Synth popová kráľovná Space Lady v A4!

Stretnete ich na uliciach veľkých miest, obklopených skupinami turistov – pouliční hudobníci. Space Lady je jedna z tých, čo povýšili pouličné muzikantstvo o pár tried vyššie. Poznávacie znamenie: strieborná vikingská prilba s krídlami a blikajúcim svetlom. Nie, to nie je indivíduum z mestskej hromadnej dopravy, ale Space Lady. Sedemdesiatročná pani zahrá 28. apríla v bratislavskej Áštvorke covery dávnych rockových hitov. Len sama so svojim synťákom. Tip na dobrý a tak trochu bizarný večierok.

Susan Dietrich Schneider a jej životný príbeh dokazujú, že v sedemdesiatke sa život len začína! Presvedčená pouličná hudobníčka hrávala dvadsať rokov na uliciach Bostonu a San Francisca. V roku 2000 zavesila hudbu na klinec. Zanechala po sebe jedno CD, ktoré sa šťastnou náhodou dostalo k tým správnym ľuďom, a jedna jej pieseň sa ocitla na výberovke outsider music, a obnovila tak záujem o Space Lady. Susan oprášila svoj synťák, vydala album The Space Lady’s Greatest Hits a vybrala sa koncertovať po celom svete.

Tak ako cestovali po svete beatnici s gitarou, tak teraz cestuje jedna sedemdesiatročná pani so svojim syntákom na baterky značky Casiotone MT-40. Jeho zvuk pripomenie prvé syntipopové kapely ako Sucide, alebo Bruce Haack. Syntezátorových nadšencov čakajú zvukové hody. Ostatných niečo, čo je antitrendy a antištýlové, ale o to úprimnejšie a bezprostrednejšie.

Space Lady a jej kozmický, psychedelický pop môžeme zaradiť do hnutia outsider music. Outsider music je hudba neškolených hudobníkov, niečo ako insitné, naivné umenie. Existuje mimo všetkých hudobných prúdov. Pre hudobných teoretikov a intelektuálov je Space Lady pozoruhodný zjav, a aj preto si zahrala už aj v londýnskom Cafe OTO.

Pre tých čo outsider music neholdujú je Space Lady znesiteľná. Je tak mimo všetkého čo ste počuli, až je to milé. V sobotu 28. apríla zahrá v Áštvorke futuristické coververzie Beatles, Johnnyho Casha a pár ozajstných guilty pleasures z minulého storočia, ktoré ani neviete odkiaľ poznáte. Trochu strašidelné, ale úsmevné až zábavné. Povolené sú alobalové helmy, na ktoré vám v skrini sadá prach od posledného útoku chemtrails.

Sobotný večer bude v Áštvorke aj miestom stretnutia dobrovoľníkov, ktorí prišli na Slovensko v rámci Európskej dobrovoľníckej služby. Stretnete ich na koncerte Space Lady.

Úlohu hostky prijala česká umelkyňa Kateřina Zochová. Pražská vizuálna a zvuková umelkyňa sa venuje aj výrobe hudobných nástrojov, hrá na harfu, sampluje a spieva. V sobotu cez deň povedie detský hudobný workshop, a večer nám predstaví svoje pesničky, ktoré vznikli počas jej minuloročnej rezidencie v A4.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny

Zdroj: TS