SPRIEVODNÝ PROGRAM MFFK FEBIOFEST: LONGITAL ZAHRÁ K NEMÉMU FILMU, AGNIESZKA HOLLAND SA STRETNE S DIVÁKMI.

Longital zahrá k nemému filmu, svetová režisérka Agnieszka Holland sa stretne s verejnosťou, diváci si vytvoria vlastný film na zabudnutý filmový pás, uznávaní filmári uvedú masterclassy, pokrstia sa nové knihy, otvoria výstavy fotografií. Blížiaci sa 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave odštartuje od 2. do 8. marca 2017, pripravil pre divákov bohatý sprievodný program.

Hudobná skupina Longital si do svojich rúk zoberie živý doprovod ku klasickému nemému filmu z roku 1928 podľa poviedky Edgara Allana Poea – Zánik domu Usherovcov kultového režiséra Jeana Epsteina. Záhadnú atmosféru filmu dotvorí na špeciálnom premietaní trio v obsadení Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka. Hudobný zážitok skomponovali špeciálne pre túto jedinú príležitosť, na ktorú sa diváci môžu tešiť už 5. marca o 20:30 na zatiaľ utajenom mieste. „Veľmi sa na tento dobrodružný večer tešíme. Hudobné motívy, ktoré pripravujeme, sú inšpirované úlohou gitary, v samotnej poviedke hlavný hrdina využíva tento nástroj ako terapiu – východisko zo svojich psychických stavov. Ďalšia inšpirácia, na ktorej hudobné stvárnenie sa tešíme, je elektrický búrka. A hoci väčšinu hudby pripravujeme na dané obrazy, tento si ponecháme na spontánnu improvizáciu,“ prezradil Daniel Salontay. „Film je veľmi vizuálny, temný. No zároveň sa odkláňa od hororovej formy nečakaným koncom, a tak na záver pripravujeme aj niečo pekné,“ dodal. Premietanie filmu so živým hudobným sprievodom a navyše na netypickom mieste sľubuje podľa organizátorov nezabudnuteľný divácky zážitok.

Tým bez pochýb bude aj stretnutie s tvorcami čerstvo oceneného filmu z prestížneho Berlinale – Cez kosti mŕtvych na čele so svetovou režisérkou Agnieszkou Holland, ktorá prinesie svoj film na MFFK Febiofest hneď po svetovej premiére a úspechu na slávnom festivale. Slovenskou premiérou snímky uzavrie 8. marca MFFK Febiofest, ale ešte pred tým sa o 15.00 stretne s verejnosťou v Poľskom inštitúte. Medzinárodne uznávaná režisérka poľského pôvodu zavíta na stretnutie do Bratislavy aj s hudobným skladateľom Antonim Komasom-Łazarkiewiczom, s českým koproducentom Tomášom Hrubým a so zástupcami slovenskej strany, ktorí sa podieľali na jej novom filme, s kameramanom Tomášom Juríčkom a s koproducentom Jakubom Viktorínom.

Medzi výnimočné sprievodné podujatia bude patriť aj krst knihy Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969, ktorý sa uskutoční 3. marca o 17.00 v Kine Lumière. „Na konci niekoľkoročného precízneho výskumu a vytrvalej práce autorov stojí publikácia, ktorá dôstojne a veľmi reprezentatívne mapuje jednu z nesmierne dôležitých oblastí našich kultúrnych dejín i kultúrnej identity ako takej,“ hovorí Peter Dubecký, prezident MFFK Febiofest a súčasne riaditeľ Slovenského filmového ústavu, ktorý knihu vydáva. Na festivale uvedie do života novú knihu aj filmový kritik a teoretik Martin Ciel. Monografia Film a politika – Ideológia a propaganda v slovenskom filme 1939 – 1989 skúma, ako sa politika prejavovala v rôznych abnormálnych politicko-spoločenských situáciách a režimoch, ktoré na Slovensku existovali a akým spôsobom zobrazovala vo filme propaganda politickú ideológiu. Krst za osobnej účasti autora je na programe 5. marca o 17.30 v Kine Lumière.

MFFK Febiofest na svojej pôde osobne privíta ako hostí dvoch českých filmárov – solitéra súčasného dokumentu Miroslava Janeka, ktorého snímku Normální autistický film čerstvo ocenila česká kritika cenou za Najlepší český dokumentárny film roka 2016, aj nestora československého filmu, dramaturga a scenáristu Lubora Dohnala, ktorý stojí za scenármi filmov zo zlatého fondu – za Jakubiskovými Kristovými rokmi, za Havettovou Slávnosťou v botanickej záhrade či za Petrolejovými lampami Juraja Herza.

Miroslav Janek uvedie svoj masterclass 3. marca o 17.00 v Kine Klap na Vysokej škole múzických umení a Lubor Dohnal 4. marca o 17. 30 na tom istom mieste. Ešte predtým však dlhoročný vedúci katedry scenáristicky na FAMU, ktorá vychováva aj nespočetné množstvo slovenských filmárov, uvedie v Kine Lumière o 14.30 Carte blanche Lubora Dohnala. Program bude prekvapením pre divákov aj pre tohto vzácneho hosťa. „Je obdivuhodné, že aj viac než päťdesiat rokov po svojom debute zostáva Lubor Dohnal ako viac či menej vzdialený spolupracovník pri najprogresívnejších filmoch, aké dnes v česko-slovenskom filmovom priestore máme,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

MFFK Febiofest už tradične nevynechá v sprievodnom programe ani výstavy fotografii.

Hneď v úvodný deň festival, 2. marca o 16.00 sa v Poľskom inštitúte uskutoční vernisáž výstavy filmových plagátov Prieniky poľskej a slovenskej kinematografie, ktorá zaostrí na dlhoročnú živú spoluprácu slovenskej a poľskej kinematografie – napríklad aj pri filmoch Boxer a smrť režiséra Petra Solana, Koncert pre pozostalých Dušana Trančíka či novších filmoch ako napríklad Jánošík Agnieszky Holland či nedávno odpremiérovanom filme Všetko alebo nič. V hlavnom festivalovom dejisku, v Kine Lumière sa 5. marca o 17.00 otvorí výstava fotografií Alexandra Hackenschmieda Amerika 1936. Kolekcia vyše 60 snímiek odhalí Hackenschmiedove negatívy z obdobia jeho pôsobenia v zlínskych ateliéroch, ktoré boli objavené až na konci 20. storočia. Artkino za zrkadlom uvedie 7. marca o 18.30 výstavu fotografií Generácia 90, ktorá vznikla na autorský podnet dokumentaristu Mareka Kuboša. Zachytáva generačnú vlnu tvorcov, ktorí sa v slovenskej dokumentárnej tvorbe začali autorsky presadzovať v deväťdesiatych rokoch 20. storočia a patria do nej tvorcovia ako Peter Kerekes, Jaro Vojtek, Juraj Lehotský, Marko Škop, Robert Kirchhoff, Zuzana Piussi či Marek Leščák a ďalší.

Organizátori pripravili pre filmových fanúšikov aj jedinečný workshop v najmenšom bratislavskom Kine Foajé, ktorému bude cez Febiofest dominovať sekcia Experimental. Kreatívna dielňa ponúkne jednu z posledných šancí na fyzický kontakt s takmer zabudnutým klasickým 8-milimetrovým filmovým pásom. Účastníci workshopu, na ktorý je ešte stále možné sa prihlásiť, si budú môcť nakrútiť vlastný námet, film postrihať a premietnuť v kine na premietačke. Lektormi budú členovia českého experimentálneho zoskupenia Argentum Vivum. Premiérové uvedenie diváckych filmov sa uskutoční 4. marca o 20.00 vo Foajé.

Celý program sprievodných podujatí nájdete tu: https://febiofest.sk/sprievodne-podujatia/

↔ KALENDÁR SPRIEVODNÝCH PODUJATÍ MFFK FEBIOFEST 2017 ↔

2. 3., 16.00 – POĽSKÝ INŠTITÚT
Prieniky poľskej a slovenskej kinematografie. Výstava filmových plagátov

3. 3., 17.00 – KINO LUMIÈRE, K2
Krst knihy Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969

3. 3., 17.00 – KINO KLAP
Masterclass: Miroslav Janek

3. 3., 19.00 – KINO LUMIÈRE, K3
Beat Generation a film

4. 3., 14.30 – KINO LUMIÈRE
Carte blanche Lubora Dohnala

4. 3., 17.30 – KINO KLAP
Masterclass: Lubor Dohnal

4. 3., 20.00 – FOAJÉ
Workshop s Argentum Vivum – prezentácia výsledkov/filmov

5. 3., 17.00 – KINO LUMIÈRE
Výstava fotografií Alexandra Hackenschmieda Amerika 1936

5.3., 17.30 – KINO LUMIÈRE, K4
Krst knihy Film a politika (Ideológia a propaganda v slovenskom filme 1939 – 1989)

5. 3., 20.30 – UTAJENÉ MIESTO
Zánik domu Usherovcov + Longital

7. 3., 18.30 – ARTKINO ZA ZRKADLOM
Výstava fotografií Generácia 90

8. 3., 15.00 – POĽSKÝ INŠTITÚT
Stretnutie s tvorcami filmu Cez kosti mŕtvych

Publiku sa počas MFFK Febiofestu 2017 predstaví 122 snímok v 10 sekciách: V strede Európy, Slovenská filmová krajina, Klubový film dnesZrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Klubový Jukebox, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a Experimental.

Zdroj: Febiofest