Sziget oslávil 30 rokov, tohtoročný festival je nezabudnuteľný

Úžasné koncerty, vyzdobený areál plný zelených stromov, výborná atmosféra a špičkové služby – len v pondelok skončil Sziget 2024. Organizátori tento rok medzi 7. a 12. augustom priniesol do Budapešti hviezdy ako Kylie Minogue, Sam Smith, Stormzy, Raye, Janelle Monáe, Skrillex, Halsey, Fontaines D.C., a to je len pár mien z viac ako 1000 vystúpení na asi 50 pódiách a programových miestach, ktoré si tento rok mohli fanúšikovia užiť.

Tohtoročný Sziget nastavil latku vo všetkých smeroch vysoko – ak si chcete užiť jeden z najlepších festivalov v Európe, ktorý je len pár hodín jazdy zo Slovenska, nerozmýšľajte dlho. Vo štvrtok 15. augusta o 20:00 sa spustí špeciálny bleskový predaj na Sziget 2025, ktorý bude od 6. do 11. augusta 2025, info na www.szigetfestival.com.

„Našich prvých 30 rokov sme chceli uzavrieť veľkolepým, pulzujúcim a rôznorodým festivalom,  ktorý poteší všetkých, a na základe spätnej väzby sa zdá, že sa nám to podarilo,“ povedal Tamás Kádár, hlavný organizátor festivalu. Tohtoročný festival sa skončil v pondelok, pred takmer vypredaným publikom koncertoval Fred Again.., ale každý si spomenie aj cestovanie v čase s Kylie Minogue od „The Loco-Motion“ po jej nedávny hit „Padam Padam“, legendárne piesne Liama Gallaghera a Sama Smitha, ktorý uchvátil desaťtisíce fanúšikov jedným z najzvláštnejších koncertov.

Počas posledných troch desaťročí Sziget a jeho publikum vytvorili medzinárodnú komunitu známu po celom svete ako Ostrov slobody. Pod týmto názvom sa festival rok čo rok mení na ostrov lásky, porozumenia a slobody. Na ročník 2024 pricestovali Szigeťania z viac ako 100 krajín celého sveta. Počas šiestich dní sa stali súčasťou festivalu, ktorý ponúka koncerty svetových megahviezd, kapiel, ktoré bodujú po celom svete či vo svojich krajinách, ale aj mladých talentov, o ktorých budeme ešte veľa počuť. V areáli je aj divadlo, cirkus, kabaret, umelecké inštalácie, workshopy, pláž, športová zóna či špeciálna detská časť.

„Pred viac ako 30 rokmi sme mali sen: miesto, kde by sme mohli byť týždeň spolu, kde by každý mohol zažiť osobnú slobodu, atmosféru, „flow“, ktorý nájdete len na festivale, na ktorom budú rôzne štýly, programy a Sziget sa rýchlo stal symbolom a miestom, do ktorého keď vstúpime, zanecháme starosti každodenného života,“ uviedol Tamáš Kadár.

Sziget mal tento rok v priemere 60 – 70 000 návštevníkov denne. Najviac fanúšikov prišlo v sobotu s headlinerom Martin Garrix a v pondelok, kedy program hlavného pódia tohtoročného festivalu uzatvoril svojim vystúpením Fred Again.. Tamás Kádár zdôraznil, že medzinárodný záujem o Sziget je naďalej veľký: „Naším cieľom je ďalej posilňovať túto atraktívnu „szigetový atmosféru“ pre domácich aj zahraničných návštevníkov.“

Nezameniteľná atmosféra festivalu zaujala aj účinkujúcich, mnohí sa rozhodli predĺžiť si pobyt v Budapešti. Párty v backstagi sa stali častejšími, Martin Garrix sa po svojom vystúpení objavil v Bolt Party Aréne, Skrillex sa pýtal na maďarskú popovú baladu, ktorú potom začlenil do svojej šou, zatiaľ čo Fred Again.. chcel na obrazovke hlavného pódia maďarské titulky.

Hlavným vrcholom nehudobného programu bol návrat divadla Grand Street Theatre francúzskej spoločnosti Cie Gratte Ciel, ktorá prišla na festival z otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži. Ranné cvičenia tai-chi na pláži Sziget Beach Chill sú u roky obľúbeným začiatkom dňa pre mnohých Szigeťanov. Sam Smith v nedeľu predviedol veľkolepú šou, ktorá očarila nielen festival, ale aj samotnú Budapešť. „Odmalička som sem chcel prísť a keď som dnes prechádzal mestom, uvedomil som si, že to, čo chcem poďakovať, že ste ma pozvali na festival,“ povedala ikona súčasného popu s jedinečným hlasom.

Sziget Festival sa budúci rok bude konať 6. – 11. augusta 2025. Predaj vstupeniek Super Early Bird by Revolut začne už tento štvrtok 15. augusta. Počas tohto špeciálneho bleskového predaja bude celofestivalová permanentky za cenu 249 € a Szigeťania mladší ako 21 rokov majú možnosť kúpiť permanentku 199 €. Kompletné info a vstupenky na www.szigetfestival.com

TS