SUPRAPHON oslavuje 85 rokov zlatou pečaťou SUPERBRANDS.

Je symbolické, že vydavateľstvo Supraphon získalo titul Superbrands, ktorý predstavuje uznanie a ocenenie jeho vynikajúceho postavenia na českom trhu, práve v roku, kedy si pripomína 85 rokov od registrácie svojej značky. Zlatú pečať Superbrands obdržia len firmy s vynikajúcou povesťou – zákazníci si s nimi spájajú významné hodnoty a majú k nim osobný vzťah. Od svojho vzniku vo Veľkej Británii si projekt získal celosvetové uznanie a dnes je cena Superbrands chápaná  ako špeciálne ocenenie, ktoré na základe zjednotených kritérií a metód každoročne identifikuje tých najlepších z najlepších značiek v takmer 90 štátoch na 5 kontinentoch. Nahrávky Supraphonu si udržiavajú vysokú technickú a umeleckú kvalitu, a vďaka tomu sa tešia z dôvery širokej verejnosti. Veľkú zásluhu hrá dlhoročná tradícia.

Hudobné vydavateľstvo Supraphon je historicky najvýznamnejším českým vydavateľom zvukových nosičov. Značka Supraphon – pôvodný názov vo svojej dobe moderného elektrického gramofónu – bola zaregistrovaná v roku 1932. V povojnových rokoch nosili toto značenie gramafónové platne určené pre export a napomáhali tak šíreniu veľhlasu predovšetkým českej klasickej hudby v nahrávkach z tridsiatych a štyridsiatych rokov. Vtedajšia cieľavedomá dramaturgia dala vzniknúť rozsiahlemu katalógu titulov systematicky mapujúcich dielo Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a ďalších osobností českej hudobnej kultúry aj velikánom hudby svetovej. Na nahrávkach sa podieľali poprední domáci a aj svetoví interpreti, komorné súbory a orchestre riadené významnými dirigentmi. V priebehu ďalšieho vývoja sa stal štátny podnik Supraphon exportným závodom (1949), výrobným podnikom (Gramafónové závody – Supraphon, 1961), samostatným vydavateľstvom (Supraphon n. p., 1969) a postupne – vďaka svojmu rastúcemu vplyvu – synonymom českého gramofónového priemyslu.

Na základe pokračujúcej premyslenej prezentácie českej hudby a známosti domácich interpretov sa zaradil Supraphon medzi uznávané gramofónové firmy v Európe a aj v zámorí. Dôkazom je bohatý zvukový archív, považovaný pre svoju jedinečnosť za významnú kultúrnu pamiatku. Napriek tendenčným kultúrnym trendom pred rokom 1989 obsahuje archív Supraphon okrem nespočetného množstva snímok všetkých hudobných žánrov aj cenné nahrávky hovoreného slova, ktoré sú dôkazom vývoja českého dramatického umenia a aj hereckého majstrovstva.

Ohromným rozvojom prešla taktiež technológia nahrávania a technická úroveň audionosičov. Napriek  diskutabilnej technickej vyspelosti vtedajšieho Československa mali platne so značkou Supraphon parametre porovnateľné s výrobkami významných západoeurópskych firiem. V roku 1986 vydal Supraphon svoj prvý kompaktný disk s vážnou hudbou (Smetanovu Mou vlast) a stal sa tak jedným z prvých producentov tejto technickej novinky v oblastni hudobných nosičov. Sledovanie nových trendov v hudobnom priemysle viedlo k vytvoreniu vlastnej online predajne Supraphonline, kde Supraphon ponúka od novembra 2011 na stiahnutie hudbu vo formáte MP3 a aj bezstratovú kvalitu vo formáte FLAC. Supraphonline bol už rok po svojom spustení nominovaný na prestížnu Krištáľovú lupu – cenu českého internetu. Od minulého roka Supraphon ponúka svoje nahrávky na webe Supraphonline taktiež  vo vysokom rozlíšení štúdiovej kvality, pre ktoré sa používa skrátené označenie Hi-Res a zároveň rozšíril ponuku o možnosť objednania fyzických nosičov prostredníctvom e-shopu. wwww.supraphonline.cz.

Albumy Supraphonu môžu záujemcovia vyhľadať aj vo väčšine svetovo významných digitálnych obchodoch ako sú iTunes/Apple Music, Spotify, Google Play či Deezer. Fyzické nosiče vydavateľstvo Supraphon taktiež ponúka cez viac než dve desiatky medzinárodných distribútorov v USA, UK, Nemecku, Francúzsku, Japonsku a v mnohých ďalších krajinách. www.supraphon.com/distributors

V decembri 2015 bol na pražskom Jungmannovom námestí otvorený pre predaj fyzických nosičov (CD, LP, DVD) nový kamenný obchod Supraphon Musicpoint, ktorý poskytuje ucelenú ponuku všetkých významných domácich a aj zahraničných vydavateľov. www.supraphon.cz/novinky/414-supraphon-musicpoint

Vydavateľstvo Supraphon a.s. nadväzuje na najlepšie tradície svojej vlastnej histórie. Dôležitou položkou jeho edičnej činnosti je klasická hudba, ktorá značku Supraphon preslávila doslova na celom svete, o čom svedčia aj významné ceny a uznania z posledných rokov  – Gramophone Awards, BBC Music Choice, Grand Prix du Disque de L’Europe de L’Académie du Disque, Prize of Golden Disc of Nippon Columbia, Wiener Flötenuhr – Preis der Mozartgemeinde Wien, Cannes Classical Awards a taktiež nominácia na jednu z najprestížnejších hudobných cien na svete  Grammy Awards. Rovnako v oblasti populárnej hudby a hovoreného slova patrí Supraphon ku kľúčovým českým vydavateľom, ktorí v posledných rokoch získali za niektoré svoje albumy domáce ocenenia Anděl, Vinyla, Harmonie či Audiokniha roka.

História Supraphonu: www.supraphon.cz/historie-spolecnosti
História Superbrands: www.czechsuperbrands.com

ZDROJ : SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017