Spoločník – unikátna kolekcia piatich slovenských audiokníh.

Slovenská literatúra vo vašom uchu. Vydavateľstvo Real Music House prichádza s výnimočnou kolekciou piatich audiokníh pre všetkých milovníkov dobrých kníh a zaujímavých hlasov. Projekt Spoločník má veľmi jednoduchý cieľ – priniesť na trh audioknihy pre dospelého poslucháča, ktorý vyhľadáva inteligentnú literatúru. Za unikátnou kolekciou stojí netradičný tvorivý tím. Oceňovaná režisérka Mária Rumanová a hudobníci Robert Pospiš & Martin Sillay.

„Keďže pozorujeme na poli slovenských audiokníh absenciu tohto žánru a zvyšujúci sa dopyt po ňom, radi by sme naštartovali produkciu takýchto diel. V jednoduchom 5-balení, so striedmou a vkusnou grafikou, za symbolickú cenu, dostupné v kamenných kníhkupectvách, či online vo formáte mp3,“ vysvetľuje vznik projektu Mária Rumanová. Kolekcia piatich audiokníh pod názvom Spoločník obsahuje tieto diela: 

Dominik Tatarka – Panna zázračnica (načítal Richard Autner), Pavel Vilikovský – Vlastný životopis zla načítal (Tomáš Vravník), Jana Beňová – Dnes (načítala Zuzana Fialová), Milan M. Šimečka – Džin – novela Výpoveď (načítala Martina Sľúková), Peter Pišťánek, Dušan Tarageľ – Sekerou a nožom (načítal Vladislav Šarišský). Tituly boli vyberané tak, aby mali pestrý charakter, rôznorodú dobu vzniku, a každý zo svojej dobovej, či žánrovej perspektívy reflektoval inú etapu našich nedávnych spoločenských, či súkromných dejín. V dobe, kedy sa veľa motívov a konfliktov z minulosti vracia v podobách nových otázok, či zabudnutých dôsledkov, je táto literárna reflexia našej vlastnej kultúrnej minulosti zvlášť aktuálna. Hlavným kritériom výberu titulov bola samozrejme kvalita literárneho diela.

Interpretovali ich profesionálni herci i neherci, s dôrazom na civilný autorský prednes namiesto teatrálnej dramatizácia. Tento spôsob interpretácie vychádza z povahy textov, ktoré sú viac literárne, než dialógové. Audioknihy sú rozdelené podľa kapitol, prípadne odsekov pre zjednodušené vyhľadávanie a orientáciu. „Snažíme sa tak prispieť k šíreniu kvalitnej domácej literatúry, ktorá je často mimo záujmu väčšinového čitateľa, no pritom predstavuje inteligentnú, trefnú, ironickú, napínavú, poetickú, osobnú, či priamu reflexiu našich každodenných problémov, pocitov a spoločenských otázok. Našou ambíciou je pokračovať vo vydávaní ďalších titulov domácich autorov,“ dodáva oceňovaná dokumentaristka.

Cieľovou skupinou tohto projektu sú poslucháči so sklonmi k čítaniu kvalitnej literatúry a schopnosťou oceniť dobrú audioknihu ako spoločníka na dlhé jazdy autom, daždivé popoludnia, či bezcieľne prechádzky. Dôsledná dramaturgiu, originálne spracovanie a charizmatické hlasy. Projekt Spoločník je ďalším z ambicióznych počinov hudobného vydavateľstva Real Music House, ktoré sa chce v blízkej budúcnosti ešte intenzívnejšie profilovať na poli audiokníh. Vydanie kolekcie piatich audiokníh Spoločník z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. „Veríme, že séria audiokníh Vám spríjemní čas na cestách, doma, alebo počas práce,“ odkazuje budúcim poslucháčom trojica slovenských umelcov.

Videoukážka z kolekcie Spoločník: https://vimeo.com/239075149
Audio ukážka: https://soundcloud.com/real-music-house/spolocnik
Ďalšie informácie o kolekcii audiokníh Spoločník: https://www.realmusichousestore.com/index.php?route=product/product&path=61&product_id=102

 

Zdroj: Real Music House