Stretnutie slovenskej filmárskej elity – KAMERA 2017 – ceny pre najlepšie kameramanské výkony, diskusie o profesii kameramana a skvelé filmy.

KAMERA 2017 bude tohto roku trvať tri dni, od 28. do 30. novembra v Kine Lumière a to za osobnej účasti kameramanských osobností všetkých generácií. Slávnostný ceremoniál, počas ktorého sa udelia ceny za najlepší kameramanský výkon, sa uskutoční v stredu 29. o 19.00 hod. Na programe sú aj dve diskusie o premenách tejto filmárskej profesie, tri filmy tohtoročného laureáta Ceny KAMERA za celoživotné dielo Igora Luthera – Kristove roky, Postel, Plechový bubienok – a víťazný celovečerný hraný film.

Podujatie organizuje Asociácia slovenských kameramanov (ASK).

Program Kamery je postavený tak, aby nebol len pre kameramanov, aby bolo zrejmé, že si ho nerobíme sami pre seba. Má byť otvorenou prezentáciou toho, čo kameramani vedia ponúknuť; sú tými, ktorí stoja pri výrobe filmu od začiatku do konca. Ide o ukážku skúseností, s ktorými sa chceme podeliť; to, čo vytvárame, je náš nehmotný majetok a majetok našej kultúry. Aj preto sme zaradili do programu diskusie, ktoré ozrejmia túto profesiu komplexnejšie,” povedal prezident ASK, kameraman Noro Hudec a zdôraznil, že celý program je otvorený aj pre verejnosť.

Udeľovanie cien – v ôsmich kategóriách, z toho je šesť súťažných – bude kontinuálne nadväzovať na predchádzajúci ročník 2015. (Ceny sa udeľujú každé dva roky.) “Každá kategória má svojho tútora a je ním kolega z inej filmárskej profesie. Tí sa zároveň stávajú oceňujúcimi pre jednotlivých laureátov. Napríklad režisér Martin Šulík odovzdá Cenu za celoživotné dielo Igorovoi Lutherovi, herečka Zuzana Kronerová za najlepšiu kameru v hranej tvorbe, scenárista Ondrej Šulaj ocení víťaza kategórie televízny seriál, strihač Matej Beneš je tútorom pre dokument, producent Matyas Prikler pre študentský film, scénograf Pavol Andraško je tútorom pre krátky film a zvukový majster Peter Mojžiš pre reklamu a videoklip, “ priblížil režisér večera Anton Šulík. Navyše v tomto ročníku pribudnú pozdravy od kolegov zo zahraničia. Z Prahy prítomných pozdraví režisérka Agneszka Holland, Budapešti herečka Alexandra Borbély, Gdanska strihač Ivan Kaminský, Varšavy scénograf Boris Kudlička, New Yorku hudobníci Peter Breiner a Martin Valihora, ďalej video pozdravy poslal aj oscarový tvorca vizuálnych efektov Vladimír Valovič a režsisér, animátor Ondrej Rudavský. “Je sa na čo tešiť. Pre mňa bude asi najvzácnejšie stretnúť dve skutočné kameramanské legendy: Igora Luthera a Ivana Puťoru,” dodal Šulík.  

Súčasťou programu sú dve diskusie. Prvá z nich, s názvom Iné rozmery kameramanskej profesie, sa uskutoční 29. novembra 2017 o 10.00 hod. Otvorí ju Štefan Komorný spolu s významným rodákom zo Slovenska Ivanom Puťorom, ktorý veľkú časť svojho života pôsobil v Kanade a USA. Jeho technologický prínos v kameramanskej tvorbe ovplyvnil do vysokej miery nielen európskych, ale aj amerických kameramanov; je autorom viacerých patentov. Peter Csordás ako zástupca Slovenského filmového ústavu (SFÚ) bude následne prezentovať digitalizáciu kultúrneho dedičstva na konkrétnom titule, ktorá bude dokumentovať komplexný prístup SFÚ k tejto problematike. Ivan Puťora zároveň získa Cenu za technologický prínos

Diskusiu s názvom Profesia kameramana v premenách času bude v rovnaký deň od 14.00 hod. viesť režisér Martin Šulík, jeho hosťami na tému Ako sa zmenila a mení práca kameramana za posledných päťdesiat rokov budú významní slovenskí kameramani: Igor Luther, Dodo Šimončič, Richard Krivda, Ladislav Kraus. Vstup na obe diskusie je voľný.

ASK ponúka milovníkom filmu a tým, ktorí sledujú prácu kameramanov, aj tri filmy Igora Luthera, absolventa odboru kamery na pražskej FAMU, ktorý začiatkom 70. rokov emigroval a natrvalo sa usadil v Nemecku. V utorok 28. novembra 2017 o 18.20 hod. sa bude premietať film Juraja Jakubiska Kristove roky (1967), na druhý deň o 17.00 hod. je na programe Postel (1998) režiséra Oskara Reifa a Oscarom ocenený film Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok (1979) organizátori zaradili na štvrtok 30. novembra 2017 o 18.20 hod.

Tvorcovia prihlásili do tohtoročnej súťaže KAMERA 2017 102 diel, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby. O laureátoch rozhodne päťčlenná porota: kameramani Dodo Šimončič (predseda), Vladimír Holloš, Richard Žolko (zástupca Literárneho fondu), strihač Roman Varga a filmová publicistka Eva Križková.           

Zmyslom podujatia KAMERA je podľa prezidenta asociácie upozorniť na tvorbu slovenských kameramanov, povýšiť ju na prehliadku ocenených prác a zároveň príležitosťou na odborné diskusie i menej formálne stretnutia. Navyše tým, že štatút súťaže dovoľuje prihlásiť aj dielo slovenského kameramana, kameramanky, ktoré vzniklo mimo Slovenska, bez slovenskej produkcie, dozvedáme sa tak o úspechoch domácich filmárov, na čo je dobré upozorniť.  

Organizátorom podujatia je ASK, ceny súťaže KAMERA 2017 udeľuje asociácia v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústavVysoká škola múzických umení. Súťaž finančne podporil Audiovizuálny fond.

Podujatie bude prístupné aj pre verejnosť.      

Zdroj: TS