Temný Adalbert predstavuje nový videoklip k skladbe ’Diamonds‘

“Cez smútok pociťujem spojenie s druhými.” Temný Adalbert predstavuje nový videoklip k Alternatívny rockový projekt slovenského hudobníka Vojtěcha Štědroňa s názvom Adalbert predstavuje fanúšikom nový videoklip ku skladbe ‘Diamonds’.  Adalbert je pomerne čerstvým zjavom na mape slovenskej hudby. Tento rok vydal debutový album “Ghosts” pod hlavičkou vydavateľstva go2stage.

Na albume sa nachádza 12 piesní, ktoré sú fúziou starších aj nových songov. Žánrovo ponúka poslucháčom pestrý koktejl od post-punku, post-rocku cez elektroniku a gotický rock až po vplyvy modernej vážnej hudby a lo-fi. Za úspešným napredovaním Adalbert projektu stojí aj Fond na podporu umenia, ktorý podporil vydanie debutového albumu.

Znie to neuveriteľne, ale Vojtěch sa klip k skladbe ‘Diamonds’ pokúšal natočiť štyri roky v rôznych verziách s rozličným scenárom v spolupráci s mnohými ľuďmi. Tieto pokusy nakoniec zostali bez záveru a nedokončené. Rozhodol sa teda zobrať to do vlastných rúk a nespolupracovať s nikým. “Výnimkou je mladá baletka Bronwyn Craddock z Juhoafrického Johannesburgu, ktorá mi poskytla jej zábery z baletného sóla, z čoho sa veľmi teším, lebo je to krásna čerešnička na torte,” prezradil Vojtěch. Vizuálne je klip inšpirovaný starými silent movies, ale tematicky sa neviaže k starším časom.

Scenár k videoklipu Vojtěchovi napadol spontánne po ďalšej nevydarenej spolupráci. Bolo to v septembri a cieľom bolo zachytiť atmosféru piesne. Klip sa nakrúcal v Banskej Bystrici v ateliéri s čiernym plátnom za jedno popoludnie. Pieseň “Diamonds” vznikla už v roku 2012 a Vojtěch sa pri jej tvorbe snažil neobmedzovať  “pesničkárskymi” pravidlami. Zaujímavosťou je, že song nemá žiadny refrén. “Text nie je adresovaný nikomu konkrétnemu, skôr je to predstava z môjho deprimovaného osamelého obdobia o zvrátenej láske, po ktorej som túžil. Je aj o tom, že vidieť smútok druhého človeka ma akosi k nemu duševne priťahuje a pociťujem vďaka tomu spojenie,” opisuje Vojtěch. V klipe ho sprevádza kapela v zložení Martin Štědroň (basa), Vladimír Holec (gitara), Dušan Bobák (bicie).

Producent albumu Maroš Hečko vidí v Adalbertovi zaujímavý talent: “Je to veľmi nápaditý interpret. Jeden z tých umelcov, ktorý má v hlave 400 pesničiek a vie chrliť jednu za druhou. Nie je to len šikovný skladateľ, ktorého tvorba znie dobre v štúdiu, ale ustojí to aj na pódiu. Bol som toho svedkom, keď predskakoval v roku 2017 kapele Placebo a pôsobil ako ich plnohodnotný partner.”

Adalbert sa aktuálne sústredí najmä na živé koncerty a ako sám hovorí: “Všetko ohľadom Adalberta som vždy robil veľmi introvertne, venoval som to hlavne sebe samému, nikdy som nemyslel na to, čo si o tom kto bude myslieť. Ak sa niekto nájde v atmosfére, melódii a myšlienke piesní, tak to bude milé.” Už v piatok 12. októbra si ho fanúšikovia môžu naživo vychutnať v žilinskom Smer Klube 77.

Facebook: https://www.facebook.com/adalbertmusic/
Soundcloud: https://soundcloud.com/adalbertmusic 

Zdroj: House of Ukulele