Štvrtý ročník festivalu improvizovanej a experimentálnej hudby n:ear sľubuje zvukovú expedíciu do hlbín Banskej Štiavnice.

Snahou n:ear je poukázať na rôzne podoby improvizovanej a experimentálnej hudby – upozorniť na experiment a improvizáciu ako prístup k tvorbe, k hraniu (sa), k súhre alebo taktiež na prístup v práci s tradičnou hudbou. Tieto formy prináša festival do intímnej blízkosti k poslucháčstvu a diváctvu, čím nabáda na vedomé, hlboké a zdieľané počúvanie. Festival v sebe okrem hudobného bádania sľubuje aj bádanie po štiavnickej krajine.

Štvrtý ročník festivalu otvorí slovenský zvukový umelec a zakladateľ kultúrneho centra LOM Jonáš Gruska so svojou performanciou s názvom ’Axis Mundi Sound Distribution System’. Gruskova zvuková veža sa po performance presunie do ľadovne Galérie Jula Bindera, kde ako inštalácia zotrvá počas celého trvania festivalu. Nasledovať bude kurátorovaný program Jakuba Juhása z hudobného vydavateľstva mappa, ktorý do priestorov Strednej priemyselnej školy prinesie príznačné množstvo experimentu a alchýmie. V rámci mappa programu vystúpi poľský gitarista a improvizátor Raphael Roginski či psychedelické dronové duo Popol Noci. Program doplní zvukové duo Marie Komarova a Lucie Páchová, ktoré na parketách školskej telocvične rozpútajú organický lomoz.

V intímnom prostredí Ottegrundského tajchu zaznie akustický set Lászlóa a Árona Portoleki. Set bude inšpirovaný maďarskou ľudovou hudbou a tradičnými piesňovými cyklami v spojení s voľnou improvizáciou. Klasický nástroj v experimentálnej rovine predstaví aj koncert Kita Downesa a Caluma Buildera. Zvuk barokového organu evanjelického kostola z roku 1797 doplní Calumov vlastnoručne postavený organ. Píšťaly zachránené zo starých kostolov v severnom Dánsku prenesú divákov do samotného centra hudobného detailu.

Španielsky bubeník, skladateľ a improvizátor Alex Lazaro sľubuje rýchly, experimentálny a zároveň veľmi tanečný koncert. Na n:ear odpremiéruje sólo set pre bicie nástroje, elektroniku a hlas. Výnimočnou udalosťou bude aj ojedinelé vystúpenie partnerskej dvojice Adely Mede a Adama Badí Donovala, známych najmä pre svoju sólovú tvorbu. Na festivale vystúpia so setom, kde sa okrem samplov z platní objavia aj terénne nahrávky, basgitara či spev.

Festivalovou novinkou je rezidenčný ansámbel, ktorý vznikne z účastníkov štvordňového hudobno-pohybového workshopu pod vedením Eriky Coyle a Ernöho Zoltána Rubika. Výsledky tohto objavovania budú k počutiu a videniu v Hájovni. V DJ sete sa počas festivalovej afterparty stretnú wyme, seafur a krishpin. Spoločne predstavia pestrú plejádu zvukov v podobe sped-up afrobeatov, funku carioca či dembow.

Na konverzáciu priestoru s pohybom a zvukom nadviaže sprievodný program v kurátorstve poetky a prozaičky Dominiky Moravčíkovej. Na Tajchu Vodárenská vystúpia v ďalšej zo sérií ich spoločných performancií Eva Priečková a Katarína Poliačiková. Ako nespokojný sprievodca štiavnickými ulicami sa predstaví Tomáš Moravanský, tohtoročný laureát ceny Oskara Čepána. Sprievodný program doplní premietanie filmu o rómskom muzikanstve od entomuzikológa Petra Nusku a diskusia s Filipom Némethom, ktorý priblíži procesy tvorby, zámery a účinky ekologickej poézie.

Pre podrobnejšie informácie sledujte sociálne siete festivalu. Permanentky sú v predaji na GoOut.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

TS