Štefan Lazorišák predstavil svoju štvrtú knihu, texty napísané pred 40 rokmi sú žiaľ aktuálne aj dnes.

Svoju novú, v poradí už štvrtú knihu napísal košický spisovateľ Štefan Lazorišák. Po románe Veľká hra v meste, publicistickej štúdii o novembri 1989 Karneval a novele Koniec služobnej cesty (Denník nezvestného) ponúka svojim čitateľom svoju novinku nazvanú Ústav, ktorá vznikla ešte v rokoch 1982 – 83 po autorovom návrate z Prahy do Košíc.

„Pôvodne, keď som ju písal, vôbec som nepredpokladal, že niekedy vyjde knižne. Po novembri 1989 sa ukázalo, že moje „šuflíkové“ texty sú použiteľné aj v súčasnosti, tak som si povedal že ich spracujem do aktuálnejšej podoby a ako svoje štvrté dielo som knihu vydal vo vydavateľstve Hernád.

Zistil som, že tá kniha je aj napriek 35 rokom po napísaní stále aktuálna, že ten mechanizmus moci a manipulácie tu stále funguje. Ako keby sme stále žili v akomsi ústave a hľadali odpoveď na večnú otázku čo je človek, čo je pravda, v čom to vlastne žijeme,“ objasnil spisovateľ to, čo ho takmer po 40 rokoch viedlo k dokončeniu svojich starých textov.

V Paláci kníh Panta Rhei túto útlu knižôčku s prianiami šťastia a mnohých úspechov poslali na knižný trh krstní rodičia, známi košickí divadelníci šéf činohry Štátneho divadla Milan Antol a Jozef Horváth.

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Danica Hanáková