Spomienka na Jána Pavla II. sa bude niesť v duchovnej a umeleckej harmónii.

Ján Pavol II. sa nezmazateľne zapísal do svetových dejín, ako jedna z najväčších osobností. Vďaka otvorenému srdcu, pokore a skromnosti si získaval ľudí po celom svete.

Poctou charizmatickému Svätému Otcovi, ktorý svojou ľudskosťou rúcal bariéry všade, kde vkročil, bude 18. decembra v košickej STEEL Aréne multimediálne dielo Ján Pavol II. – prvý slovanský pápež. Záštitu nad týmto projektom prevzali arcibiskup a metropolita J. Ex. Mons. Bernarda Bobera a eparchiálny biskup J. Ex. Mons. Milana Chautura.

Životný príbeh Karola Wojtylu, rodáka z poľských Wadovic spracovali autori multimediálneho diela unikátnym spôsobom prostredníctvom obrazu, slova a hudby. Celé dielo o posolstve Jána Pavla II., ktorý si počas 27-ročného pontifikátu získal srdcia stoviek miliónov veriacich ako symbol nádeje, rešpektuje absolútnu úctu k jeho osobe. „Toto dielo je výnimočné už len osobou Jána Pavla II. Kým mnohí sa snažia, aby ich bolo počuť a vidieť, Svätý Otec na seba nikdy nestrhával pozornosť, no napriek tomu jeho slová počúval s rešpektom celý svet,“ vysvetľoval spoluautor scenára Peter Himič.

Osud Jána Pavla II. predstavia autori multimediálneho diela v dokonalej duchovnej a umeleckej harmónii. P. Himič zdôraznil, že Svätý Otec sa stal inšpiráciou nielen v pozícii hlavy katolíckej cirkvi, ale ako človek mal pevné hodnoty od detstva a nikdy ich neopustil. „Pokore a ľudskosti sa Ján Pavol II. neučil, on ich mal v sebe už ako dieťa, ako mladý človek a vďaka tomu mohol neskôr rúcať bariéry ako Svätý Otec. Preto sme sa snažili predstaviť ho nielen ako pápeža, ale ako všestranného človeka, ktorý vyrastal v skromných pomeroch, rád športoval, hral divadlo…,“ doplnil P. Himič.

Poctou prvému slovanskému pápežovi bude aj vystúpenie zboru a orchestra opery Štátneho divadla Košice. V ich podaní zaznejú skvostné diela Verdiho, Mozarta, Pucciniho a ďalších, pričom detský zbor si pripravil obľúbenú pieseň Sv. Otca, o ktorom bolo známe, že k umeniu a kultúre mal veľmi blízko. „Tento mimoriadne zaujímavý a veľkolepý projekt ma nadchol netradičnou formou, ako vzdať hold a úctu veľkému človeku. Osobne je pre mňa výnimočný práve postavou a hlbším poznaním Jána Pavla II. O to viac sme si dali záležať na tom, aby skladby, ktoré sme zaradili do repertoáru, podporili emotívny zážitok z celého večera venovanému spomienke na Sv. Otca,“ zdôraznil dirigent Igor Dohovič.

Dodáme, že pri tejto príležitosti zavíta na Slovensko prvýkrát v histórii MOBILNÉ MÚZEUM JÁNA PAVLA II. V dňoch 15. až 18. decembra bude pred STEEL Arénou v Košiciach vystavovať unikátne fotografie a relikvie. K expozícii okrem fotiek a filmov patria napr. breviár, ktorý používal Sv. Otec pre denné modlitby, pero, ruženec, ktorým sa modlil, topánky, lyže, či hodiny zo súkromnej rezidencie v Castel Gandolfo ai. Vstup pre verejnosť do múzea je zdarma. Zároveň bude v priestoroch STEEL Arény vystavený ornát, v ktorom Ján Pavol II. vyhlásil 2. júla 1995 za svätých troch košických mučeníkov.

JP-vizual

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.