Takto znie moderný folklór: Družina vydáva vlastnú vianočnú koledu!

Inšpiráciu pre napísanie piesne môže umelec nájsť aj na netradičných miestach či v netradičných situáciách. Svoje o tom vie aj známa world music skupina Družina. Ich vianočná pesnička Kúzelný čas totiž nie je prerobenou verziou tradičnej vianočnej koledy, ale ich vlastnou skladbou. Tá vznikla zo základnej melódie, ktorú použil obchodný reťazec vo svojej minuloročnej vianočnej reklame.

Aty Béreš zo známej skupiny Družina vysvetľuje, že ich vlastná pieseň vznikla na základe toho, že sa kapele veľmi páčila téma z minuloročného vianočného spotu. „Táto téma bola taká chytľavá, že pri prehrávaní nás okamžite napadla pieseň, ktorú v týchto dňoch prezentujeme. Nejde pritom teda o koledu, ale o vlastnú, autorskú pieseň s vianočnou náladou a atmosférou.“

Druzina (2006-08-31 Brno)_027

Skupina pritom použila tradičné nástroje, ktoré používa vo svojich piesňach už roky. Nechýbajú tak klasické nástroje ako husle a zvonkohra, ľudové nástroje ako pastierska píšťala a drumbľa. „Ako základ sú samozrejme použité bicie nástroje, perkusie, akustická gitara a basgitara. Nad tým všetkým sa vznáša spev našich dvoch speváčok,“ dodáva Aty Béreš.

Keďže skupina Družina nám v minulosti skomponovala podmazovú tému do vianočného spotu, rozhodli sme sa ich tvorbu podporiť a zároveň venovať malý vianočný darček všetkým ich fanúšikom. Pesničku si tak od 1.12 bude môcť každý zadarmo vypočuť a stiahnuť na našej stránke,“ informuje Martin Gärtner, hovorca obchodného reťazcu.

Skupina Družina pritom už minulý rok nahrala vianočný album s názvom „Vianočné“. Získala zaň platinovú platňu, pretože sa z neho predalo skoro 4 tisíc fyzických nosičov.

Skupina má za pätnásť rokov svojho pôsobenia za sebou množstvo koncertov doma aj v zahraničí. Dvakrát sa so svojimi CD umiestnili na popredných miestach celosvetového rebríčka World Music Charts Europe. V roku 2007 Družina získala slovenskú grammy cenu AUREL a v marci cenu 2012 Radio_Head Awards v kategórii World music/Folk.

Tvorba skupiny vychádza zo slovenskej ľudovej hudby, ale kapela tvorí aj vlastné piesne a texty. Speváčkami kapely sú Petra Humeňanská, finalistka súťaže SuperStar z roku 2005, ktorá sa k Družine pridala v roku 2013 a Miťa Almášiová, ktorá je v kapele od jej založenia.

Zdroj: NEUROPEA