Talianska spisovateľka Veronica Raimo príde do Bratislavy predstaviť svoj vtipný román o vážnych veciach Nič pravdivé.

Talianska spisovateľka VERONICA RAIMO zavíta do Bratislavy, aby v rozhovore so spisovateľkou a moderátorkou Tamarou Šimončíkovou Heribanovou rozpovedala pravdivý príbeh o svojom mimoriadne úspešnom románe Nič pravdivé. Vyšiel vo vydavateľstve Inaque v preklade Ivany Dobrakovovej. Stretnutie s autorkou sa uskutoční 5. júna 2024 o 18:00 hod. v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave v rámci 17. ročníka Festivalu talianskej kultúry Dolce vitaj.

„Jazyk zachádza tam, kde bolí zub, a boľavý zub je vždy ten istý. Jediná možná revolúcia je prestať nad tým plakať.“ Veronica Raimo prekračuje vo svojej knihe nové hranice. Rozpráva o sexe, o putách, o stratách, o dospievaní a svojím vtipným, zžieravým, rozčarovaným hlasom vytvára konečne úprimný a slobodný portrét mladej ženy dneška.

Prekladateľka Ivana Dobrakovová nám o románe napísala: „Veronicu Raimo som si v kníhkupectve vybrala náhodne, podľa obálky. Už počas čítania som vedela, že toto chcem určite prekladať. A potom pri preklade moja dcéra neprestajne chodila do mojej pracovne a pýtala sa ma: prečo sa stále smeješ, mama? Čo je na tom také vtipné? Nie vždy som jej tomohla vysvetliť, ale písať strašné veci tak, aby sa na nich človek váľal od smiechu, je umenie, v ktorom Veronica Raimo vyniká.“

Vero, ktorá sa zo stiesneného bytu pozerá cez malé okná, sa pravidelne pokúša utiecť, ale nedokáže uniknúť matkiným neúprosným stopovacím metódam a majstrovským výčitkám svedomia. Každý jej výlet mimo rímskeho bytu sa končí bezduchým návratom domov. Niet divu, že sa z nej stane spisovateľka – a klamárka – vymýšľajúca príbehy v snahe zachrániť si zdravý rozum.

Vero je nesmierne bystrá a vyžíva sa vo vlastných zákerných intrigách. Ako nás sprevádza svojimi neúspešnými pokusmi o emancipáciu a kontroverzným vzťahom k realite, oživuje Rím od 80. rokov až po začiatok 21. storočia. S nepokojnou inteligenciou a skrytou nežnosťou opisuje, akou neistou je cesta k sebe samej.

Veronica Raimo (1978) je talianska spisovateľka, prekladateľka a scenáristka. Vyštudovala literatúru. Napísala tri romány, publikuje poviedky v časopisoch a antológiách. Podieľala sa na scenári k filmu Marca Bellocchia Spiaca krása (2012), ktorý na pozadí skutočného príbehu mladej Talianky Eluany Englaro zotrvávajúcej 17 rokov v kóme, rozprúdil v Taliansku diskusiu o eutanázii. Za román Nič pravdivé získala v roku 2022 študentskú cenu Premio Strega Giovani a dostala sa do širšieho výberu Booker Prize 2024.

Tamara Šimončíková Heribanová (1985) je spisovateľka, novinárka a organizátorka mnohých literárnych workshopov a besied na školách a univerzitách. Je autorkou próz Predavačky bublín, Bola to len láska, Malá doba ľadová, Pendleri, kníh pre deti Misia Eva, prísne tajné, Misia Eva v Thajsku a monografie Prípad Erich Kästner: lyrikou proti totalite (Roky odporu 1923 – 1933). Popri literatúre a publicistike sa intenzívne venuje aj kultúre tradičného odevu.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.
Festival sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Partneri festivalu: VÚB banka a.s., Generali, Brovedani
Spoluorganizátori podujatia: kníhkupectvo Martinus na Obchodnej v Bratislave, vydavateľstvo Inaque
Pre viac informácií: dolcevitaj.eu

TS