Swingová tančiareň: Swingári všetkých krajín – strojte sa!

Swingová tančiareň opäť v Bratislave a to v najlepšom možnom obsadení: Ondřej Havelka a jeho Melody Makers versus Bratislava Hot Serenaders!

Jedinečná príležitosť zatancovať si na dva svetoznáme orchestre, ktoré dobyli svet Swingu a Hot Jazzu pod jednou strechou sa naskytne 27. marca v priestoroch Starej tržnice od 19.00h.

IslBG

Veľká tančiareň zrkadlí tradíciu v rokoch 20 – tych a 30 – tych v Amerike, kde ku koncu sezóny bolo zvykom usporiadať tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnili ako orchester hrajúci predchádzajúci rok, tak na druhej strane orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcom roku. Oba orchestre sa teda striedali  pri hraní tanečných kôl celý večer, ktorý vrcholil súbojom „pieseň na pieseň“. Samozrejme orchester, ktorý zožal väčší úspech, dostal prácu na ďalší rok.

mm_rozvrkoceni

V Starej tržnici sa oproti sebe stretnú dve famózne telesá. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30 – tych rokov. Orchester Melody Makers tvorí 14 hudobníkov  a sólista Ondřej Havelka – herec, režisér, scenárista a všestranne talentovaný entertainer, ktorý žije od svojich študentských rokov len pre jazz a swing z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami.

Orchester Bratislava Hot Serenaders je žánrovo veľmi vyrovnaným, i keď na pohľad väčším partnerom. Tento orchester tvorí 18 hudobníkov, vrátane neprekonateľného kapelníka a trubkára Juraja Bartoša a patrí medzi jedno z mála úzko vyprofilovaných hudobných telies na Slovensku. Od svojho založenia v roku 1992 sa jeho obsadenie takmer nemení a osemnásť nadšencov sa pravidelne stretáva vo svojom voľnom čase bez jedinej prestávky.

S blížiacim sa termínom hudobného súboju vzrastá aj nervozita v oboch swingových táboroch a orchestre si vymieňajú cez sociálne siete síce elegantné, ale nelichotivo ironické odkazy:

Vynikajúci jazzový prejav všetkých hudobníkov je umocnený zmyslom pre show, nadhľadom a zmyslom pre humor. Použitie autentických nástrojov, starostlivo prepracované aranžmány, prinášajú jedinečný autentický zvuk, aký poznáme z filmov, či starých nahrávok.

BratislavaHotSerenaders_obraz140x80cm

27. marca bude 250m2 parket Veľkého tanečného večera patriť nielen tanečným nadšencom dobovo odetých a učesaných, ale všetkým ktorí majú radi zábavu, lebo Bratislava ožije do nálady 20- tych a 30- tych rokov.

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=20580
FB event: https://www.facebook.com/events/1417798281851695
Ďalšie informácie: www.serenaders.sk, www.melodymakers.cz

Zdroj: Matej Salek