Spýtaj sa Vašich: Vzniká unikátny živý pamätník k udalostiam 21. augusta 1968.

Projekt Spýtaj sa vašich je unikátnym živým pamätníkom k udalostiam 21. augusta 1968 – vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Formou filmového dokumentu, online portálu, symbolickej premiéry na Kamennom námestí v noci z 20. na 21. augusta 2018 a diskusií spojených s premietaniami v kinách a na školách po celom Slovensku vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu a podnecuje medzigeneračný dialóg.

História, na ktorú zabudneme, sa zopakuje.

Generácia autoriek projektu Spýtaj sa vašich vyrastala po roku 1989 v období slobody. Možnosť konfrontácie so západným svetom a myslením ich však paradoxne vracia k myšlienke definovať si to „naše“. Československo a jeho socialistickú minulosť považujú autorky za súčasť našej mentálnej výbavy, ktorá aj dnes potrebuje spoločenskú reflexiu. Udalosti augusta 1968, sú živými zážitkami generácie našich rodičov a starých rodičov, ktoré formovali ich možnosti, hodnoty, myslenie a teda aj krajinu. Cez pohľad a príbehy bežných ľudí mimo veľkého politického diania, ktorí majú na tieto dni silnú spomienku, chcú autorky vytrhnúť tieto zásadné udalosti z učebníc dejepisu a zasadiť ich do kontextu histórie rodín, ľudských osudov a pohnútok, ktoré našu krajinu formujú dodnes.

Projekt má tri časti: film, webstránku a projekcie s diskusiami.

Film bude pútavou „oral history“ – mozaikou emocionálne ladených výpovedí obyčajných ľudí s fotogenickými dokrútkami, dynamická vizuálna ukážka premýšľania o dobe, pohľadnica z roku 1968, so všetkým, čo sa nás týka/lo.

Webstránka www.spytajsavasich.sk bude interaktívnym online pamätníkom, kde bude možné pridávať a zdieľať krátke texty, videá, audionahrávky a fotografie, ktoré sú spomienkami na tieto udalosti ľudí na Slovensku, ale aj po celom svete.

Projekcie filmu s diskusiami odštartujú nočným premietaním na námestí v centre Bratislavy, symbolicky presne 50 rokov po tom, ako sa v meste objavili okupantské tanky. Nasledovať budú projekcie spojené s diskusiami v centrách nezávislej kultúry a na stredných školách po celom Slovensku.

Základnou myšlienkou projektu je vysporiadanie sa s minulosťou našej krajiny cez jej aktívne pripomínanie a verejnú diskusiu. Projekt divákov filmu, ale aj nezainteresované publikum, nabáda, aby sa zapojilo – aby sa ľudia pýtali svojich blízkych na to, čo si pamätajú z augusta 1968 a svoje zážitky spolu zdieľali – či už cez pripravovanú webstránku projektu alebo osobne.

Projekt získal podporu od RTVS a tiež Ústavu pamäti národa.

O AUTORKÁCH:

Barbora Berezňáková sa po skončení štúdií na VŠMU a New York Film Academy venuje tvorbe krátkych dokumentov a autorských video inštalácií. Momentálne pracuje na svojom dokumentárnom dlhometrážnom debute s názvom Skutok sa nestal, zaujíma sa o osobnú skúsenosť jednotlivca na pozadí politického diania v minulosti. V projekte 68 má na starosti réžiu, rešerše a dramaturgické spracovanie dokrútok danej témy.

Pavlína Morháčová pracuje ako grafická dizajnérka Slovenskej národnej galérie, taktiež stojí za vizuálom kníh Vydavateľstva Absynt zameraného na reportážnu literatúru. Je autorkou projektu alternatívnej mapy Bratislavy M_P_ BA (www.mpba.sk). V projekte 68 figuruje ako spoluautorka námetu a grafická dizajnérka filmu a webu ako platformy na šírenie filmu a pridávania príbehov jednotlivcov.

Eva Vozárová pracovala 7 rokov v Aliancii Fair-play, predtým 5 rokov v týždenníku Trend ako reportérka. Dnes sa venuje PR a produkcii na voľnej nohe. Okrem projektu 68 pracuje napríklad so skupinou Cluster ensemble a festivalom súčasného tanca a pohybového divadla NuDance Fest.

Web: www.spytajsavasich.sk
FB stránka: https://www.facebook.com/spytajsavasich/
Videoukážka: https://www.youtube.com/watch?v=XvOFEtqyEJQ&t=20s

Zdroj: Spýtaj sa Vašich