Spomienka na Deža Ursinyho: Zvolenčania si pripomenú jeho pamiatku benefičným koncertom.

2. mája sa vo zvolenskom Dome kultúry ŽSR zíde smotánka slovenskej bigbítovej scény. Spája ich totiž spoločná práca s jedným z najuznávanejších hudobníkov modernej slovenskej hudby, Dežom Ursinym, ktorý nás pred 20. rokmi opustil, keď podľahol rakovine.

Na tomto koncerte si 2.mája vo Zvolene pripomenú jeho pamiatku Laco Lučenič, Pavol Hammel, Fedor Frešo s kapelou The Badge a Soňa Horňáková. Práve ona spomína na Deža ako na inšpiratívnu postavu a ako sama tvrdí, jeho hudba jej otvárala úplne nové videnia  v oblasti  vlastnej tvorby a pôsobila na ňu rovnako fascinujúco, ako hudba Joni Mitchell-ovej.

Fedor Frešo sa špeciálne pre tento benefičný koncert vracia k pôvodnému nástrojovému zloženiu kapely Soulman, ktorú svojho času zakladal práve s Dežom Ursinym. „Práve túto éru vnímam ako moju vstupenku do profesionálneho sveta. Veľa som sa tam naučil a na tie časy rád spomínam. Som pyšný na fakt že som tiež “ten, čo hrával s Dežom“, dodáva Frešo.

Účinkujúci svojou účaťou prispejú benefičnej myšlienke koncertu, keďže je spojený s verejnou zbierkou, ktorej výťažok poputuje na podporu aktivít OZ Svetielko nádeje. Združenie Svetielko nádeje vzniklo v roku 2002 a pôsobí pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici. Svojimi aktivitami sa snaží zlepšovať život detí s onkologickými a život limitujúcimi ochoreniami.

Dezider „Dežo“ Ursiny (* 4. október 1947, Bratislava – † 2. máj 1995, Bratislava) bol slovenský bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ a spevák. Spolu s Mariánom Vargom a Pavlom Hammelom tvorí trojicu hlavných zakladateľov modernej slovenskej rockovej hudby. Profesionálne sa venoval dokumentárnej filmovej tvorbe, kde sa uplatnil ako režisér, dramaturg, scenárista, autor námetov a filmovej hudby. Gro jeho hudobnej kariéry je späté s básnikom Ivanom Štrpkom, s ktorým spolupracoval na jedenástich štúdiových albumoch.

spomienka_na_deza_ursinyho

Zdroj: Juraj Oravec