Sugestívny Tomáš Maštalír ako Richard III. v Činohre SND!

Kto to bol Richard III.? Ako vyzeral? Naozaj bol taký krutý ako o ňom písal Shakespeare? Jedna z veľkých mysterióznych udalostí, ktorá je spojená s jeho osobou, je zmiznutie dvoch princov, známa ako „princovia v Toweri“. Dvaja bratia, potomkovia anglického kráľa Edwarda IV., zmizli po tom, čo ich strýko Richard, vojvoda z Gloucesteru, po smrti ich otca, dopravil z bezpečnostných dôvodov do londýnskeho Toweru.

Sľúbil, že ich bude chrániť a že povedie Anglicko v ich zastúpení. Ale čoskoro sa všetko zmenilo. Strýko ich vyhlásil za nelegitímnych a zobral si korunu ako Richard III. Chlapci viac neboli v Toweri pre ich bezpečie, ale boli tam ako väzni. Ešte niekoľko týždňov videli okoloidúci hrať sa chlapcov v záhradách Toweru, až napokon zmizol ich služobník a aj chlapci, ktorých už nikto nikdy nevidel.
 
Shakespeare videl Richarda III. ako vraha, manipulátora a nečestného človeka, ktorý je presvedčený o svojej dokonalosti. V Richardovi III. vytvoril obrovskú štúdiu manipulácie s realitou, so ženami, s politickými špičkami, hry s mocou. Na konci tejto cesty je však vojna, osamelosť a občas aj chaos.
RICHARD III.

 10. 5. | 13. 5.
Inscenáciu Richard III. v réžii Martina Čičváka uvádzame do konca sezóny už len trikrát,
štvrtok 10. a v nedeľu 13. mája 201826. júna 2018.
Zdroj: TS