System of a Down vystúpia na festivale FM4 Frequency!

Kultová metalová kapela System of a down je ďalšou veľkou hviezdou rakúskeho festivalu FM4 Frequency, ktorý sa bude konať 15. až 17. augusta v meste St. Pölten. Spolu s arménsko-americkou štvoricou sa v areáli VAZ predstavia aj Die Toten Hosen či Nick Cave so skupinou The Bad Seeds.

Skupinu tvoria od roku 1997 Daron Malakian, Serj Tankian, Shavo Odadjian a John Dolmayan, hoci SOAD vznikli ešte v roku 1994 v Kalifornii, no s iným bubeníkom. V roku 2006 získala štvorica cenu Grammy v kategórii Best Hard Rock Performance za skladbu B.Y.O.B. Na konte majú päť regulérnych albumov (System of a down, Toxicity, Steal this albu!m, Mezmerize a Hypnotize), vďaka ktorým si získala rešpekt nielen metalových fanúšikov po celom svete. Po päťročnej prestávke sa v roku 2011 opäť stretli a začali koncertovať.

Austrálčan Nick Cave patrí k najvýznamnejším postavám rockovej hudby. S formáciou the Bad Seeds vydal už 14 štúdiových albumov, pätnástu nahrávku s názvom Push The Sky Away uvedie na trh 18. februára. Skupina ju nahrávala s dlhoročným spolupracovníkom Nickom Luanayom v La Fabrique studios, ktoré sa nachádzajú v rezidencii z 19. storočia na juhu Francúzska. Prvým singlom z albumu je skladba We No Who U R. Nick Cave je známy predovšetkým ako hudobník, no je tiež scenáristom, spisovateľom a príležitostným hercom.

Okrem System of a down a Nick Cave & The Bad Seeds sa na festivale FM4 Frequency ukážu aj Flogging Molly, Casper, Kraftklub, Max Herre, Sizarr a islandská skupina Of Monsters and Men, ktorá sa na celom svete presadila so singlom Little Talks. Organizátori zverejnili aj prvých šesť interpretov, ktorí sa ukážu v nočnej časti festivalu – v Nightparku. O hudobnú produkciu sa tam postarajú Zeds Dead, Stephan Bodzin, Delta Heavy, John B, Aphrodite a Nils Hoffmann. Už v polovici novembra bolo známe aj meno prvého headlinera – nemeckú formáciu Die Toten Hosen. Kapela, ktorá je zásluhou skladby Tage Wie Dieser nominovaná na European Festival Award v kategórii Hymna roka, sa na Frequency ukáže už po tretí raz. Predtým na festivale vystúpila v rokoch 2005 a 2010.

Vlani bolo na Frequency festivale v permanencii osem pódií, z toho päť v rámci Day parku a tri v Night parku. O pestrý koncertný program sa počas troch dní postarali takí interpreti ako Ed Sheeran, The Black Keys, The Killers, The Cure, Korn, The xx, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Bloc Party, Lykke Li, Wilco, The Cribs, Enter Shikari, Maximo Park, Glasvegas, The Subways, Bush, Hot Chip, The Maccabees, The Hives, Beatsteaks, Parov Stelar band, Dry The River, The Dandy Warhols či Ane Brun. Atraktívny program ponúkol aj Night park, v ktorom zahrali Vitalic, Modeselektor, Camo & Krooked, Benga, Flux Pavilion, Modestep, Erol Alkan či Magnetic Man.

Prvý Frequency festival sa konal v roku 2001 vo Viedni, nasledujúcich sedem ročníkov sa uskutočnilo v Salzburgu a od roku 2009 podujatie hostí St. Pölten. V roku 2009 boli headlinermi festivalu legendárni Radiohead, o rok neskôr Muse a v roku 2011 Foo Fighters. Okrem nich sa na podujatiach v ostatných rokoch predviedli takí interpreti ako Oasis, Kasabian, Rise Against, Pendulum, Mumford & Sons, The Prodigy, Massive Attack, Billy Talent, Skunk Anansie, LCD Soundsystem, NOFX, La Roux, Klaxons, Weezer, Queens of the Stone Age, The Specials, Bad Religion, Franz Ferdinand, Morrissey, Interpol, Jimmy Eat World, Beady Eye, The Chemical Brothers, R.E.M., Travis, Justice, Nine Inch Nails, The Roots alebo Hurts.

Klasická permanentka na Frequency festival sa predáva v sieti Eventim za 139,90 eura, VIP permanentka stojí 217,90 eura. V predpredaji sú aj klasické a VIP permanentky s parkovaním pre karavan. St. Pölten je od Bratislavy vzdialený 150 kilometrov, približne 90 minút cesty autom. Z hlavnej stanice v St. Pöltene bude opäť premávať kyvadlová doprava. Kapacita areálu je 45-tisíc ľudí.

Vstupenky: https://www.eventim.sk/sk/vstupenky/fm4-frequency-2013-st-polten-green-park-288943/event.html#event-details
Viac info: https://www.frequency.at/

Zdroj: SKALAR ENTERTAINMENT GmbH