Swingová udalosť roka: Veľký tanečný večer v Tržnici je už takmer vypredaný.

Obľúbená swingová tančiareň, dlhé roky orchestrom BHS organizovaná pod názvom Swingový bál,  spojená so súbojom dvoch najlepších česko-slovenských big bandov nestráca na popularite ani počas ďalšej sezóny. V predaji sú posledné vstupenky tohto pravidelne vypredaného podujatia. Fanúšikovia hudby 20. až 40. rokov tak majú poslednú tohtoročnú príležitosť zatancovať si za sprievodu svetoznámych orchestrov Bratislava Hot Serenaders a Melody Makers Ondřeja Havelku. Stane sa tak 6. októbra v bratislavskej Starej Tržnici.  

Oba big bandy sa do priestorov Tržnice vracajú po úspešnom roku a vo výbornej kondícii. Kým legendárni Melody Makers položili na lopatky počas minuloročného berlínskeho súboja big bandov aj nemecký Swing Dance Orchestra Andreja Hermlina, slovenskí Bratislava Hot Serenaders pokračovali v koncertnom ťažení, ktoré vo februári tohto roku vyústilo už do piateho európskeho turné. Osem koncertov vo Fínsku, Rusku aj Pobaltí, kde vypredali napríklad 1200 miestne Domkino v Moskve, svedčia o tom, že konkurencia na oboch stranách bude veľká.  

Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie sólista, herec, režisér, scenárista a všestranne talentovaný zabávač v jednej osobe, Ondřej Havelka. Pre jazz a swing
z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias.

Čerství 25-roční jubilanti Bratislava Hot Serenaders (BHS) pod vedením trubkára Juraja Bartoša sú unikátnym orchestrom špecializujúcim sa na hot-jazzovú hudbu 20. a 30. rokov. Teleso, ktoré je preslávené vernou interpretáciou tejto éry má aktuálne 20 členov: 15 hudobníkov, ale tiež vokálne trio Serenaders Sisters či spevákov Miloša Stančíka a Jozefa Kuriľáka.

Okrem čerstvého „fínsko-rusko-pobaltského“ turné absolvovali BHS tiež úspešné turné po Spojenom kráľovstve (2014-2016). Aj vďaka nim sa stali pravidelným inventárom festivalu Marlborough Jazz Festival či Edinburgh Jazz & Blues Festival. Priazeň zahraničných fanúšikov si získali nielen interpretáciou skladieb presláveného orchestra Duke Ellingtona, ale aj slovenskej tanečnej hudby medzivojnového obdobia. Práve spoločenská objednávka zahraničného publika po slovenských skladbách odohratých na turné v Spojenom kráľovstve i Petrohradskej oblasti Ruska, viedla orchester v roku 2016 k vydaniu rýdzo slovenského CD pod názvom Ja vodku rád pijem.

Tančiareň, ktorá je nielen výnimočným koncertným ale predovšetkým tanečným zážitkom, zrkadlí americkú tradíciu 20.– 30. rokov, v rámci ktorej bolo ku koncu sezóny zvykom usporiadať súboj orchestrov (Big Band Battle). Na tomto súboji sa zúčastnil ako víťazný orchester z predošlého roku, tak aj orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcej sezóne. Obe telesá sa striedali pri hraní tanečných kôl po celý večer. Ten nakoniec vyvrcholil súbojom „pieseň na pieseň“. Samozrejme, big band ktorý zožal najväčší úspech, získal angažmán na ďalší rok.

Česko-slovenská swingová tančiareň pod názvom Veľký tanečný večer zavíta do priestorov bratislavskej Starej tržnice už tradične prvý októbrový piatok – 6. októbra o 19.00 hodine.

FB udalosť: https://www.facebook.com/events/278233035965148/
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=20580
Ďalšie informácie: www.serenaders.sk , www.melodymakers.cz

Zdroj: TS