Svetová hudba znie v Žiline už 10. rokov. Festival Hudba sveta Žilina už v októbri.

Nycelharpa na Slovensku? Vážna hudba, jazz, balkán či world music? Spojenie škandinávskej a katalánskej hudby? Slovanské ľudovky s modernou elektronikou? Reggae a drum&bass? Namiešajte si vďaka pestrému programu jubilejného 10. ročníka festivalu Hudba sveta Žilina svoj vlastný hudobný koktejl. Organizátori sa na vás tešia od 9.-11. októbra v mestských a klubových priestoroch Žiliny.

Otvorenie festivalu prebehne už tradične v Mestskom divadle. V stredu, 9. októbra, sa ocitnete vo vyberanej spoločnosti. Obklopení domácimi hviezdami žánru world music aj zahraničnými hosťami z Poľska.

Stromoradie je nový projekt, ktorý spojil virtuóznych hráčov zo Slovenska. Stana Palúcha na husle, perkusie a klávesy, Marcela Comendanta na cimbal, Petra Kormana na kontrabas a speváčku Simonu Hulejovú. Hudobníci čerpajú inšpiráciu z tradičnej a vážnej hudby, jazzu, balkánu a worldmusic. Spev je v tomto prípade využívaný viac ako hudobný nástroj a umelci si užívajú spoločnú radosť z improvizácie. Striedaním komponovaných a improvizovaných častí tak dosahujú farebnosť a pestrosť nálad počas ich živých koncertov.

Sutari to je sila troch ženských hlasov prelínajúcich sa v jedinečnej hudobnej harmónii. Ich hudba je fúziou tradície a moderny, naplnenej tranzom a polyfónnymi kompozíciami, pretkanými témami prírody, slobody, ženskosti a sesterstva. Kapela vytvorila jedinečný štýl interpretácie tradičných piesní a tvorby hudobných rozprávok. Umelkyne experimentujú s rôznymi vokálnymi technikami, vytvárajú si vlastné nástroje a skúmajú hudobný potenciál každodenných predmetov. Aranžujú tradičné poľské piesne a tiež komponujú vlastné, založené na rôznych ženských hudobných tradíciách.

SUTARI – KOŚNICZKI / WOMEN OF THE HARVEST

Vo štvrtok, 10.októbra, sa spoločne vydáme na hudobnú cestu do dvoch festivalových priestorov.

Podvečer v Rosenfeldovom Paláci bude patriť nórsko-rakúskemu duu Lofoten Cello Duo. Ide spojenie škandinávskej a katalánskej ľudovej hudby. Vo svojom “batôžku” prinesú zložité balkánske rytmy, melancholické židovské melódie, zvuky z Kaukazu a Blízkeho východu a vlastné kompozície. Popri dvoch violončelách a populárnom švédskom nástroji nyckelharpa, používajú  aj hlasy, ktoré  ich hudbu obohacujú o nečakanú hustotu. Ich repertoár spája rozmanitú ústnu tradíciu etno hudby z celého sveta, od staroveku až po súčasnosť.

Life in stills – Lofoten Cello Duo

Večerný program nás zavedie do priestorov kaviarne Novej Synagógy.

Česká speváčka, skladateľka a multiinštrumentalistka Kateřina Göttlichová, známa vďaka oceňovanému zoskupeniu BraAgas, prináša na festival skladby z jej debutového albumu Zimnice. Prelína sa v ňom kontrast textov slovanských ľudových piesné s autorskou folklórnou hudbou s dnešnými technológiami. Žánrovo spletá rómsku, balkánsku a hispánsku hudbu. Nástrojové zloženie vytvára spojenie minimalistických prirodzených zvukov akustických nástrojov ako gitara alebo nyckelharpa, miešaných do loopov s prímesou elektroniky. Na debutovom sólovom počine hosťovali všestranný hudobník Jan Balcar a jazzový kontrabasista Petr Tichý, ktorí sa spoločne predstavia aj v Žiline.

Cedulička

Piatkový program, 11. Októbra, prebehne v obľúbenom Smer Klub 77 v Žiline. Pôjde o večer nabitý tanečnými balkánskymi rytmami naprieč krajinami v podaní dvoch energických domácich zoskupení.

Kapelu Buchajtramka tvorí skupina kamarátov z Horehronia, ktorí milujú život, hudbu a folklór. Sami tvrdia, že nevedia čo hrajú. Pravdepodobne niečo ako folk-ethno-world-music . O tieto svoje vášne sa radi delia aj so svojím publikom v podobe živo bujarých koncertov, ktoré roztancovali divákov naprieč mnohými domácimi festivalmi.

Ženy sú v kapele oblečené do starodávnych slovenských krojov, čím vzdávajú hold tradíciám a zároveň sú krásne. Folklórne piesne a motívy v kombinácií s prvkami ľudovej tvorby a prvkami worldmusic, reggae, drum&bass. To je ich hudobný kokteil, ktorý ponúkajú.

Buchajtramka – Mangalice

Žilinskú stálicu, kapelu Balkansambel netreba nikomu predstavovať. Originálne zoskupenie slobodomyseľných muzikantov prináša tradičnú hudbu balkánskych kultúr, no v nemalej miere sa zaoberá aj slovenskou ľudovou hudbou a tiež hudbou vážnou a jazzovou.

Balkansambel – Čarnica

Súčasťou festival budú opäť worshopy pre deti s Rytmika.sk, ktoré sa uskutočnia 10.10. na ZŠ Karpatská ulica a ZŠ Gaštanová – Bytčica.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Za finančnú podporu ďakujeme Mestu Žilina.

Program

9.10. 19:00
Mestské Divadlo Žilina 
Sutari (PL)
Stromoradie ( Palúch, Comendant, Korman, Hulejová SK) 
VSTUPENKY: https://tootoot.fm/sk/events/66d6ca11a2ec3d119cbf30fa

10.10. 18:30 
Rosenfeldov Palác 
LofotenCelloDuo (No/AT)

10.10.  20:00 
Kaviareň Nová Synagóga 
Zimnice (CZ) 
VSTUPENKY: https://tootoot.fm/sk/events/66d6cbbda2ec3d119cc20be5

11.10. 20:00 
Smer Klub 77
Balkansambel 
Buchajtramka 
VSTUPENKY: https://tootoot.fm/sk/events/66d6cc69a2ec3d119cc2c603

TS