Speváčka Nneka už Slovensko pozná – z archeologického výskumu!

Nemecko-nigérijská speváčka Nneka, ktorá sa 19. júla predstaví v Bratislave, Slovensko veľmi dobre pozná. Hoci ako hudobníčka tu vystúpi prvýkrát, v minulosti u nás táto vyštudovaná archeologička trávila čas v rámci archeologických prieskumov.

Speváčka, ktorú recenzenti najčastejšie prirovnávajú k Lauryn Hill, Macy Gray či Corinne Bailey-Rae, má okrem najstaršej histórie naštudované aj naše najnovšie dejiny. „Prešli ste si ťažkými časmi. Neviem si vlastne ani veľmi dobre predstaviť, aké to muselo byť, žiť v takých podmienkach,“ hovorí o časoch komunizmu v rozhovore, ktorý poskytla pri príležitosti blížiaceho sa koncertu.

Nneka je v hudobnom svete známa aj ako bojovníčka za ženské práva a jedna z vedúcich osobností hnutia Occupy Nigeria, ktoré bojuje proti korupcii v jej rodnej krajine. „Dlho nám hovorili, že sme len Adamovým rebrom a ničím viac. Ženy až teraz naberajú odvahu, idú do politiky, sú dokonca volené do parlamentu. Ženy by si mali viac uvedomovať svoje schopnosti a potenciál a robiť to, čo doteraz nerobili,“ hovorí Nneka.

nneka Photo Credit Jens Boldt.jpg

Aktuálny album Soul Is Heavy, ktorý Nneku podľa recenzentov katapultoval medzi najzaujímavejšie soulové speváčky súčasnosti, popisuje Nnekin prechod „peklom“. „Tento album sa zrodil vo veľmi ťažkom období môjho života, ale v dôsledku je o boji proti našim démonom a premene negatívnej energie na pozitívnu.“

Už Nnekin debutový album Victim of Truth z roku 2005 označil Sunday Times za najlepšiu ženskú soulovú nahrávku od albumu The Miseducation of Lauryn Hill. Práve bývalú speváčku The Fugees spomína Nneka medzi svojimi najväčšími vzormi, spoločne s Bobom Marleym a rapperom Mos Defom. Ďalšími spriaznenými dušami, s ktorými Nneka často spolupracuje či koncertuje, sú napríklad The Roots či Damian Marley, v roku 2009 odohrala spoločné turné s Lennym Kravitzom.

Nneka Elise Egbuna sa narodila v nigérijskom Warri, kde žila až do svojich osemnástich rokov. V roku 1998 sa presťahovala do nemeckého Hamburgu, kde veľmi rýchlo zapadla do tamojšej hudobnej scény – na svetlo sveta ju však vytiahla až v roku 2004 dancehallová hviezda Sean Paul.

Predpredaj vstupeniek na koncert Nneky v Ateliéri Babylon prebieha prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk, lístky sa dajú kúpiť aj v predajni Doktor Horák na Medenej 19 v Bratislave. Vstupenka v predpredaji stojí 19 eur, na mieste bude o tri eurá drahšia.

Zdroj: Agentúra Ore Pole
Pubikoval: Redakcia GREGI.NET