SZIDI TOBIAS & BAND: SEDMOLÁSKA (nie nová, ale výberová).

Po šiestich doteraz vydaných radových albumoch prichádza výnimočná slovenská herečka a speváčka Szidi Tobias s 2CD výberovkou toho najlepšieho zo svojho bohatého repertoáru.

Nový album vychádza 2.júna 2017 vo vydavateľstve Pavian records pod poetickým názvom Sedmoláska (nie nová, ale výberová) vo formáte 2 CD, o mesiac neskôr je pripravená distribúcia titulu na vinylových nosičoch a v limitovanej edícii vychádza v knižnej podobe exkluzívne aj súbor všetkých piesňových textov Petra Lipovského  Pre Teba, láska moja.

Sedmoláska obsahuje celkom 24 piesní – ´the best of´ v koncertných verziách a novej uchu lahodiacej inštrumentácii. Všetky piesne pochádzajú z autorskej dielne Milan Vyskočáni (hudba) a Peter Lipovský (texty), jedinú výnimku tvorí rokmi overený hit „Na hotelu v Olomouci“ autorskej dvojice Petr Hapka a Michal Horáček.

Do konečného výberu na 2 CD sa dostali tie najlepšie piesne, tie ktorých nápevy znejú v ušiach, hlavách a srdciach poslucháčov ešte dlho po ich vypočutí. Všetko sú to ´dobré piesne´. Lebo také piesne Szidi spieva. Ako sama hovorí : „ Pieseň je dobrá keď je v nej pravdivý pocit, neha, krásna metafora, príbeh. Obraz, ktorý si viem vizualizovať.  V piesni musí byť túžba vzlietnuť či padnúť na kolená. Keď sa podarí, som šťastná.“

Poetický názov albumu vyplynul z vnímaného pocitového  spojenia pôvodného významu slova a osobnej reflexie speváčky. Sama k tomu dodáva: „Sedem je symbol. Symbol pochádza z gréckeho symbállein, čo znamená spájať dohromady… Sedmoláska je siedme nebo, ako sedem dní v týždni, ako sedem pečatí… Sedem je silné číslo a láska je to, na čom záleží. Sedmoláska je symbol, že láska pokračuje, že sa ráta na viackrát, že s ňou môžeme počítať.“

Z celého albumu už na prvé počutie dýchne na poslucháča celková pohoda a skvelá zohranosť jednotlivých muzikantov, rovnako však aj živelná radosť a energia ich živých vystúpení. Kapela na CD hrá v stabilnom zložení Szidi Tobias (spev), Milan Vyskočáni (akustická gitara, klavír), Marcel Buntaj (bicie nástroje), Martin Gašpar (kontrabas), Andrej Gal (violončelo), Richard Šimurka (tenorsaxofón, flauty) a Viliam Majer (akordeón). Nahrávka vznikla v rekordnom čase v  štúdiu Cobrasound Martina Čemu. Ten sa zhostil aj mixáže, masteringu a zvukovej réžie nahrávky, pod vizuálnu stránku CD sa podpísal skúsený grafický dizajnér Dodo Dobrík.  

Speváčka k samotnému nahrávaniu albumu hovorí : „Mám výbornú kapelu. Nahrali sme v štúdiu CD za dva dni, predtým sme mali dva dni skúšky. Chceli sme mať na CD živé nahrávky z koncertov, ale akosi to nevyšlo. Podarilo sa nám však zahrať tak, že snáď budete mať pocit, akoby ste boli na koncerte. Veľmi v to dúfam. 2 CD Sedmoláska vzniklo aj preto, aby ste počuli ako chalani spolu naozaj výborne hrajú. Ďakujem im za to. Výber piesní prešiel hustým sitom, ale rýchlo sme sa dohodli na konečnej zostave. Mnohé piesne sú po rokoch iné. Vyzretejšie. Alebo sme vyzretejší my. Viete čo je najlepšie? To, že sa nám stále chce. Hrať, spievať, koncertovať.“

A to ako im to ide si môžete pozrieť v ich úplne novom videoklipe, ktorý vznikol pri nahrávaní albumu.

Nový, dlho očakávaný výberový album speváčky Szidi Tobias Sedmoláska si môžete zakúpiť na https://hudba.drhorak.sk/alba/2480/sedmolaska-nie-nova-ale-vyberova/ vo formáte 2 CD aj MP 3 alebo  v kamennej predajni Dr.Horák a v sieti predajcov hudobných nosičov.

Szidi Tobias & Band : Sedmoláska

  1. Tak málo lásky 04:18
  2. Idylka 04:36
  3. Obrázky o láske 03:38
  4. Bylobudenení 04:23
  5. Punto Fijo 04:24
  6. Tiene nad krajinou Arles 03:51
  7. Dva koně Chagalla 04:53
  8. Sama 04:05
  9. Lojzko 03:46
  10. Dala som milému 04:09
  11. Tabák, pilka 04:13
  12. V domě 05:05
  13. Ušla by som 03:53
  14. Zimní noci 03:50
  15. Poď 03:29
  16. Štyri besné psiská 03:34
  17. Hat.to je taký 03:47
  18. Po polnoci v júli 03:19
  19. Jediná 03:26
  20. Tvrdohlavá 04:17
  21. Divá ruža 03:37
  22. Z plnejch plic 03:43
  23. Nech sa deje 04:13
  24. Na hotelu v Olomouci 03:59

Zdroj: Dr. Horák