Spevácka senzácia Gregory Porter sa vracia na Slovensko, v novembri vystúpi v Bratislave!

Prierez svojou doterajšou tvorbou prichádza na Slovensko predstaviť americká spevácka senzácia a dvojnásobný držiteľ Grammy, Gregory Porter. Známy spevák sa už v minulosti predstavil vo vypredanej sále bratislavskej Starej Tržnice. V rámci celoročného festivalu City Sounds tentoraz vystúpi vo Veľkej sále Istropolisu na jeseň 15. novembra.

Jeden z najprecítenejších džezových spevákov a skladateľov svojej generácie. Aj to je prívlastok, ktorým kritika rada častuje 46-ročného rodáka z Kalifornie. Gregory Porter pritom svoju kariéru začínal vo veku 33 rokov, ako spevák reštaurácie v Brooklyne, kde v tom čase pracoval aj ako šéfkuchár.

Vyzretým debutovým albumom Water (2010) však okamžite zaujal Národnú akadémiu hudobného umenia a vied, ktorá v nasledujúcom roku nominovala jeho debutový počin na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy. Porter nomináciu premenil tretím štúdiovým albumom Liquid Spirit (2013) v kategórii Najlepší džezový spevácky album, pričom sošku zlatého gramofónu si odniesol aj v uplynulom roku za album Take Me To The Alley (2016).

V súčasnosti sa Gregory Porter vracia na pódiá so svojim posledným štúdiovým počinom Nat King Cole & Me (2017), ktorý nahral so 70-členným sláčikovým orchestrom. Album je kolekciou prespievaných skladieb legendárneho amerického speváka a skladateľa Nat King Colea, ale aj Porterových autorských piesní, ktoré Cole ku vzniku inšpiroval. Cole bol pre Portera nielen umeleckým vzorom, ale v mladosti mu jeho hudba a hĺbka textov nahrádzala absenciu otca.

Skladby zaranžované dirigentom a skladateľom Vince Mendozom sú tak pre Portera splneným snom. K albumu, na ktorom vôbec po prvýkrát spojil sily s orchestrom, sa pozitívne vyjadruje aj kritika. Austrálska verzia magazínu The Rolling Stone prirovnáva počin k „filmovej romantike 40., 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia, zahalenej v medovom barytóne speváka.“ Pochvalne sa na adresu albumu vyjadril aj britský denník The Times: „Nat King Coleovi trvalo polovicu kariéry, kým sa z malých zoskupení prepracoval k sláčikovým orchestrom. Gregory Porter to zvládol v rozpätí piatich albumov,“ uviedol denník.

Nat King Cole, rodným menom Nathaniel Adams Coles, bol americký džezový klavirista a spevák. V priebehu svojej kariéry nahral vyše sto hitových skladieb s miliónovými predajmi singlov a albumov. Medzi jeho známe hity patria napríklad skladby Sweet Lorraine, Pretend, A Blossom Fell, ale aj Nature Boy a Smile. Jeho džezové trio s ktorým vystupoval sa stalo modelovým vzorom pre malé džezové ansámble. Cole sa však uplatnil aj ako herec, či televízna osobnosť. Bol vôbec prvým černochom, ktorý moderoval americké televízne relácie, čím sa stal pýchou afroamerickej komunity. „Jeho vizáž bola nádherná, jeho štýl bol nádherný. Bol to odlišný obrázok černocha,“ uviedol o ňom Gregory Porter. Nat King Cole je dodnes radený medzi najvýznamnejšie postavy hudobnej histórie USA.

Festival City Sounds z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samospravny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.

VSTUPENKY: https://goo.gl/S7QMa4

FB UDALOSŤ: https://www.facebook.com/events/2160840954153373/

Zdroj: TS