuzany Smatanovej, Márie Čírovej i speváčky Tiny. Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov 2011 putovala pre album „Fenomén“ od RYTMUSA.

DSC_2180

„Toto sú objektívne ceny, ktoré si veľmi vážim. Ďakujem svojim fanúšikom, ktorí mi vracajú tú energiu, ktorú vkladám pri tvorbe do skladieb.“ Konštatoval RYTMUS.

Galavečer sledovalo úplne zaplnené Divadlo Aréna. Diváci si vychutnali vystúpenia Bratislava Hot Serenaders, Ivan Tásler & IMT Smile, Pressburger Klezmer Band, Ansámbel muzikálu RENT, Lotz Trio, Quasars Ensemble a Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band. Cenu SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov  2012 si odnieslo Spievankovo 2 – DVD Mária Podhradská a Richard Čanaky.

DSC_2018

„Je to obrovská vďačnosť všetkým deťom a rodičom. Zároveň je to obrovská zodpovednosť a pre nás úžasný signál, že ideme dobrou cestou. Nás strašne baví to, čo robíme. Koncerty sú pre nás euforickým rozptýlením. Keby sa to všetko aj teraz skončilo, už to, čo sme doteraz prežili, stálo za to.“ Vyhlásil Richard Čanaky.  

Cenu za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní za rok 2011 aj 2012 získalo Anténa Hitrádio, ktoré do septembra minulého roku vysielalo pod značkou Rádio Hey! Okrem štatistických cien udelila SOZA aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí, ktorá sa udeľuje autorovi za významné a reprezentatívne uvádzanie hudobných diel na územiach mimo teritória Slovenskej republiky získal za rok 2011 skladateľ Vladimír Godár. Za rok 2012 si cenu odniesla skladateľka Ľubica Malachovská Čekovská. Zápis do Zlatej knihy SOZA je cena, ktorú dostáva autor in memoriam za významný príspevok k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2011 ju získali hudobný skladateľ Ivan Hrušovský a jazzový hudobník, dirigent a organizátor hudobného života Ján Siváček. Za rok 2012 textár a dramaturg Vít Ilek a skladateľ Ivan Párik. 

DSC_1920

„Cieľom podujatia Ceny SOZA je verejným uznaním a ocenením podporiť domácich autorov a tvorcov hudobných diel za úspešné uplatnenie sa v hudobnom živote a formovanie profilu domácej hudobnej kultúry. Štáb realizátorov cien SOZA sú vynikajúci profesionáli. Odviedli fantastickú prácu a pestrý program a publikum to ocenilo. Toto je náš pohľad, ako má podľa nás takýto večer vyzerať. Teším sa na kontinuitu v ďalších rokoch, pretože z odovzdávania cien chceme urobiť pravidelnú akciu, ktorá možno poskytne možnosť diskusie na dôležité témy o vzťahu a postoji k domácej tvorbe.“ Konštatoval riaditeľ SOZA, dirigent, producent a skladateľ Anton Popovič.

Na záver udelila SOZA Veľkú cenu autorovi za celoživotné dielo. Za rok 2011 si ju prevzal džezový klavirista Gabriel Jonáš. Veľká cena SOZA 2012 putovala do rúk speváka a skladateľa Miroslava Žbirku, ktorý na galavečere zaspieval legendárnu „Baladu o poľných vtákoch“. 

DSC_1851

„Stále pracujem na nových skladbách. Keď k tomu dostanete takúto cenu, tak si zrazu uvedomíte, že sú tu ľudia, ktorí si všimli, že niečo robíte. Takže ma to potešilo a nakopáva ma to. Mám pred sebou veľké projekty, v ktorých si potrebujem veriť. S cenou v ruke mám teraz viac sebavedomia.“ Priznal Meky Žbirka.

Krásny večer v Divadle Aréna Matúš zakončil Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band. Hudobná dramaturgia galaprogramu odrážala široké spektrum domácich a zahraničných skladateľov, textárov a upravovateľov, ktorých Slovenský ochranný zväz autorský zastupuje.

DSC_1947

Nominácie a víťazi:

ŠTATISTICKÉ CENY

Kritériom pre udelenie ocenenia je výsledok štatistického spracovania údajov za rok 2011 a za rok 2012 o použití hudby vo vysielaní rádií, televízií a na koncertoch.

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2011
Marián Kachút

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel 2011
Kamil Peteraj

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu 2011
Veľa lásky (Ivan Tásler)

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2012
Ivan Tásler

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel 2012
Kamil Peteraj

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu 2012
Viac (Ivan Tásler, Anna Tásler-Onderková)

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov 2011
Fenomén – CD RYTMUS – Parlophone Czech Republic s.r.o.

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov  2012
Spievankovo 3 – DVD Mária Podhradská & Richard Čanaky – TONADA s.r.o.

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní 2011
Rádio HEY! (do 2.9.2012, potom premenované na Anténa – hitrádio)

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní 2012
Rádio HEY! (do 2.9.2012, potom premenované na Anténa – hitrádio)

HONORÁRNE CENY

Ocenenia sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska.

Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí 2011
(cena udelená autorovi za významné a reprezentatívne uvádzanie hudobných diel na územiach mimo teritória Slovenskej republiky)
Vladimír Godár

Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí  2012
Ľubica Malachovská Čekovská 

Zápis do Zlatej knihy SOZA 2011
(cena udelená autorovi in memoriam za významný príspevok k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry)
Ivan Hrušovský
Ján Siváček

Zápis do Zlatej knihy SOZA 2012
Vít Ilek
Ivan Párik

Veľká cena SOZA 2011
(cena udelená autorovi za celoživotné dielo)
Gabriel Jonáš

Veľká cena SOZA 2012
Miroslav Žbirka

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto:  Lenka Imrichová