Svetový deň jazzu oslávia slovenskí hudobníci ocenením Esprit.

30. apríl, Svetový deň jazzu prináša už dva roky vo svete mnoho jazzového diania. U nás aktuálne oslávime tento deň symbolickým spojením medzinárodného jazzového sviatku s domácim ocenením Esprit, novou cenou za najlepší jazzový album.

Paralelne s odbornou porotou, môže do 31.mája každý fanúšik jazzu rozhodnúť o tom, ktorý z minuloročnej úrody jazzových albumov je najlepší a mal by dostať ocenenie Esprit 2012.  Internetové hlasovanie za najlepší domáci jazzový album predchádzajúceho roku  je symbolicky spustené práve v tento dátum.

„Nominovaných je 19 albumov. Nakoľko ide o prvý ročník, nechali sme v súťaži všetky albumy s prvkami jazzu, ktoré minulý rok vyšli. Záber je široký ako samotný jazz. Od flamenca s jazzovými harmóniami cez prvky klezmeru, latino jazzu, od tradičného až po súčasný jazz“, ozrejmuje Boris Čellár, hudobník a zakladateľ portálu Jazz.sk.

V prípade nového ocenenia Esprit ide o priekopnícku akciu, ktorej myšlienka sa zo sveta prenáša domov. Má upozorniť na domácu jazzovú tvorbu a podporiť jej existenciu a rozvoj.

Svetový deň jazzu

Patrónom Svetového dňa jazzu je hudobník Herbie Hancock. V júli 2011 ho generálna riaditeľka UNESCO, Irina Bokova, vymenovala honorárnym ambasádorom. Pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia, prizvala Hancocka, aby sa pridal k snahám UNESCA o propagáciu vzájomného medzikultúrneho porozumenia so špeciálnym dôrazom na podporu šírenia nových kreatívnych myšlienok v kruhoch mladej generácie. Dobrovoľní ambasádori UNESCO sú výnimočnou skupinou celebritných pomocníkov, ktorí sa rozhodli použiť svoj talent a status na zviditeľnenie cieľov práce UNESCA v oblasti vzdelávania, kultúry, vedy a komunikácie.

Cena Esprit má svoju sošku, prvý exemplár vlastní Herbie Hancock

Po bratislavskom koncerte pred troma rokmi si legendárny klavirista a skladateľ z nášho hlavného mesta odniesol darček v podobe sošky, z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk. Sošku ocenenia Esprit 2012 vytvorí výtvarníčka ako repliku práve tej sošky, ktorú má doma pán Hancock. Bude to silueta kontrabasu, nástroja, ktorý sa nachádza vo väčšine jazzovych formácií.

Pre všetkých fanúšikov jazzu je týmto spustené  hlasovanie za najlepší jazzový album minulého roku. O ocenení Esprit 2012 môžete rozhodnúť práve vy, hlasovaním za váš obľúbený domáci jazzový album na stránkach Jazz.sk, kde sú zverejnené nominácie . Hlasovanie bude trvať celý máj 2013. Po uzavretí hlasovania za divácku cenu Esprit 2013 (31.mája), zasadne odborná porota zložená z hudobných žurnalistov a promotérov z oblasti jazzu a vyberie kandidáta na cenu poroty Esprit 2012. Vyhlásenie výsledkov prebehne 10.júna.

Zdroj: Agentura Jazz