Stimul Nights – 3. júna v Café v lese v Prahe.

Stimul festival se vrací do klubů. Prvním účinkujícím v rámci nové koncertní série Stimul Nights je hvězda současné „jiné hudby“, australský improvizátor a kytarista Oren Ambarchi. Vystoupí v komorním prostředí pražského Café v lese v pondělí 3. června.

Průběžný festival Stimul, jehož první večer se uskutečnil před téměř osmi lety v Roxy NoD, se postupem času vypracoval v reprezentativní přehlídku aktuálních hudebních trendů a platformu pro uvádění zasloužilých osobností nezávislé, experimentální a avantgardní hudby. Po letech strávených v prostorách Divadla Archa a dalších větších sálech se Stimulu zastesklo po klubových prostorách. Proto do své dramaturgie zařadil novinku – Stimul Nights, které budou probíhat v menších sálech slibujících intimnější a bezprostřednější interakci mezi umělci a publikem.

„To neotřelé se v hudbě čím dál častěji odehrává v rámci nevelkých scén, které neaspirují na to, aby konkurovaly mainstreamovým hvězdám, ale žijí vlastním umělecky plnohodnotným životem,“ vysvětluje dramaturg série Petr Ferenc. Ředitel festivalu Stimul Jan Vávra dodává: „Orena Ambarchiho máme v hledáčku už od prvního ročníku a jsme rádi, že to konečně vyšlo!“

Fanoušci drone metalu budou Orena Ambarchiho znát coby pravidelného spolupracovníka Sunn o))). Vlastní prý největší sbírku blackmetalových kazet v Austrálii. Posluchači zvuků, v nichž se organické mísí s neživým, milují jeho harmonie vytvářené z táhlých kytarových tónů vydávané na britské značce Touch. Příznivci improvisingu vědí, že Ambarchiho jméno naleznou na společných albech s invenčními tvůrci, jako je Fennesz, Otomo Yoshihide, Pimmon, Keiji Haino, John Zorn, Rizili, Voice Crack, Keith Rowe, Phill Niblock, Dave Grohl, Gunter Muller, Evan Parker, z’ev, Toshimaru Nakamura, Peter Rehberg či Jim O’Rourke – s ním a Keijim Hainem tento Australan s orientálními kořeny každoročně natočí album.

Oren Ambarchi začínal jako freejazzový bubeník, postupem času se jeho hlavním nástrojem stala kytara. Podle vlastních slov je rád, že neprošel žádnou hudební školou a mohl si svou cestu k šesti strunám objevit sám. Nejprve na kytaru bubnoval, později jeho hlavním zájmem začaly být psychofyzické vlastnosti a účinky dlouze držených tónů a jejich souzvuků a subtilní role pozvolna přicházejících změn. O tom, jak působivě taková hudba rezonuje v prostoru a myslích, se přijďte přesvědčit na Orenovo vůbec první tuzemské vystoupení. Dojde k němu tedy v pondělí 3. června ve vršovickém Café v lese (Krymská 12, Praha 10), v jehož podzemních prostorách bude pro vystoupení Orena Ambarchiho a předskakující kanadské soundartistky a improvizátorky Crys Cole připravena speciální aparatura. Z dlouhých frekvencí pro kytaru a zpětné vazby vám neunikne ani zachvění!

Vstupné v předprodeji za 190 Kč lze koupit na www.smsticket.cz a pomocí SMS „TICKET STIMUL“ na číslo 9020050. Na místě budou vstupenky stát 250 Kč.

Stimul Nights
3. 6. 2013, 20:00, Café v lese
Oren Ambarchi (Austrálie)
Crys Cole (Kanada)

www.orenambarchi.com
www.stimul-festival.cz

Zdroj: Stimul