Štvrtok bude patriť slovenským jazzmanom a Jamesovi Taylorovi.

Na štvrtkový večer pripravili organizátori Džezákov špeciálny dvojhodinový koncert hviezd slovenského jazzu. Na pódiu sa počas Prehliadky slovenského jazzu vo štvrtok 23. októbra vystrieda dvanásť kapiel a projektov.

Večer vyvrcholí koncertom slávneho hammondistu Jamesa Taylora, ktorého jazzová obec považuje za jedného z najvýznamnejších a najoriginálnejších hráčov na hammond.

james taylor

Počas štvrtkového večera sa na javisku v krátkych setoch predstaví až dvanásť kapiel a projektov, zložených výhradne so slovenských muzikantov. „Každoročne sa snažíme dávať veľký priestor slovenským kapelám, či už na hlavnom pódiu alebo v súťaži mladých talentov, ktorú organizujeme už piaty rok. Tento rok však festival oslavuje 40. ročník a to je dôvod na oslavu nielen Bratislavských Jazzových Dní, ale aj slovenského jazzu!“ uviedol Pavel Daněk, spoluorganizátor festivalu a dodal: „Každá zo slovenských kapiel, ktoré vystúpia v Starej Tržnici dostane zhruba 10 – 15 minútový priestor na ukážku svojej tvorby a umenia. Večer sme poňali ako prehliadku slovenského jazzu a hudobníkov. Slovenské koncertné sety budú prebiehať na dvoch stageoch vedľa seba. Štvrtkový večer vyvrcholí hodinovým koncertom hráča na hammond Jamesa Taylora.“

James Taylor Quartet je brtiská jazzfunková kapela, ktorá počas silnej acid jazzovej vlny patrila spolu s The Brand New Heavies, US3 a Jamiroquai medzi najväčšie britské hviezdy. Skupina si vybudovala silnú reputáciu ako skvelá živá kapela a časom k mocnému jazzfunku pribudli aj prvky modernej tanečnej hudby a improvizované sóla. Na konte má viac ako 20 štúdiových albumov, desiatky EP platní a spolupráce s hudobníkmi Ianom Andersonom, speváčkami Alice Russel a Alison Limerick (Soul II Soul) či Royom Ayersom. James Taylor Quartet je novinkou v programe Bratislavských Jazzových Dní Slovenská sporiteľňa. Na pozícii štvrtkového headlinera vystrieda kapelu Les McCann & Javon Jackson Band, ktorá odvolala celé európske koncertné turné zo závažných zdravotných dôvodov lídra Les McCanna.

Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa tento rok oslavujú 40. výročie. Festival, ktorý sa stal stálicou na slovenskej hudobnej scéne a každoročne privíta tisícky fanúšikov, aj tento rok pozval do Bratislavy hviezdy svetovej jazzovej scény. Počas štvordňového festivalu sa od 23. do 26. októbra v bratislavskej Inchebe a Starej Tržnici predstavia aj Mike Stern, Victor Wooten, Robert Cray, Hugh Masekela či John Scofield. Vstupenky na festival sú v predaji v sieti Ticketportal, informácie o programe nájdete na oficiálnom webe www.bjd.sk.

Zdroj: BJD